
Wrzesień na niemieckim rynku trzody chlewnej: spadają ceny, rośnie niepewność
Wrzesień przyniósł spadek cen świń, spadek cen prosiąt oraz wyraźnie bardziej ostrożny popyt.

Wrzesień przyniósł spadek cen świń, spadek cen prosiąt oraz wyraźnie bardziej ostrożny popyt.

Potrzebujemy pojemnika na strzykawki, igły, butelki po lekach, spraye i markery. Czasami w gospodarstwach rolnych można spotkać prowizoryczne i nieodpowiednie pojemniki, ale ten przedstawiony tutaj jest bardzo prosty i funkcjonalny.

Zaglądamy do wnętrza naszych świń, aby dowiedzieć się więcej o ich przyszłości.

Wysoka czułość, swoistość i przystępna cena sprawiają, że test ELISA jest nieodzownym narzędziem w rutynowych badaniach laboratoryjnych. Niniejsza infografika w przystępny i obiektywny sposób wyjaśnia mechanizmy działania, składniki i główne odmiany tego testu.

Kiedy systematycznie zarządzamy błędami, przestajemy karać objawy i zaczynamy zajmować się prawdziwymi przyczynami.

Wraz z szybką poprawą głównych linii genetycznych pod względem plenności, współczynnika konwersji paszy i innych parametrów produkcyjnych, referencyjne wymagania dotyczące witamin i minerałów stały się nieaktualne.

Kiedy straty i koszty wynikające ze złego stanu zdrowia zagrażają obecnej i przyszłej rentowności gospodarstwa, być może należy rozważyć „czystą kartę”.

Badanie IFIP dostarcza bezprecedensowych wyników w zakresie redukcji metanu przy użyciu układu chłodzenia zawiesiny, których wcześniej nie opublikowały inne zespoły.



Sierpień przyniósł wytchnienie niemieckiemu rynkowi trzody chlewnej.

Szczepienia doustne świń, które wcześniej ograniczały się do patogenów jelitowych, stają się innowacyjną strategią zwalczania chorób układu oddechowego. Wykorzystując potencjał wspólnego układu odpornościowego błon śluzowych (CMIS), nowe preparaty mogą wywoływać reakcje immunologiczne w odległych miejscach błony śluzowej, począwszy od jelit.

Izba Rolnicza Bretanii sugeruje wykorzystanie kamer do analizy zachowania naszych świń i korygowania czynników ograniczających ich wydajność.

Jednym z głównych wyzwań podczas odsadzania jest biegunka, która dotyka prawie 25% prosiąt w krajach europejskich. Obiecującą strategią zwiększającą odporność i pomagającą prosiętom radzić sobie ze stresem związanym z odsadzaniem może być między innymi stosowanie fitogeników.

Ulepszenia genetyczne mają kluczowe znaczenie w produkcji zwierzęcej, odgrywając istotną rolę w tworzeniu nowoczesnego, wydajnego i zrównoważonego modelu produkcji trzody chlewnej.

Dzięki zbadaniu mechanizmów działania wspólnego układu odpornościowego błon śluzowych (CMIS) szczepionki podawane doustnie są w stanie aktywować skoordynowaną odpowiedź immunologiczną w różnych miejscach błon śluzowych w organizmie. W niniejszym artykule wyjaśniamy, w jaki sposób lokalna aktywacja w GALT wyzwala działanie ochronne w odległych tkankach błon śluzowych, takich jak drogi oddechowe, rozszerzając w ten sposób zasięg ochrony immunologicznej.

Choroby układu pokarmowego świń, które wcześniej były traktowane indywidualnie, ukierunkowane na pojedynczy patogen, obecnie tworzą zespół chorób układu pokarmowego, z którym musimy zmierzyć się z różnych perspektyw.

U zdrowych zwierząt wirus PCV2 pozostaje niewykrywalny i powoduje niewielkie szkody. Jednak w przypadku współzakażeń, które aktywują układ odpornościowy, wirus namnaża się i staje się bardziej szkodliwy.



