Czytaj ten artykuł w:

Mykobiom prosiąt w okresie okołoodsadzeniowym

W tym badaniu pilotażowym staraliśmy się ocenić i scharakteryzować mykobiom w kale świń od urodzenia do okresu poodsadzeniowego.

środa 9 październik 2019 (11 dni temu)
polubienia

Znaczenie mikroflory w przewodzie pokarmowym zwierząt uznaje się za kluczowy czynnik zdrowia gospodarza. Ostatnio uznano znaczenie mykobiomu, ale badania są n razie ograniczone, szczególnie u świń. Odsadzanie jest okresem stresu, zmian w diecie i predysponuje do infekcji, co czyni go punktem zainteresowania branzy trzody chlewnej. W tym badaniu pilotażowym staraliśmy się ocenić i scharakteryzować mykobiom w odchodach świń od urodzenia do okresu okołoodsadzeniowego, aby zbadać populację mykobiomu i jego dynamikę czasową w odchodach prosiąt.

Badania bakteriologiczne próbek kału wykazują znaczny wzrost obciążenia grzybami po odsadzeniu, który nie różni się od poziomów u dorosłych, co sugeruje stabilną kolonizację. Grzybów podatnych na hodowlę nie znaleziono w testowanych próbkach środowiskowych, w tym w wodzie, żywności, mleku lub siarze. Aby określić występującą różnorodność grzybów i rozwiązać problem grzybów, które nie wzrastają w posiewach, przeprowadziliśmy badanie pilotażowe wykorzystujące startery ukierunkowane na ITS i 16S rRNA do sekwencjonowania o wysokiej przepustowości odpowiednio gatunków grzybów i bakterii. Populacje bakteryjne zwiększają różnorodność w czasie eksperymentu (dzień 1-35 po urodzeniu), ale populacje grzybów nie wykazują tej samej tendencji czasowej. Po odsadzeniu następuje dynamiczne przesunięcie w posiewach do populacji zdominowanej przez Saccharomycetaceae. Zmiana populacji grzybów była spowodowana dominacją Kazachstaniaslooffiae, słabo scharakteryzowanego kolonizatora przewodu pokarmowego zwierząt.

Badanie to daje wgląd we wczesną kolonizację układu pokarmowego, a następnie kolonizację przez grzyby podczas okresu odsadzenia prosiąt. Przyszłe badania będą badać wpływ mykobiomu na wzrost i zdrowie prosiąt w okresie przejściowym.

Summers KL, Frey JF, Ramsay TG, Arfken AM. The piglet mycobiome during the weaning transition: a pilot study. J Anim Sci. 2019 May. https://doi.org/10.1093/jas/skz182

Komentarz do artykułu

To miejsce jest przeznaczone do dyskusji między użytkownikami pig333.com a nie do zadawania pytań autorom artykułów
Skomentuj

Dostęp tylko dla użytkowników portalu 3trzy3. Zaloguj się aby dodać komentarz.

Niezarejestrowany użytkownik 333?Zarejestruj sięszybko i bezpłatnie i uzyskaj dostęp do wszystkich serwisówJesteś zarejestrowany w 333?WEJDŹKliknij tu jeśli zapomniałeś hasła, wyślemy je do Ciebie

tags