Pomór afrykański świń

Pomór afrykański świń jest jedną z najważniejszych chorób tego gatunku. Jest to choroba systemowa, podlegająca obowiązkowi zgłaszania w większości krajów.

Inne nazwy: ASF, african swine fever

Więcej informacji o diagnostyce laboratoryjnej

Informacje

Afrykański pomór świń wywołany jest przez wirusa z rodzaju Asfivirus. Istnieje wiele różnych szczepów o różnym stopniu zjadliwości. Przebieg kliniczny jest podobny do klasycznego pomoru świń i wielu innych chorób, takich jak salmonelloza, dlatego wymagana jest diagnoza laboratoryjna. Kontrola polega na usuwaniu ognisk choroby. Tak jak w przypadku klasycznego pomoru świń, wirus ten jest w stanie przetrwać przez długi czas w mrożonych tuszach.

 

Objawy

Prosięta ssące

  • Wymioty.
  • Biegunka.
  • Zaburzenia koordynacji.
  • Zapalenie spojówek.
  • Wysoka gorączka.
  • Nagłe upadki.
  • Wady wrodzone.
  • Noworodki są mało żywotne (wrodzone drżączki).
  • Wysoka śmiertelność

 

Lochy

  • Spadek apetytu.
  • Wysoka gorączka.
  • Ronienia.
  • Wzrost odsetka prosiąt martwo urodzonych.
  • Wzrost odsetka prosiąt zmumifikowanych.
  • Drgawki.
  • Zaburzenia koordynacji.
  • Biegunka
  • Zaburzenia rozrodcze.
  • Niebieskawe zabarwienie skóry.


Odchowalnia i tucz

  • Świnie apatyczne- z głowami zwieszonymi w dół.
  • Przestają jeść.
  • Biegunka.
  • Wypływ z oczu.
  • Długotrwała wysoka gorączka.
  • Objawy nerwowe.
  • Drgawki.
  • Zaburzenia koordynacji
  • Niebieskawe zabarwienie skóry.
  • Wysoka śmiertelność.

 

Przyczyny/Czynniki sprzyjające

  • Wirus jest przenoszony ze zwierząt chorych i zakażonych bezobjawowo poprzez wydzieliny z nosa i jamy ustnej, mocz, kał. Jest bardzo zakaźny.
  • Wirus może być przenoszony przez kleszcze ( zwłaszcza z rodziny Ornithodorus).
  • Przenosi się z powietrzem, na krótkie odległości.
  • Może być zawleczony na fermę wraz z zakażonym mięsem (może być przeniesiony przez nie ugotowane lub niedogotowane mięso wieprzowe, lub mięso peklowane).
  • Do dość częstej transmisji mechanicznej dochodzi poprzez obuwie, odzież, samochody itd.
  • Równoczesne zakażenie PRRSV może skutkować ostrzejszym przebiegiem choroby.

 

Diagnostyka

Więcej informacji o diagnostyce laboratoryjnej

  • Pośmiertnie można zaobserwować silnie przekrwione węzły chłonne, ogniska martwicy w śledzionie i jej znaczne powiększenie, wieloogniskowe wybroczyny w nerkach i tzw. butony (owrzodzenia) w jelitach.
  • We wszystkich przypadkach podejrzenia choroby, powinna być ona potwierdzona badaniami laboratoryjnymi.
  • Diagnostyka laboratoryjna opiera się o identyfikację wirusa za pomocą PCR, izolację wirusa i obecność przeciwciał w surowicy. W większości krajów choroba podlega obowiązkowi zgłaszania.

 

Kontrola/Zapobieganie

  • Choroba rozprzestrzenia się poza Afryką, przede wszystkim w krajach Europy Wschodniej.
  • Obecnie nie są dostępne żadne szczepionki.
  • Wybijanie ognisk choroby.
  • Kraje wolne od ASF zapobiegają chorobie poprzez kontrolę importowanych świń i mięsa i produktów mięsnych, jeśli pochodzą z krajów, gdzie występuje ASF.  Co więcej, frakcja organiczna odpadów mogących zawierać produkty mięsne musi być sterylizowana termicznie.
  • W Afryce na obszarach, gdzie stwierdzono chorobę: dziki i skażony materiał musi być oddalony od ferm świń.

Powiązane artykuły:

E-diagnostyka

Narzędzie do diagnozowania chorób świń

wejdź

Atlas patologii

Zdjęcia najważniejszych chorób świń

wejdź