Chiny zwiększą liczbę dostawców rosyjskiej wieprzowiny i wołowiny
Rosja i Chiny uzgodniły rozszerzenie listy rosyjskich dostawców wieprzowiny i wołowiny, a także zwiększenie zakresu produktów dopuszczonych do eksportu.
Newsletter o trzodzie na Twoim mailu
Zaloguj się i zapisz do subskrypcji
Rosja i Chiny uzgodniły rozszerzenie listy rosyjskich dostawców wieprzowiny i wołowiny, a także zwiększenie zakresu produktów dopuszczonych do eksportu.
Rolnicy prowadzący chów lub hodowlę zwierząt gospodarskich, mają więcej czasu na dostosowanie miejsc (powierzchni płyt lub pojemności zbiorników) służących do przechowywania nawozów naturalnych do wymogów określonych w programie dotyczącym ochrony wód przed zanieczyszczeniem azotanami pochodzenia rolniczego
Umowa obniża cła na produkty rolno-spożywcze i chroni tradycyjne produkty UE, a także kluczowe sektory przemysłowe.
253 mln euro na badania i innowacje w zakresie zwalczania oporności na środki przeciwdrobnoustrojowe.
W czerwcu eksport produktów rolno-spożywczych z UE utrzymał się na stabilnym poziomie, odnotowując niewielki spadek w porównaniu z majem, ale nadal pozostając powyżej poziomu z 2024 r.
Ograniczone ożywienie w branży trzody chlewnej rozpoczęło się w drugiej połowie 2025 r., a wzrost liczby zwierząt spodziewany jest w 2026 r.
Witamy na 333
Nawiązuj kontakty, dziel z innymi i wchodź w interakcje z największą społecznością profesjonalistów w branży trzody chlewnej.
Świętujemy 187731 użytkowników na 333!
Zarejestruj sięJesteś już użytkownikiem?Witamy na 333
Nawiązuj kontakty, dziel z innymi i wchodź w interakcje z największą społecznością profesjonalistów w branży trzody chlewnej.
Świętujemy 187731 użytkowników na 333!
Zarejestruj sięJesteś już użytkownikiem?Produkcja pasz złożonych w Hiszpanii osiągnęła w 2024 roku 38,8 mln ton.
W krótkim okresie czasu odnotowano 10 ognisk choroby u świń domowych.
Prognozuje się, że całkowita produkcja zbóż osiągnie najwyższy poziom w historii, przy czym wzrost odnotują wszystkie uprawy z wyjątkiem żyta.
Państwa członkowskie popierają wniosek Komisji dotyczący zezwolenia na stosowanie RENURE (REcovered Nitrogen from manURE – azot odzyskany z odchodów zwierzęcych), co pozwoli rolnikom obniżyć koszty, a jednocześnie chronić środowisko.
Zachęcamy rolników, obywateli, przedsiębiorstwa, władze krajowe i regionalne, organizacje pozarządowe oraz inne zainteresowane strony do podzielenia się swoimi opiniami.
W ciągu ostatniego roku pogłowie świń zmniejszyło się o 3,7%.
Tymczasowe środki antydumpingowe oznaczają cła w wysokości do 62% dla niektórych eksporterów wieprzowiny z UE.
Umowa o wolnym handlu stworzy strefę wolnego handlu obejmującą prawie 300 milionów ludzi i łączny PKB przekraczający 4,3 biliona dolarów amerykańskich.
Inicjatywa ma na celu uproszczenie, wyjaśnienie i unowocześnienie wybranych przepisów zawartych w kilku aktach prawnych UE dotyczących bezpieczeństwa żywności i pasz.
Projekt mający na celu wyeliminowanie PRRS ze Szkocji otrzyma dalsze finansowanie od rządu szkockiego.
PE domaga się niezależnej WPR z większymi funduszami, mniejszą biurokracją i wsparciem dla odnowy pokoleniowej w rolnictwie UE.
Przedstawiciele państw członkowskich uzgodnili stanowisko Rady w sprawie uproszczenia przepisów dotyczących wspólnej polityki rolnej (WPR).
W lipcu eksport amerykańskiej wieprzowiny był nieco niższy niż w ubiegłym roku, ale stanowił większą część produkcji.
Międzynarodowe ceny pszenicy i sorgo spadły w ujęciu miesięcznym, natomiast ceny kukurydzy i jęczmienia wzrosły.
Od 29 września do 17 października 2025 r. producenci rolni utrzymujący świnie mogą składać wnioski o refundację 100% wydatków poniesionych w 2025 r. na działania związane z bioasekuracją.
W 2026 r. spodziewana jest stabilna produkcja wieprzowiny i zmniejszenie jej importu.
Stabilna produkcja, konsumpcja i strategiczne dostosowania importowe kształtują japoński rynek wieprzowiny w 2026 r.
Wzrost ten wynikał z utrzymujących się wyższych cen mięsa wołowego i baraniny, które przeważyły nad zasadniczo stabilnymi notowaniami mięsa wieprzowego i niższymi cenami mięsa drobiowego.