X
XLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0
Czytaj ten artykuł w:

Czynniki związane z zakażeniem grypą świń różnią się w zależności od podtypu

Z infekcjami H1N1 lub H1N2 SIV były powiązane różne czynniki.

2 kwiecień 2014
X
XLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0

Czynniki związane z enzootycznym zakażeniem H1N1 i H1N2 SIV na poziomie stada zostały ocenione przez średnią uzyskaną z badań poprzecznych przeprowadzonych w 125 stadach we Francji. Próbki surowicy od 15 tuczników w każdym stadzie były badane za pomocą odczynu zahamowania hemaglutynacji. Dane odnoszące się do cech hodowlanych, bezpieczeństwa biologicznego, zarządzania i warunków utrzymania zwierząt zostały zebrane ankietowo podczas wizyt w gospodarstwach. Warunki utrzymywania zwierząt po odsadzeniu i na tuczu były mierzone przez okres 20 godzin.

W przypadku różnych podtypów, szanse na wystapienie zwierząt SIV- seropozytywnych była wyższa, jeśli w pobliżu fermy znajdowały się więcej niż dwa inne gospodarstw trzody chlewnej. Z infekcjami H1N1 i H1N2 były powiązane różne czynniki. Szanse na wystąpienie zwierząt seropozytywnych na H1N1 były znacznie zwiększone w gosporarstwach z dużą liczbą świń w kojcu w okresie odsadzenia, niską temperaturą panującą w sektorze porodowym i regulacją wentylacji na tuczu, a także przez przenoszenie świń na tucz przez pomieszczenia przeznaczone dla starszych zwierząt. Status seropozytywny dla H1N2 wiązał się z krótkim okresem przebywania w sektorze porodowym, małej powierzchni przypadającej na jedną świnię w kojcu po odsadzeniu, dużą wielkością kojców w tuczarni, brakiem strategi cpp-cpp na tuczu i niewielkim zakres temperatur do kontroli poziomu wentylacji w obiektach z tuczem.

C. Fablet, G. Simon, V. Dorenlor, F. Eono, E. Eveno, S. Gorin, S. Queguiner, F. Madec , N. Rose. Les circonstances associées à l’infection grippale des porcs en engraissement diffèrent selon le sous-type viral en cause : une enquête épidémiologique dans 125 élevages du Grand Ouest de la France. JRP, 2014.

Komentarze do artykułu

To miejsce jest przeznaczone do dyskusji między użytkownikami pig333.com a nie do zadawania pytań autorom artykułów
Skomentuj

Dostęp tylko dla użytkowników portalu 3trzy3. Zaloguj się aby dodać komentarz.

Nie jesteś subskrybentem tej zawartości 3trzy3 w 3 minuty

Cotygodniowy newsletter podsumowujący najnowsze informacje z 3trzy3.pl

Zaloguj się i zapisz do subskrypcji

Nie jesteś subskrybentem tej zawartości 3trzy3 w 3 minuty

Cotygodniowy newsletter podsumowujący najnowsze informacje z 3trzy3.pl

Zaloguj się i zapisz do subskrypcji