Czytaj ten artykuł w:

Status higieniczny wybranych organicznych materiałów wzbogacających stosowanych u świń

Większość testowanych materiałów organicznych prawdopodobnie nie będzie stwarzać zagrożenia higienicznego dla świń i jest odpowiednia jako materiał wzbogacający.

środa 15 maj 2019 (6 dni temu)
polubienia

Materiały wzbogacające dla świń, w szczególności materiały organiczne, stają się coraz ważniejsze w celu zmniejszenia nieprawidłowych zachowań, takich jak gryzienie ogona. Jednakże potencjalne zagrożenia dla zdrowia, jakie stwarzają te materiały (takie jak wprowadzenie patogenów do stada), nie zostały dotychczas wystarczająco zbadane. W związku z tym przetestowano 21 różnych materiałów organicznych wykorzystywanych jako materiały wzbogacające w chowie trzody chlewnej pod kątem całkowitej liczby żywych bakterii mezofilnych, pleśni, bakterii z grupy coli, Escherichia coli, Klebsiella spp., Yersinia spp., Salmonella spp., Oporne na metycylinę Staphylococcus aureus i Mycobacterium spp. Dodatkowo określono zawartość suchej masy i aktywność wody.

Wyniki

Materiały różniły się znacznie pod względem stanu higienicznego. W trzech materiałach nie wykryto żadnych mikroorganizmów. Jednak liczba bakterii w innych materiałach wahała się aż do 7,89 log10 cfu / g suchej masy (kiszonka z kukurydzy). Najwyższą liczbę bakterii z grupy coli i pleśni stwierdzono odpowiednio w sianie (6,45 i 6,94 log10 cfu / g suchej masy). Ważne bakterie stanowiące zagrożenie dla zdrowia ludzi lub zwierząt, takie jak Escherichia coli, Klebsiella spp., Yersinia spp., Salmonella spp. i oporne na metycylinę Staphylococcus aureus nie zostały wykryte w żadnym z materiałów. Słoma konopna zawierała Mycobacterium smegmatis, a torf był zanieczyszczony Mycobacterium avium i Mycobacterium vulneris.

Wnioski

Większość testowanych materiałów organicznych prawdopodobnie nie będzie stwarzać zagrożenia higienicznego dla świń i jest odpowiednia jako materiał wzbogacający. Niemniej jednak wykryte prątki Mycobacterium wykluczają torf jako bezpieczny i higieniczny materiał wzbogacający.

Krista Marie Wagner, Jochen Schulz and Nicole Kemper. Examination of the hygienic status of selected organic enrichment materials used in pig farming with special emphasis on pathogenic bacteria. Porcine Health Management 2018 4:24. https://doi.org/10.1186/s40813-018-0100-y

pokrewne artykuły

Komentarz do artykułu

To miejsce jest przeznaczone do dyskusji między użytkownikami pig333.com a nie do zadawania pytań autorom artykułów
Skomentuj

Dostęp tylko dla użytkowników portalu 3trzy3. Zaloguj się aby dodać komentarz.

Niezarejestrowany użytkownik 333?Zarejestruj sięszybko i bezpłatnie i uzyskaj dostęp do wszystkich serwisówJesteś zarejestrowany w 333?WEJDŹKliknij tu jeśli zapomniałeś hasła, wyślemy je do Ciebie

tags