Biorafinerie mają potencjał, aby zwiększyć wartość materii organicznej, składników odżywczych i wody pochodzących z odchodów zwierzęcych.

Profesor Nauwynck prowadzi badania nad wirusem PCV2 od momentu pojawienia się chorób związanych z tym wirusem. PCV2 spowodował poważny kryzys w globalnym zdrowiu świń, który ostatecznie został rozwiązany poprzez opracowanie i masowe wprowadzenie skutecznych szczepionek przeciwko PCV2. Jest on doskonałym znawcą tego małego wirusa, który wciąż nas zaskakuje.

W 2024 r. latynoamerykański sektor hodowli trzody chlewnej nadal osiągał znakomite wyniki, potwierdzając swój potencjał, odporność i zdolność do dostosowania się do wyzwań stojących przed branżą w złożonym otoczeniu rynkowym. Jednak biorąc pod uwagę obecną sytuację geopolityczną, w 2025 r. spodziewana jest rekonfiguracja międzynarodowych przepływów handlowych wieprzowiną w Ameryce Łacińskiej w wyniku działań odwetowych wobec ceł nałożonych przez Stany Zjednoczone.

Tak działa jedna z amerykańskich ferm trzody chlewnej Tosh Pork, łącząc technologię, wydajność produkcji i zaangażowanie społeczne. W tym pierwszym artykule przedstawiamy strukturę, kulturę pracy i ogólny zarys produkcji trzody chlewnej w USA.

Jak stres cieplny wpływa na wzrost zwierząt i jakość mięsa?

Badanie potwierdza negatywny wpływ przewlekłego i ostrego stresu cieplnego na pobieranie paszy przez lochy karmiące oraz uzasadnia strategie żywieniowe i zarządzania mające na celu jego złagodzenie.

Należy wziąć pod uwagę dobrostan zwierząt, ergonomię miejsca pracy, poszanowanie środowiska i oczekiwania społeczne.

Hans Nauwynck definiuje siebie jako wirusologa weterynaryjnego – osobę pracującą w laboratorium, wykonującą precyzyjną pracę niczym chirurg, której celem jest lepsze zrozumienie interakcji wirusów zwierzęcych z ich komórkami docelowymi. Ale to coś znacznie więcej. Jego dogłębna wiedza na temat biologicznego zachowania wirusów pozwala mu w sposób jasny i spójny wyjaśniać wiele „dlaczego”, które są kluczowe dla głębszego zrozumienia patogenezy chorób wirusowych oraz opracowania skutecznych strategii ich zwalczania.



Jak temperatura otoczenia poniżej temperatury neutralnej wpływa na wydajność chowu trzody chlewnej i efektywność środowiskową?

W tym artykule opisano niektóre praktyki mające na celu poprawę kontroli środowiska i koszty związane z ich wdrożeniem.

Ta część skupia się na wpływie stresu cieplnego na płodność loch.

Środki kontroli PRRS zmniejszają również możliwości rekombinacji różnych wirusów typu dzikiego i tworzenia bardziej agresywnych szczepów.

Oczekiwania różniły się w zależności od kontynentu.

Mutacja genetyczna i ewolucja PRRSV może zachodzić we wszystkich genach. W przeciwieństwie do ORF5, który stanowi tylko około 4% genomu PRRSV, NGS może pozyskać cały genom PRRSV do wykorzystania w badaniach epidemiologicznych.

W dniu 6 grudnia 2024 r. podpisano ostateczną umowę handlową między Unią Europejską (UE) a Mercosurem. Umowa ta jest uważana za historyczną ze względu na swoją skalę, tworząc rynek towarów i usług obejmujący około 800 milionów konsumentów i reprezentujący jedną czwartą światowego PKB.

W tej części dowiemy się, jak stres cieplny wpływa na przewód pokarmowy świń.



Mniejsze straty, niższe koszty leków i lepszy współczynnik konwersji paszy skutkują 100% zwrotem z inwestycji w ten program depopulacji i repopulacji.

