artykuły na temat żywienie
Postępy w wykorzystaniu błonnika pokarmowego w żywieniu loch
Stosowanie błonnika pokarmowego w żywieniu loch dynamicznie się rozwija i obecnie uznawane jest za funkcjonalny element diety ze względu na jego korzystny wpływ na pracę jelit, równowagę mikrobioty jelitowej oraz regulację procesów trawienia i metabolizmu.
Poprawa zdrowia prosiąt po odsadzeniu: rola naturalnego emulgatora rycynooleinianu glicerolu polietylenowego w rozwoju jelit
Rynek produkcji mieszanek paszowych w UE na 2025 r.
Eksperci rynkowi FEFAC prognozują dalszą stabilność na unijnym rynku produkcji mieszanek paszowych w 2025 roku.
Najważniejsze pytania dotyczące stresu cieplnego: fizjologia i zachowanie
Jak stres cieplny wpływa na nasze świnie? Ta krótka seria pytań i odpowiedzi pozwoli nam dogłębnie zrozumieć ten kluczowy aspekt produkcji trzody chlewnej.
Czy mieszanki fitogeniczne mogą promować wzrost jako skuteczna alternatywa dla antybiotyków u prosiąt odsadzonych?
PE zatwierdza nowe cła na rosyjskie i białoruskie towary rolne
Parlament Europejski popiera podniesienie ceł na rosyjskie i białoruskie nawozy i towary rolne w celu zmniejszenia zależności od importu.
UE: Rosyjskie nawozy objęte stopniowym wzrostem ceł
Komisja Handlu Międzynarodowego zatwierdziła 50% wzrost ceł na niektóre rosyjskie i białoruskie towary rolne w celu dalszego zmniejszenia zależności od UE.
Wpływ karmienia loch mlekiem biofortyfikowanym n-6 i n-3 na status immunologiczny loch i ich prosiąt
Monitorowanie online zachowań żywieniowych pojedynczych świń hodowanych grupowo przy użyciu elektronicznego systemu karmienia RFID o niskiej częstotliwości
Poprawa wydajności loch i miotów, zdrowia i mikrobioty jelitowej dzięki suplementowi probiotycznemu opartemu na szczepach Bacillus
Brazylia: produkcja soi w stanie Santa Catarina wzrosła o 93% w ciągu 12 lat
Oprócz znacznego wzrostu produkcji, od 2012 r. powierzchnia upraw wzrosła o ponad 60%.
Weaned pigs fed a low-crude protein, propionic acid-preserved grain diet: effects of butyric acid supplementation on the gut microbiome and growth performance
Znaczenie jednorodności i jakości mieszania w produkcji paszy dla świń
Jednorodność i jakość odgrywają kluczową rolę w sukcesie zarówno wytwórni pasz, jak i gospodarstwa. Jakość paszy dla trzody chlewnej zaczyna się od właściwego sformułowania diety, która musi zaspokajać potrzeby żywieniowe zwierząt na każdym etapie ich życia, a właściwy proces mieszania zapewnia równomierne rozprowadzanie składników odżywczych i bezpośrednio wpływa na wydajność produkcji, zdrowie i dobrostan zwierząt oraz efektywność ekonomiczną.
FIGAN 2025
17. edycja FIGAN 2025 zakończyła się ogromnym sukcesem, umacniając swoją pozycję najważniejszego wydarzenia dla sektora hodowlanego w Europie Południowej.
Prognozy USDA dotyczące kukurydzy i soi na sezon 2024/2025 - kwiecień 2025 r.
Perspektywy eksportu kukurydzy z USA poprawiły się w porównaniu z raportem marcowym. Oszacowano niewielki wzrost produkcji kukurydzy w UE, a także wzrost jej importu. W przypadku prognoz dla soi nie wprowadzono żadnych znaczących korekt.