Czytaj ten artykuł w:

Zmiany w prewalencji serowarów Salmonella związanych z produkcją świń

Stwierdzono malejący odsetek S. enterica serowar Typhimurium, Derby i Heidelberg oraz rosnący odsetek Infantis i Johannesburg.

środa 28 sierpień 2019 (1 miesięcy 22 dni temu)
polubienia

Ponieważ Salmonella enterica jest ważnym patogenem zwierząt hodowlanych, od wielu lat w USA istnieją programy nadzoru nad serotypami S. enterica.


Głównym celem tego badania była ocena zmian odsetka serowarów S. enterica izolowanych od świń w ciągu blisko 20-letniego okresu obserwacji (1997-2015) z wykorzystaniem czterech zestawów danych podłużnych dotyczacych różnych gatunków zwierząt gospodarskich. Drugi cel polegał na ocenie korelacji między zmianami w serowarach S. enterica często uzyskiwanych od zwierząt hodowlanych a zmianami w serowarach S. enterica związanymi z chorobą u ludzi.

Stwierdziliśmy malejące proporcje S. enterica serowar Typhimurium, serowar Derby i serowar Heidelberg oraz wzrastające proporcje S. enterica serowar 4, [5], 12:i: -, serowar Infantis i serowar Johannesburg u świń na przestrzeni lat. Znaleźliśmy również dodatnie korelacje dla rocznych zmian w S. enterica serowar 4, [5], 12:i:-, serowar Anatum i serowar Johannesburg między danymi dotyczącymi świń i ludzi; w S. enterica Worthington między danymi dotyczącymi ptaków i ludzi; oraz w S. enterica serowar 4, [5], 12 i:- między danymi bydła i ludzi. Znaleźliśmy ujemne korelacje dla rocznych zmian w S. enterica serowar 4, [5], 12:i:- i serowar Johannesburg między danymi dotyczącymi ptaków i ludzi.

Yuan C, Krull A, Wang C, Erdman M, Fedorka-Cray PJ, Logue CM, O'Connor AM; Changes in the prevalence of Salmonella serovars associated swine production and correlations of avian, bovine and swine-associated serovars with human-associated serovars in the United States (1997-2015); Zoonoses Public Health. 2018 Apr 23. doi: 10.1111/zph.12473.

Komentarz do artykułu

To miejsce jest przeznaczone do dyskusji między użytkownikami pig333.com a nie do zadawania pytań autorom artykułów
Skomentuj

Dostęp tylko dla użytkowników portalu 3trzy3. Zaloguj się aby dodać komentarz.

Niezarejestrowany użytkownik 333?Zarejestruj sięszybko i bezpłatnie i uzyskaj dostęp do wszystkich serwisówJesteś zarejestrowany w 333?WEJDŹKliknij tu jeśli zapomniałeś hasła, wyślemy je do Ciebie

tags