Polega to na użyciu aluminiowego panelu do zamknięcia przejść podczas kontroli rui.

Stosowanie błonnika pokarmowego w żywieniu loch dynamicznie się rozwija i obecnie uznawane jest za funkcjonalny element diety ze względu na jego korzystny wpływ na pracę jelit, równowagę mikrobioty jelitowej oraz regulację procesów trawienia i metabolizmu.

Przedstawiamy przykład karty lochy używanej do rejestrowania podstawowych danych dotyczących loch hodowlanych, które są niezbędne we wszystkich gospodarstwach, niezależnie od ich wielkości.

Jak stres cieplny wpływa na nasze świnie? Ta krótka seria pytań i odpowiedzi pozwoli nam dogłębnie zrozumieć ten kluczowy aspekt produkcji trzody chlewnej.

W gospodarstwach przetestowano dwa modele egzoszkieletów, aby ocenić, czy poprawiają one warunki pracy podczas szczepienia prosiąt.

Ostatnie pięć lat było burzliwym okresem dla brytyjskiego przemysłu wieprzowego, ukształtowanym przez nakładające się wyzwania związane z Brexitem, COVID-19 oraz globalną presją gospodarczą i geopolityczną.

Pierwsze trzy lata duńskiej strategii redukcji PRRS pokazały, że możliwe jest kontrolowanie i zmniejszenie częstości występowania PRRS w duńskiej produkcji trzody chlewnej.



To gospodarstwo zbudowało niewielki poskrom do szczepienia całego kojca prosiąt w rekordowym czasie.

Histopatologia może stanowić istotną podstawę do ustalenia rzeczywistej przyczyny problemu klinicznego.

Niskodawkowe zakwaszanie gnojowicy jest nowatorskim podejściem, które może być uniwersalną i opłacalną technologią dla działań na rzecz klimatu.

Jednorodność i jakość odgrywają kluczową rolę w sukcesie zarówno wytwórni pasz, jak i gospodarstwa. Jakość paszy dla trzody chlewnej zaczyna się od właściwego sformułowania diety, która musi zaspokajać potrzeby żywieniowe zwierząt na każdym etapie ich życia, a właściwy proces mieszania zapewnia równomierne rozprowadzanie składników odżywczych i bezpośrednio wpływa na wydajność produkcji, zdrowie i dobrostan zwierząt oraz efektywność ekonomiczną.

W ciągu pierwszych dwóch miesięcy epidemia spowodowała ponad 600 poronień i ponad 150 upadków loch, niszcząc tygodniową strukturę partii.

Podczas niedawnej wizyty na fermie trzody chlewnej w Szwecji, 333 miało okazję zapoznać się z systemem Moving Floor, innowacyjną technologią poprawiającą dobrostan świń i redukującą emisje.

Analizujemy dwa najistotniejsze wirusy układu oddechowego w populacji świń.

Czy wiemy, jak przekazać główny cel prawidłowego gromadzenia danych? Jakie wskazówki mogą nasunąć nam podejrzenie, że dane nie są prawidłowo rejestrowane?



W tym artykule opisano główne cechy komercyjnych szczepionek przeciwko parwowirusowi świń.

Aby określić klucze do sukcesu w zarządzaniu lochami w systemach krycia i umieszczania w grupie, Francuska Izba Rolnicza Regionu Bretanii przeprowadziła ankietę wśród rolników, którzy wdrożyli ten system. Wyniki wskazały trzy strategie, które producenci stosują w tygodniu po odsadzeniu.

Oto jak zmontować „awaryjną” rampę przy użyciu paneli izolacyjnych pozostałych po budowie odchowalni.

Po zinterpretowaniu zmian musimy przystąpić do pobierania próbek.

Sánchez-Osorio opisuje cechy różnych linii knurów terminalnych opracowanych przez Topigs Norsvin dla każdego rodzaju rynku, priorytetowo traktując wydajność lub jakość mięsa.

