Czytaj ten artykuł w:

Porównawcze badanie wpływu Escherichia coli i Clostridium perfringens na dawki nasienia knura

Wpływ zakażenia przez E. coli był zależny zarówno od obciążenia bakteryjnego, jak i okresu przechowywania, podczas gdy wpływ C. perfringens był głównie zależny od obciążenia bakteryjnego.

środa 31 październik 2018 (20 dni temu)
polub

W niniejszym badaniu porównano jakość nasienia knurów sztucznie inokulowanych przez Escherichia coli i Clostridium perfringens i utrzymywanego w stanie ciekłym w temperaturze 15 ° C przez okres 9 dni. Dawki nasienia od 10 dojrzałych pod względem seksualnym knurów rasy Piétrain rozcieńczono w rozcieńczalniku Beltsville (BTS) i zakażono albo E. coli albo C. perfringens, z liczbą bakterii w zakresie od 101 do 107 cfu ml-1. Podczas przechowywania zmiany w jakości nasienia zostały określone przez ocenę pH, żywotności plemników, ruchliwość plemników, morfologię plemników, stopień aglutynacji plemników i oddziaływanie plemników z bakteriami.

Infekcja dawek nasienia doprowadziła do alkalizacji podłoża, w większym stopniu w dawkach zakażonych C. perfringens. Wpływ zakażenia na żywotność i ruchliwość plemników zależał od rodzaju i ilości bakterii. Dlatego też, podczas gdy E. coli była bardziej szkodliwa niż C. perfringens w obciążeniu bakteryjnym w zakresie od 101 do 106 cfu ml-1, szkodliwy wpływ C. perfringens był bardziej widoczny niż E. coli przy obciążeniu bakteryjnym wynoszącym 107 cfu ml. -1. Mimo, że morfologia plemników nie ulegała zmianie ani pod względem typu ani obciążenia bakteryjnego, aglutynacja i oddziaływanie plemników z bakteriami były charakterystyczne dla dawek zakażonych E. coli i zwiększały się równolegle z ładunkiem bakterii i podczas okresu przechowywania.

Podsumowując, wpływ zakażenia E. coli na jakość nasienia zależał zarówno od obciążenia bakteryjnego, jak i okresu przechowywania, podczas gdy wpływ C. perfringens był głównie zależny od obciążenia bakteryjnego, z progiem 107 cfu ml-1, z którego jakość dawek nasiennych została znacznie ograniczona.

Elisabeth Pinart, Esther Domènech, Eva Bussalleu, Marc Yeste, Sergi Bonet. A comparative study of the effects of Escherichia coli and Clostridium perfringens upon boar semen preserved in liquid storage. Animal Reproduction Science. Volume 177, February 2017, Pages 65-78. Animal Reproduction Science. Volume 177, February 2017, Pages 65-78. https://doi.org/10.1016/j.anireprosci.2016.12.007

Komentarz do artykułu

To miejsce jest przeznaczone do dyskusji między użytkownikami pig333.com a nie do zadawania pytań autorom artykułów
Skomentuj

Dostęp tylko dla użytkowników portalu 3trzy3. Zaloguj się aby dodać komentarz.

Niezarejestrowany użytkownik 333?Zarejestruj sięszybko i bezpłatnie i uzyskaj dostęp do wszystkich serwisówJesteś zarejestrowany w 333?WEJDŹKliknij tu jeśli zapomniałeś hasła, wyślemy je do Ciebie

tags