Choroba Aujeszkyego

Choroba Aujeszkyego jest wywoływana przez wirus, który może przetrwać w formie latentnej i powodować objawy ze strony układu oddechowego, rozrodczego i nerwowego.

Inne nazwy: Pseudorabies (PRV), wścieklizna rzekoma.

Więcej informacji o diagnostyce laboratoryjnej

Informacje

Jest to bardzo ważna choroba świń, wywoływana przez herpeswirusa. Wirus może wywoływać zakażenia latentne i przetrwać w tkance nerwowej świni przez bardzo długi czas, reaktywując się okresowo. Gdy wirus zostanie zawleczony na fermę, pozostaje w niej i stale zaburza produkcję na różnych jej etapach. Wirus może przetrwać do 3 tygodni poza organizmem świni. Ostre ognisko choroby może być wywołane przez szczep wysoce zjadliwy w fermie, która nigdy wcześniej nie miała styczności z wirusem Aujeszkyego, gdzie nie są prowadzone szczepienia. Wirus przechodzi przez barierę łożyskową, zakażając prosięta. Świnia jest głównym gospodarzem. Wirus może zakazić także inne gatunki, które normalnie nie przenoszą choroby, w tym krowy, konie, psy i koty. U zwierząt mogą rozwinąć się objawy nerwowe, prowadzące do śmierci. Dotychczas nie odnotowano zakażeń ludzi. 

Objawy

Lochy

  • Kaszel.
  • Zapalenie płuc.
  • Objawy nerwowe.
  • Zaburzenia rozrodcze.
  • Ronienia.
  • Zmumifikowane płody w miocie.
  • Rodzenie martwych prosiąt.

Prosięta ssące

  • Objawy nerwowe.
  • Zaburzenia koordynacji.
  • Kichanie.
  • Kaszel.
  • Zapalenie płuc.
  • Zwiększona śmiertelność.
  • Słaba żywotność prosiąt.

Prosięta odsadzone i tuczniki

  • Gorączka.
  • Kichanie.
  • Kaszel.
  • Zapalenie płuc.
  • Niektóre szczepy mogą powodować ciężkie objawy ze strony układu oddechowego, a inne zapalenie nosa o ciężkim przebiegu.
  • Objawy nerwowe obejmują zaburzenia koordynacji, drgawki i zapalenie opon mózgowych.
  • Śmiertelność z reguły jest niska.

Inne gatunki

  • Objawy nerwowe.
  • Śmierć.

Przyczyny/Czynniki sprzyjające

  • Wirus dziki może być przenoszony między fermami przez podklinicznie zakażone świnie.
  • Możliwa jest transmisja drogą aerogenną na odległość wielu kilometrów.
  • Chorobę mogą przenosić dziki.
  • Nadal nie jest ustalone, czy ptaki mogą przenosić wirusa.
  • Choroba może się szerzyć przez skażone cieki wodne.
  • Ludzie są wektorem mechanicznym.
  • Skażone pojazdy.
  • Skażone nasienie.
  • Skażona gnojowica.
  • W obrębie fermy wirus może być przenoszony bezpośrednio lub drogą aerogenną.
  • Stres może reaktywować latentną postać wirusa.
  • Ciągła produkcja bez zachowanego systemu całe puste- całe pełne sprzyja rozprzestrzenianiu choroby.

Ponadto obecność innych chorób, takich jak PRRS, klasycznego pomoru świń, PCV2 itp. Może zaostrzyć przebieg choroby.

Diagnostyka

Więcej informacji o diagnostyce laboratoryjnej

Serologia potwierdza diagnozę.

Kontrola/Zapobieganie

  • Obecnie nie ma żadnego dostępnego leczenia, ale antybiotyki są stosowane w celu kontroli bakteryjnych zakażeń wtórnych.
  • W przypadku wybuchu ostrej choroby wykonuje się szczepienia lub jako środek kontroli, lub zapobiegania chorobie.
  • Loszki i knury muszą być kupowane z ferm wolnych od choroby Aujeszkyego i, w niektórych krajach, muszą być szczepione w czasie przyjazdu lub na kwarantannie.
  • Aby uniknąć zawleczenia wirusa na fermę, nowo zakupione zwierzęta należy izolować i pobrać od nich krew, zanim trafią na fermę.
  • Jeśli ferma jest zagrożona zakażeniem, czyli w odległości 3 km od niej znajdują się zakażone stada, zaleca się szczepienie zwierząt.
  • Zasady zwalczania zależą od przepisów krajowych. Mogą obejmować ubój zwierząt i repopulację bądź szczepienia i badania serologiczne. Ze względu na fakt, że choroba przenosi się powoli, można ją zwalczyć szczepieniami, odpowiednim zarządzaniem i eliminacją zwierząt zakażonych.

Powiązane artykuły:

E-diagnostyka

Narzędzie do diagnozowania chorób świń

wejdź

Atlas patologii

Zdjęcia najważniejszych chorób świń

wejdź