Od 2004 do 2024 roku Unia Europejska zmniejszyła populację loch hodowlanych o ponad 4,8 miliona zwierząt, z 15,02 miliona do 10,15 miliona. Pomimo tego znacznego zmniejszenia liczby loch hodowlanych - spadek o 32,4% w ciągu 20 lat - całkowita produkcja wieprzowiny prawie się nie zmieniła. W 2004 r. państwa członkowskie wyprodukowały około 21,1 mln ton wieprzowiny, podczas gdy w 2024 r. liczba ta pozostanie praktycznie niezmieniona i wyniesie 21,04 mln ton.


Wszystkie państwa członkowskie UE-27 odnotowały spadek swoich stad hodowlanych, z wyjątkiem Hiszpanii, która nie tylko utrzymała, ale nieznacznie zwiększyła swoje pogłowie hodowlane z 2,606 mln w 2004 r. do 2,611 mln w 2024 r., ale zwiększyła swoją produkcję wieprzowiny o prawie 60% w ciągu tych 20 lat, z 3,08 mln ton w 2004 r. do 4,92 mln ton w 2024 r., umacniając swoją pozycję głównego producenta w UE od 2021 roku.
W przypadku innych głównych krajów produkujących zauważamy, że zmiana ta nie była jednorodna:
- Polska, z 1,65 mln sztuk w 2004 r., doświadczyła poważnego spadku pogłowia, z 600 000 loch w 2024 r. (-63%).
- Niemcy, które w 2004 r. posiadały prawie 2,47 miliona loch, zmniejszyły swoje pogłowie do 1,39 miliona w 2024 r., co oznacza stratę ponad miliona zwierząt (-43%);
- Dania odnotowała mniej wyraźny spadek o 17%, z 1,4 miliona sztuk w 2004 roku do 1,16 miliona sztuk w 2024 roku;
- Francja również odnotowała znaczny spadek, z 1,29 do 0,83 miliona loch (-36%);
- Holandia wykazuje spadek o 30%, z 1,12 mln sztuk w 2004 r. do 783 000 sztuk w 2024 r;
Włochy i Portugalia doświadczyły redukcji niższej niż średnia UE. We Włoszech spadki sięgnęły z 724 800 loch w 2004 r. do 596 990 w 2024 r., czyli o 17,6%, podczas gdy w Portugalii o 15,7%, z 261 400 do 220 460 loch.

Dane dotyczące pogłowia, produkcji i handlu można znaleźć na naszej stronie: „Dane dotyczące produkcji trzody chlewnej”.
30 maja, 2025/ Redakcja 333 na podstawie danych Eurostat