X
XLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0
Czytaj ten artykuł w:

Najnowsze zalecenia EFSA dotyczące dobrostanu świń podczas procesu uboju

Większość zagrożeń związanych z dobrostanem świń podczas uboju wynika z nieodpowiednich umiejętności personelu i źle zaprojektowanych i zbudowanych obiektów. Jest to jeden z głównych wniosków najnowszej porady EFSA na temat dobrostanu zwierząt podczas procesu uboju.

18 czerwiec 2020
X
XLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0

Opinia naukowa jest najnowszą z serii zaktualizowanych ocen dobrostanu zwierząt podczas uboju, o które wnioskowała Komisja Europejska. Proponuje środki mające na celu zaradzenie zagrożeniom dobrostanu, najczęściej związanym z ubojem świń w celu produkcji żywności.

Kompleksowy przegląd obejmuje proces uboju od przybycia i rozładunku świń, przez ogłuszenie, aż do wykrwawiania i zabijania. Identyfikuje szereg zagrożeń, które powodują problemy związane z dobrostanem - takich jak stres cieplny, pragnienie, długotrwały głód i zaburzenia oddechowe - i proponuje środki zapobiegawcze i naprawcze, tam gdzie to możliwe.

Podobnie jak w przypadku poprzedniej opinii na temat drobiu, większość zagrożeń - zidentyfikowano 29 z 30 - jest konsekwencją problemów personelu z powodu takich czynników, jak brak szkolenia i zmęczenie. EFSA twierdzi, że można zastosować środki zapobiegające wszystkim zagrożeniom, a zarządzanie obiektem ma kluczowe znaczenie w zapobieganiu.

welfare EFSA Opinia naukowa: Dobrostan świń podczas uboju (j.ang.)

17 lipca, 2020/ EFSA/ UE
https://www.efsa.europa.eu

Komentarze do artykułu

To miejsce jest przeznaczone do dyskusji między użytkownikami pig333.com a nie do zadawania pytań autorom artykułów
Skomentuj

Dostęp tylko dla użytkowników portalu 3trzy3. Zaloguj się aby dodać komentarz.

Nie jesteś subskrybentem tej zawartości Najnowsze wiadomości z branży

Newsletter o trzodzie na Twoim mailu

Zaloguj się i zapisz do subskrypcji

Powiązane artykuły