Czytaj ten artykuł w:

Kastracja chirurgiczna z uśmierzaniem bólu wpływa na zdrowie i wydajność produkcyjną świń w okresie ssania

Kastracja chirurgiczna ma negatywny wpływ na produkcyjność w okresie ssania, szczególnie u świń z najniższą masą urodzeniową.

środa 4 kwiecień 2018 (21 dni temu)

Kastracja chirurgiczna jest nadal praktykowana w wielu krajach UE w celu uniknięcia niepożądanego agresywnego zachowania i odoru knura tusz samców. Jednak dowody wskazują, że kastracja jest bolesna i ma szkodliwy wpływ na zdrowie świń. Zbadano kliniczne efekty kastracji chirurgicznej i jej wpływ na produkcyjność w okresie ssania.


W badaniu wzięło udział 3696 samców świń w wieku od 3 do 6 dni, w sumie 721 miotów z dwóch różnych gospodarstw. W obrębie każdego miotu połowa samców nie była poddana kastracji (IM), a połowa była chirurgicznie wykastrowana (CM). Kastrację chirurgiczną prowadziła przeszkolona osoba. Mierzono średni dzienny przyrost (ADG), masa ciała przy odsadzeniu (BWW), odsetek śmiertelności przed odsadzeniem (PWM) i zużycie antybiotyków. Badano także poziom białek ostrej fazy (PigMAP) przed kastracją oraz w dniach 1 i 10 po kastracji. Produkcyjne dane dotyczące wydajności zostały przeanalizowane przy użyciu liniowego modelu mieszanego. Śmiertelność i odsetek świń leczonych antybiotykami analizowano przy użyciu testu Fishera.

Nie zaobserwowano ogólnych różnic w BWW i ADG między obiema grupami. Różnice zaobserwowano jednak, gdy te same parametry analizowano w 25% najlżejszych, 50% średnich i 25% najcięższych świń przy urodzeniu. PWM był wyższy w CM niż w grupach IM (6,3% w porównaniu z 3,6%, p <0,001), szczególnie w najlżejszych (12,2% w porównaniu z 6,2%, p = 0,02) oraz średnich (5,5% w porównaniu z 2,7%; p = 0,04) grupach wagowych. W grupie najcięższych świń, na PWM kastracja nie miała wpływu, ale IM wykazywały tendencję do wykazywania wyższego ADG (p = 0,06) i wyższe BWW (8,0 kg w porównaniu z 7,8 kg, p = 0,05) niż CM. Nie stwierdzono różnic w odsetku świń leczonych antybiotykami pomiędzy tymi dwiema grupami (5,8% wobec 5,8%, p = 0,98) w tym badaniu. Co więcej, PigMAP był zwiększony u CM dzień po kastracji (0,944 mg / ml w porównaniu z 0,847 mg / ml, p = 0,025), ale nie było różnicy między grupami CM i IM w dniu 10.

Kastracja chirurgiczna ma negatywny wpływ na produkcyjność w okresie ssania, ponieważ powoduje wzrost PWM, szczególnie u najlżejszych świń, i negatywnie wpływa na BWW u świń urodzonych w najwyższym kwartylu dla masy ciała.

Joaquin Morales, Andre Dereu, Alberto Manso, Laura de Frutos, Carlos Piñeiro, Edgar G. Manzanilla and Niels Wuyts. Surgical castration with pain relief affects the health and productive performance of pigs in the suckling period. Porcine Health Management, 20173:18. https://doi.org/10.1186/s40813-017-0066-1

Komentarz do artykułu

To miejsce jest przeznaczone do dyskusji między użytkownikami pig333.com a nie do zadawania pytań autorom artykułów

Dostęp tylko dla użytkowników portalu 3trzy3. Zaloguj się aby dodać komentarz.

Niezarejestrowany użytkownik 333?Zarejestruj sięszybko i bezpłatnie i uzyskaj dostęp do wszystkich serwisówJesteś zarejestrowany w 333?WEJDŹKliknij tu jeśli zapomniałeś hasła, wyślemy je do Ciebie

tags