Salmonelloza

Salmonelloza jest ważną chorobą bakteryjną u świń ze względu na zdolność do wywołania zatrucia pokarmowego u ludzi. Klinicznie salmonelloza objawia się jako biegunka, choroba ogólnoustrojowa lub zapalenie płuc.

Inne nazwy: salmonelloza

Więcej informacji o diagnostyce laboratoryjnej

Informacje

Salmonella jest szeroko rozpowszechniona u ludzi i zwierząt. Spośród wielu serotypów Salmonelli (a jest ich ponad 2400), i te ważniejsze wywołują chorobę u świń: Salmonella Choleraesuis i Salmonella Typhimurium. S. Choleraesuis jest specyficznym serotypem przystosowanym do świń i może powodować poważne schorzenia u loch (gorączka, apatia, posocznica, zapalenie płuc, zapalenie opon mózgowych, zapalenie stawów i biegunka), ale zwykle nie jest groźny dla ludzi. Najczęściej występującym serotypem u świń jest Salmonella Typhimurium, czasami związana z biegunką u młodych świń i jest powszechnym źródłem zatrucia pokarmowego u ludzi. Świnie mogą być subklinicznymi nosicielami S. Choleraesuis przez dłuższy czas, ponieważ bakteria może przetrwać w węzłach chłonnych krezkowych, zlokalizowanych w jelitach. Wiele z tych nosicieli nie wydala bakterii w kale, chyba że znajdą się w stresujących warunkach. Niektóre świnie mogą wydalać bakterie w kale w sposób ciągły lub okresowy. Choroba zależy od szczepu i dawki, co oznacza, że ​​istnieje potrzeba stosunkowo dużej liczby bakterii do wywoływania objawów klinicznych.

Salmonelloza może wystąpić u świń w każdym wieku, ale najczęściej dotyka świń przeznaczonych na tucz od 8 tygodnia życia. Salmonella obecna w przewodzie pokarmowym świń może zanieczyścić tuszę podczas uboju, co stwarza potencjalne zagrożenie dla zdrowia ludzi.
 

Objawy

Lochy

  • Wysoka gorączka.
  • Apatia
  • Spadek apetytu.
  • Zasinienie uszu, ryja i ogona (septicemia).
  • Zapalenie płuc.
  • Kaszel.
  • Objawy nerwowe (rzadko).
  • Cuchnąca biegunka, może być z domieszką krwi i śluzu.
  • W ostrej fazie choroby może dojść do upadku.


Prosięta ssące

  • Ze względu na odporność matczyną pozyskaną wraz z siarą, choroba u prosiąt ssących występuje bardzo rzadko.

Prosięta odsadzone i tuczniki

  • Takie same objawy jak u loch.

 

Przyczyny/Czynniki sprzyjające

  • Złe warunki higieniczne.
  • Stłoczenie zwierząt.
  • Stres związany z przemieszczaniem i mieszaniem zwierząt.
  • Brak zasady całe pomieszczenie puste- całe pomieszczenie pełne.
  • Zanieczyszczone obuwie i ubranie.
  • Transmisja mechaniczna przez kał i przenoszenie materiału zakaźnego.
  • Owady, muchy.
  • Pasza zanieczyszczona przez ptactwo, myszy i szczury.
  • Zanieczyszczenie składników paszy (zwłaszcza tłuszcz zwierzęcy).

 

Diagnostyka

Więcej informacji o diagnostyce laboratoryjnej

  • Objawy kliniczne (mogą być podobne do pomoru klasycznego i innych septicemii).
  • Sekcja (Obrzęk śródmiąższowy, zastój krwi w wątrobie, śledzionie i węzłach chłonnych w obrębie jamy brzusznej).
  • Posiew (narządy, kał krew).
  • PCR.
  • Serologia..
  • Ważne jest serotypowanie izolatu

 

Kontrola/Zapobieganie

  • Zwiększenie higieny poprzez dokładniejsze mycie i dezynfekcję (choroba zależy od dawki patogenu)
  • Całe puste- całe pełne.
  •  Kupno zwierząt (również remontowych z ferm ujemnych).
  • Szczepionki mogą być bardzo skuteczne (i dają częściową ochronę krzyżową między S. Choleraesuis i Typhimurium)
  • Antybiotyki kontrolują przebieg choroby ale nie eliminują patogenu.
  • Nie stosować tłuszczów zwierzęcych w paszy.
  • Kontrola gryzoni.

Powiązane artykuły:

Nie jesteś subskrybentem tej zawartości 3trzy3 w 3 minuty

Cotygodniowy newsletter podsumowujący najnowsze informacje z 3trzy3.pl

Zaloguj się i zapisz do subskrypcji

E-diagnostyka

Narzędzie do diagnozowania chorób świń

wejdź

Atlas patologii

Zdjęcia najważniejszych chorób świń

wejdź