Indeks cen zbóż FAO wyniósł średnio 111,0 punktów w kwietniu, co oznacza wzrost o 1,3 punktu (1,2%) w porównaniu z marcem, ale nadal 0,6 punktu (0,5%) poniżej poziomu sprzed roku. Miesięczny wzrost odzwierciedlał wyższe ceny wszystkich głównych zbóż.

Światowe ceny pszenicy nieznacznie wzrosły, wspierane przez zmniejszające się dostawy eksportowe w Federacji Rosyjskiej, stabilne tempo eksportu od niektórych głównych eksporterów oraz ruchy walutowe związane ze słabszym dolarem amerykańskim, szczególnie w stosunku do euro. Jednak rozwój polityki handlowej i niepewność makroekonomiczna ograniczyły wzrost.

Międzynarodowe ceny kukurydzy również wzrosły, głównie ze względu na sezonowo niższe poziomy zapasów w Stanach Zjednoczonych i zmiany kursów walut. Dostosowania do polityki taryf importowych Stanów Zjednoczonych - w tym wyłączenie Meksyku, głównego importera amerykańskiej kukurydzy, oraz 90-dniowa przerwa w taryfach importowych powyżej 10% dla kilku innych partnerów handlowych - dodatkowo przyczyniły się do presji na wzrost cen.
Wśród innych zbóż gruboziarnistych, światowe ceny sorgo i jęczmienia również wzrosły.
Tymczasem indeks wszystkich cen ryżu FAO wzrósł w kwietniu o 0,8 procent, ponieważ popyt na pachnące odmiany wzrósł, a dostawy świeżo zebranego ryżu zmniejszyły się w Wietnamie, gdy główne zbiory w kraju weszły w końcową fazę.
2 maja, 2025/ FAO.
https://www.fao.org