Brazylia: produkcja soi w stanie Santa Catarina wzrosła o 93% w ciągu 12 lat
Oprócz znacznego wzrostu produkcji, od 2012 r. powierzchnia upraw wzrosła o ponad 60%.
Newsletter o trzodzie na Twoim mailu
Zaloguj się i zapisz do subskrypcji
Oprócz znacznego wzrostu produkcji, od 2012 r. powierzchnia upraw wzrosła o ponad 60%.
Prewencyjny ubój 9 888 świń w sąsiednim gospodarstwie po wykryciu piątego ogniska pryszczycy.
Hiszpański eksport wieprzowiny i produktów wieprzowych do krajów trzecich pozostał stabilny w 2024 roku.
Pierwsze oficjalne, oparte na ankietach szacunki dotyczące zamiarów amerykańskich rolników w zakresie sadzenia w 2025 roku.
Według najnowszych danych chiński import wieprzowiny i podrobów w ciągu pierwszych trzech miesięcy 2025 r. wzrósł w porównaniu z rokiem poprzednim.
Witamy na 333
Nawiązuj kontakty, dziel z innymi i wchodź w interakcje z największą społecznością profesjonalistów w branży trzody chlewnej.
Świętujemy 170545 użytkowników na 333!
Zarejestruj sięJesteś już użytkownikiem?W pierwszym kwartale 2025 r. Hiszpania znacznie zwiększyła import zarówno żywych prosiąt, jak i starszych świń z Holandii.
Perspektywy eksportu kukurydzy z USA poprawiły się w porównaniu z raportem marcowym. Oszacowano niewielki wzrost produkcji kukurydzy w UE, a także wzrost jej importu. W przypadku prognoz dla soi nie wprowadzono żadnych znaczących korekt.
W swoim najnowszym raporcie "Zwierzęta gospodarskie i drób: rynki światowe i handel", opublikowanym 10 kwietnia, USDA przewiduje niewielki wzrost światowej produkcji wieprzowiny w 2025 r., któremu towarzyszy niewielki spadek globalnego eksportu, pomimo spodziewanego znacznego wzrostu dostaw z Brazylii.
Piąte ognisko choroby zostało wykryte 60 km na południe od ostatniego potwierdzonego ogniska.
Niemcy zostały ponownie uznane za wolne od pryszczycy.
Komisja łagodzi unijne rozporządzenie w sprawie wylesiania, wprowadzając nowe uproszczenia i zmniejszając obciążenia administracyjne.
Hiszpania i Chiny podpisały nowy protokół eksportowy w celu zwiększenia rynku wieprzowiny w tym azjatyckim kraju: Nowy protokół zwiększający eksport wieprzowiny do Chin
Chińska produkcja wieprzowiny i pogłowie trzody chlewnej odnotowały wzrost rok do roku w pierwszym kwartale 2025 roku.
Liczba loch i świń na tucz spadła w marcu, ale odnotowano wzrost liczby prosiąt odsadzonych w miocie.
UE kontynuuje handel z szeroką gamą partnerów handlowych i eksportuje zróżnicowany koszyk produktów, przyczyniając się do odporności sektora.
Odzwierciedla to wzrost powierzchni obsadzonej, szacowany na 81,6 miliona hektarów, oraz poprawę średniej wydajności (4023 kg/ha).
Bakterie wytwarzające karbapenemazy, które kiedyś były głównie problemem szpitali, są obecnie wykrywane u zwierząt i w produktach spożywczych w całej Europie.
W pierwszym kwartale 2025 r. zgłoszono już ponad 4 400 przypadków u dzików i 168 u świń domowych w 17 krajach europejskich. Polska, Niemcy i Łotwa przodują w przypadku dzików, podczas gdy Rumunia i Mołdawia są zaniepokojone wzrostem liczby przypadków u świń domowych.
Globalne ceny pszenicy, kukurydzy, sorgo i ryżu spadły, podczas gdy ceny jęczmienia nieznacznie wzrosły.
Notowania wieprzowiny wzrosły w Unii Europejskiej po tym, jak Niemcy odzyskały status kraju wolnego od pryszczycy.
Po raz pierwszy wszystkie 27 krajów Unii Europejskiej wraz z Islandią i Norwegią zebrało i zgłosiło dane dotyczące zarówno sprzedaży, jak i stosowania środków przeciwdrobnoustrojowych u zwierząt w swoich krajach.
Mississippi zakazuje sprzedaży produktów spożywczych wyprodukowanych z wyhodowanych laboratoryjnie komórek zwierzęcych.
Badanie 2025 Power of Meat analizuje trendy w konsumpcji mięsa i drobiu w 2024 roku, a także zachowania, postrzeganie i wzorce zakupowe kupujących mięso.