X
XLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0

Polska: planowane zmiany w sprzedaży żywności przez rolników

Celem projektowanej ustawy jest zrównanie możliwości sprzedaży żywności przez polskich rolników z warunkami, jakie mają rolnicy w innych krajach unijnych.

23 luty 2016
X
XLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0

Podsekretarz stanu Ewa Lech poinformowała dziś o trwających w resorcie pracach nad przygotowaniem rządowego projektu ustawy o zmianie niektórych ustaw w celu ułatwienia sprzedaży żywności przez rolników.

Wiceminister określiła, że celem projektowanej ustawy jest zrównanie możliwości sprzedaży żywności przez polskich rolników z warunkami, jakie mają rolnicy w innych krajach unijnych.

Główne założenia dotyczą uproszenia wymagań i przeniesienia kompetencji kontrolnych, z Państwowej Inspekcji Sanitarnej, w odniesieniu do produktów pochodzenia zwierzęcego na Inspekcję Weterynaryjną, a w odniesieniu do produktów pochodzenia niezwierzęcego na Inspekcję Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych.

- Proponujemy rolnikowi rzeczywiste stworzenie możliwości rozwoju produkcji i sprzedaży konsumentom końcowym żywności uzyskanej w całości lub części z surowców pochodzących z ich własnej uprawy, hodowli lub chowu, bez dodatkowego zatrudnienia – poinformowała podsekretarz stanu Ewa Lech.

Wiceminister podkreśliła, że proponowana jest zmiana pułapu produkcji z wartościowej na ilościową. W ramach limitu ilościowego proponowane rozwiązania przewiduje zwolnienie z podatku dochodowego. W myśl założeń projektowana ustawa mogłaby wejść w życie z dniem 1 stycznia 2017 roku.

poniedziałek 22 lutego 2016 /MRiRW/ Polska www.minrol.gov.pl

Komentarze do artykułu

To miejsce jest przeznaczone do dyskusji między użytkownikami pig333.com a nie do zadawania pytań autorom artykułów
Skomentuj

Dostęp tylko dla użytkowników portalu 3trzy3. Zaloguj się aby dodać komentarz.

Nie jesteś subskrybentem tej zawartości Najnowsze wiadomości z branży

Newsletter o trzodzie na Twoim mailu

Zaloguj się i zapisz do subskrypcji