X
XLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0
Czytaj ten artykuł w:

Ocena temperatury ciała i aktywności loszek remontowych przy występowaniu rui

Celem badania było ocenienie zmian temperatury ciała i aktywności u loszek remontowych w momencie wystąpienia rui w celu uzyskania wstępnych danych do opracowania zdalnego systemu wykrywania obecności rui u świń komercyjnych.

24 maj 2017
X
XLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0

Dokładne wykrywanie rui może poprawić współczynniki zapładniialności i zwiększyć wydajność produkcji świń. Niestety, obecne praktyki oparte na indywidualnym zachowaniu zwierząt mogą być nieefektywne ze względu na duże populacje w gospodarstwach komercyjnych i związany z tym duży nakład pracy. W związku z tym celem badania było scharakteryzowanie temperatury ciała i zmian aktywnościu loszek remontowych w momencie wystąpienia rui w celu uzyskania wstępnych danych do opracowania zdalnego systemu wykrywania obecności rui. Dwudziestu loszkom remontowym (130,2 ± 1,9 kg BW) podano altrenogest w celu zsynchronizowania cyklu. Rejestratory danych, które wykrywają temperaturę w pochwie (TV) i oznaczają całkowitą aktywność 24 h / d w odstępach co 5 minut, zostały umieszczone we wewnętrzu urządzenia uwalniającego lek na siedem dni przed spodziewaną rują. Aktywność określano ilościowo w liczbach na minutę (cnt / min) przy użyciu wewnętrznego przyspieszeniomierza. W trakcie 7 d monitorowania, losowo sprawdzano dwa razy dziennie obecność rui (08.00 i 15.00) przez dwie przeszkolone osoby. Aby ujednolicić dane, w końcowej analizie użyto tylko dnia wykrycia rui (dE) i 3 wcześniejsze dni (d-3, d-2, d-1, n = 4 dni), ponieważ loszki weszły w ruję w różne dni różne dni.

Ogólnie rzecz biorąc, TV była obniżona (0,26 ° C) w dE w porównaniu z poprzednimi 3 d; nie wykryto jednak różnic między d-3, d-2 i d-1. Aktywność wzrosła (37,8%) w dE w porównaniu do d-3 i d-2, ale nie stwierdzono różnic między dE i d-1.

Podsumowując, TV była zmniejszona, a aktywność zwiększona w momencie wystąpienia rui u loszek remonotowych

Jay S. Johnson, Kevin A. Shade. Characterizing body temperature and activity changes at the onset of estrus in replacement gilts. Livestock Science. Volume 199, May 2017, Pages 22–24. https://doi.org/10.1016/j.livsci.2017.03.004

Komentarze do artykułu

To miejsce jest przeznaczone do dyskusji między użytkownikami pig333.com a nie do zadawania pytań autorom artykułów
Skomentuj

Dostęp tylko dla użytkowników portalu 3trzy3. Zaloguj się aby dodać komentarz.

Nie jesteś subskrybentem tej zawartości Najnowsze wiadomości z branży

Newsletter o trzodzie na Twoim mailu

Zaloguj się i zapisz do subskrypcji

Powiązane produkty w sklepie

Sklep specjalizujący się w branży świń
Doradztwo i serwis techniczny
Ponad 120 marek i producentów
Nie jesteś subskrybentem tej zawartości 3trzy3 w 3 minuty

Cotygodniowy newsletter podsumowujący najnowsze informacje z 3trzy3.pl

Zaloguj się i zapisz do subskrypcji