Czytaj ten artykuł w:

USA: NARMS informuje o oporności na środki przeciwdrobnoustrojowe u świń

Amerykański Krajowy System Monitorowania Oporności Na Środki Przeciwdrobnoustrojowe (NARMS) monitoruje bakterie w celu ustalenia, czy są one oporne na różne antybiotyki stosowane w medycynie i weterynarii.

czwartek 28 listopad 2019 (14 dni temu)
polubienia

Krajowy system monitorowania oporności na środki przeciwdrobnoustrojowe (NARMS) to krajowy system nadzoru zdrowia publicznego, który monitoruje bakterie przenoszone przez żywność w celu ustalenia, czy są one odporne na różne antybiotyki stosowane w medycynie i weterynarii. Podsumowanie raportu 2016-2017 pokazuje zmiany oporności na środki przeciwdrobnoustrojowe u świń i w wieprzowinie.

E. coli

  • W latach 2015–2017 poziom E. coli opornych na ceftriakson spadał lub pozostawał poniżej 5% we wszystkich źródłach zwierzęcych, z wyjątkiem detalicznych kotletów wieprzowych i próbek kału od świń, gdzie stwierdzono wzrost do 4,4% (z 1,2%) i 6,3% (z 2,7 %) .
  • W latach 2015–2017 oporność na azytromycynę nie została wykryta w E. coli w detalicznych próbkach mięsa. Wśród próbek kału ze wszystkich źródeł zwierzęcych izolaty E. coli o oporności na azytromycynę pozostały poniżej 3%.
  • Wśród próbek kału od wszystkich zwierząt hodowlanych MDR(oporność wielolekowa) E. coli albo zmniejszyło się, albo pozostało stabilne, z wyjątkiem tuczników (które wykazały wzrost z 24% w 2015 r. do 27% w 2017 r.) i macior (które wykazały wzrost z 13% w 2015 r. do 16% w 2017 r.).

Enterococcus

  • W latach 2013–2017 odnotowano wzrost odporności na chloramfenikol u E. faecalis wykrytych w próbkach kału tuczników (z 15% do 23%) i w wieprzowinie detalicznej (z 2,1% do 5,5%). Oporność na chloramfenikol u loch zmniejszyła się z 21% do 8,5% w tym samym okresie.
  • W latach 2015–2017 MDR E. faecalis zmniejszył się lub pozostał stabilny dla próbek kału wszystkich badanych zwierząt z wyjątkiem tuczników i loch, gdzie MDR wzrósł z 55% do 60%.

22 listopad, 2019 - FDA

Komentarz do artykułu

To miejsce jest przeznaczone do dyskusji między użytkownikami pig333.com a nie do zadawania pytań autorom artykułów
Skomentuj

Dostęp tylko dla użytkowników portalu 3trzy3. Zaloguj się aby dodać komentarz.

Niezarejestrowany użytkownik 333?Zarejestruj sięszybko i bezpłatnie i uzyskaj dostęp do wszystkich serwisówJesteś zarejestrowany w 333?WEJDŹKliknij tu jeśli zapomniałeś hasła, wyślemy je do Ciebie

tags

Najnowsze wiadomości z branży

Newsletter o trzodzie na Twoim mailu

nie prenumerujesz tej listy

06-gru-201929-lis-201922-lis-201915-lis-2019

zaloguj się do listy

Niezarejestrowany użytkownik 333?Zarejestruj sięszybko i bezpłatnie i uzyskaj dostęp do wszystkich serwisówJesteś zarejestrowany w 333?WEJDŹKliknij tu jeśli zapomniałeś hasła, wyślemy je do Ciebie