Kalendarz

XXIX Międzynarodowa Konferencja "Specjaliści Specjalistom"

24-cze-2025 - 25-cze-2025
Nowe możliwości i sposoby ochrony zdrowia i produkcji świń
XXIX Międzynarodowa Konferencja "Specjaliści Specjalistom"

Program Konferencji

Wtorek, 4.11.2025 r.

11.00 - 13.00  Rejestracja Uczestników

11.00 - 12.50  Lunch

13.00 - 13.15  Uroczyste otwarcie   Dziekan Wydziału Medycyny Weterynaryjnej Uniwersytetu Rolniczego Krakowie, prof. dr hab. Kazimierz Tarasiuk

Sesja I

Nowe problemy oraz możliwości w zarządzaniu zdrowiem bydła i świń

Przewodniczący: prof. dr hab. Zygmunt Pejsak, UR Kraków

13.15 - 13.45  Krzysztof Jażdżewski (Główny Inspektorat Weterynaryjny, Warszawa) -    Kierunki prac administracji państwowej, wyzwania dotyczące zagrożeń rozprzestrezeniania się chorób zakaźnych bydła i świń

13.45 - 14.15  Romuald Zabielski (Polska Akademia Nauk) - Wpływ globalnego ocieplenia   na produkcję zwierzęcą

14.15 - 14.45  Damian Józefiak (UP Poznań) - Białka funkcjonalne, zalety i wady, czy są  szanse, że wprowadzone zostaną do powszechnego stosowania w żywieniu zwierząt produkcyjnych

14.45 - 15.15  Carlos Casanovas (Hiszpania) - Wybrane aspekty zarządzania rozrodem świń 

  na przykładzie problemów związanych z wirusem PRRS

15.15 - 15.45  Dyskusja

15.45 - 16.15  Przerwa kawowa

 

Sesja II

Bydło, problemy zdrowotne i produkcyjne 

Przewodniczący prof. dr hab. Zygmunt Kowalski, UR Kraków

 

16.15 - 16.45   Michał Plewik (Polska) - Profilaktyka choroby niebieskiego języka

16.45 - 17.15   Stefan Borchardt (Freie Universitat Berlin, Niemcy) - Czy hormony
w rozrodzie bydła są nieodzowne?

17.15 - 17.45   Huw Mc Conochie (Wielka Brytania) - Okres przejściowy u krów mlecznych - dobry start laktacji

   17.45 - 19.00  Panel dyskusyjny: Nowe rozwiązania w ochronie zdrowia świń i bydła,          proponowane przez firmy

Eksperci: Ilonka Wejers, Robert Chachaj, Marcin Kocik, Urszula Glinka

Moderatorzy: prof. dr hab. Zygmunt Pejsak, prof dr hab. Zygmunt Kowalski  

 

20.00               Uroczysta kolacja    Grand Hotel Tiffi, ul. Dąbrowskiego 9, Iława 
 

Środa, 5.11.2025 r.

 

Sesja III

Ważne z praktycznego punktu widzenia doniesienia na kongresach

w Bern i Nantes

Przewodniczący: prof. dr hab. Jędrzej Jaśkowski, UMK Toruń

 

8.30 - 9.00   Zygmunt Pejsak (UR Kraków) - Wybrane, interesujące z praktycznego punktu  widzenia dane zaprezentowane na kongresie hyopatologicznym (ESPHM)
w Bern

9.00 - 9.30   Zygmunt Kowalski (UR Kraków) - Wybrane, ważne z praktycznego punktu  widzenia dane zaprezentowane na kongresie bujatrycznym (EBC) w Nantes

9.30 - 10.00   Tomasz Schwarz  (UR Kraków) - Mikrobiom, fakty i mity, czy faktycznie jest 

                          niezwykle ważnym elementem w funkcjonowaniu organizmu zwierząt 

10.00 - 10.30   Szymon Nowaczyk (Gdańsk) - Autoszczepionki, skuteczny sposób na 

                            ograniczenie problemów związanych ze streptokokozą

10.30 - 11.00   Przerwa kawowa

 

Sesja IV

Nowe wyzwania i możliwości w produkcji świń

Przewodniczący: prof. dr hab. Roman Kołacz, UMK Toruń

11.00 - 11.30   Marek Michalski (Polska) - Szczepienia śródskórne okiem praktyka

11.30 - 12.00   Benedykt Pepliński (UP Poznań) - Koszty sektora rolnego związane
z 11 latami ASF w Polsce

12.00 - 12.30   Roman Kołacz (UMK Toruń) - Jakość wody i systemy pojenia ważnym elementem dobrostanu zwierząt

12.30 - 14.00   Panel dyskusyjny: Jakie rozwiązania wprowadzone przez mnie do praktyki, 

                             mogę polecić swoim Koleżankom i Kolegom – specjalistom z zakresu chorób 

                             bydła i świń

                            Eksperci: Jarosław Wojciechowski, Leszek Dzieńkowski, Sławomir Koźmiński,                                 Michał Hądzlik

                            Moderatorzy: prof. dr hab. Zygmunt Pejsak, prof. dr hab. Zygmunt Kowalski

14.00                 Podsumowanie konferencji

                          prof. dr hab. Zygmunt Pejsak

                          prof. dr hab. Zygmunt Kowalski 


 


 

Nie jesteś subskrybentem tej zawartości Wiadomości z branży

Newsletter o trzodzie na Twoim mailu

Zaloguj się i zapisz do subskrypcji