X
XLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0
Czytaj ten artykuł w:

Komisja Europejska przyjęła strategię "Od Pola do Stołu"

Strategia „od pola do stołu” leży u podstaw europejskiego zielonego porozumienia, mającego na celu uczynienie systemów żywności uczciwymi, zdrowymi i przyjaznymi dla środowiska.

22 maj 2020
X
XLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0

Stosowanie pestycydów w rolnictwie przyczynia się do zanieczyszczenia gleby, wody i powietrza. Komisja podejmie działania w celu:

  • zmniejszenie o 50% zużycia i ryzyka stosowania chemicznych pestycydów do 2030 r.
  • zmniejszyć o 50% stosowanie bardziej niebezpiecznych pestycydów do 2030 r.

Nadmiar składników odżywczych w środowisku jest głównym źródłem zanieczyszczenia powietrza, gleby i wody, negatywnie wpływając na różnorodność biologiczną i klimat. Komisja podejmie działania w celu:

  • zredukować straty składników odżywczych o co najmniej 50%, jednocześnie nie pogarszając żyzności gleby.
  • zmniejszyć zużycie nawozów o co najmniej 20% do 2030 r.

Oporność na środki przeciwdrobnoustrojowe związana ze stosowaniem środków przeciwdrobnoustrojowych w zdrowiu zwierząt i ludzi prowadzi do około 33 000 zgonów ludzi w UE każdego roku. Komisja zmniejszy o 50% sprzedaż środków przeciwdrobnoustrojowych dla zwierząt hodowlanych i akwakultury do 2030 r.

Rolnictwo ekologiczne jest praktyką przyjazną dla środowiska, którą należy dalej rozwijać. Komisja przyspieszy rozwój obszaru rolnictwa ekologicznego w UE (w celu osiągnięcia 25% całkowitej powierzchni użytków rolnych) w ramach rolnictwa ekologicznego do 2030 r.

20 maja, 2020/ EC/ UE
https://ec.europa.eu/

Komentarze do artykułu

To miejsce jest przeznaczone do dyskusji między użytkownikami pig333.com a nie do zadawania pytań autorom artykułów
Skomentuj

Dostęp tylko dla użytkowników portalu 3trzy3. Zaloguj się aby dodać komentarz.

Nie jesteś subskrybentem tej zawartości Najnowsze wiadomości z branży

Newsletter o trzodzie na Twoim mailu

Zaloguj się i zapisz do subskrypcji

Powiązane artykuły