Josep Gasa i Josep Casanovas omawiają badania dotyczące wydajności i dobrostanu loch poddanych dźwiękowemu urozmaiceniu środowiska.

W dzisiejszym kontekście wysokich kosztów produkcji i rosnącej presji ze strony przepisów środowiskowych, produkcja trzody chlewnej stoi przed wyzwaniem zrównoważenia wydajności produkcji z równowagą środowiskową i ekonomiczną branży. Kluczowym czynnikiem w tym równaniu jest wielkość cząstek paszy, gdzie proste działania dostępne dla producenta mogą przynieść znaczną poprawę.

W 11 z 15 analizowanych krajów użytkownicy 333 oczekiwali wyższych cen niż faktycznie osiągnięto.



W piątej części podręcznika zajmiemy się badaniem narządów jamy brzusznej.

Koncepcja ta znajduje się pomiędzy konwencjonalną a ekologiczną produkcją trzody chlewnej i koncentruje się na zrównoważonym rozwoju, dobrostanie zwierząt i efektywności ekonomicznej.

Stosunkowo krótki, ale bardzo intensywny okres laktacji jest niewątpliwie kluczową fazą w produkcji trzody chlewnej zarówno dla loch, jak i prosiąt. Wrażliwość prosiąt i znaczne wymagania, przed którymi stoją lochy na tym etapie, sprawiają, że wczesne wykrycie problemów ma kluczowe znaczenie. Czy rozumiemy, co mówią nam zwierzęta?

Lepsze zrozumienie modulującego wpływu funkcjonalnych aminokwasów i polifenoli może pomóc żywieniowcom w formułowaniu bardziej dostosowanych diet i przyczynić się do rozwoju strategii żywieniowych w celu poprawy wydajności, dobrostanu i zdrowia zwierząt.

Jak dostosować zwykły kojec do specyficznych potrzeb prosiąt odsadzonych.

W tym ostatnim artykule z serii omawiamy główne przyczyny „niepowodzenia szczepień”, tj. sytuacje, w których nie mamy pewności, że szczepionki działają lub działają tylko częściowo.

Modele aerozolowe mogą otworzyć nowy zakres możliwości w zakresie wypełniania luk w wiedzy na temat zakażenia M. hyopneumoniae i choroby, leczenia i zwalczania.

Analiza cyklu produkcyjnego trzody chlewnej i wdrażanie zrównoważonych środków od żywienia po przetwórstwo prowadzi do zmian w kierunku bardziej przyjaznego dla środowiska przemysłu i lepszego dobrostanu zwierząt.



Edycja genów stanowi znaczący postęp technologiczny, który powinniśmy dokładnie zrozumieć ze względu na jego potencjalny wpływ na sektor trzody chlewnej. Czy pojawią się zwierzęta odporne na choroby wirusowe?

Korzystając z aktualnych danych, dokonamy przeglądu ilościowego wpływu niektórych z najbardziej istotnych czynników na lochy w fazie laktacji.

W czwartej części podręcznika zajmiemy się badaniem narządów jamy klatki piersiowej.

Ten hodowca stworzył ruchomą metalową barierę, którą opiera się o ścianę, gdy nie jest używana, więc nie przeszkadza.

W pierwszych dwóch częściach omówiliśmy sekcję zwłok w pozycji bocznej. W tej trzeciej części przyjrzymy się sekcji prosięcia ułożonego na wznak.

W tym artykule opisano główne cechy komercyjnych szczepionek do zwalczania PRRS.

Zwierzęta mówią nam, co czują, ale czy rozumiemy, co nam mówią?

W tym artykule przedstawiono wpływ temperatury wody pitnej i zarządzania żywieniem loch w celu optymalizacji wydajności podczas porodu i laktacji.



Przerwanie łańcucha infekcji z ludzi na świnie i ze świń na ludzi.

Po co indukować dojrzewanie płciowe? Jeśli zdecyduję się na indukcję dojrzewania, co muszę zrobić i kiedy?

Z różnych powodów Polsce nie udało się zwalczyć ASF u dzików i świń. Jakie środki wdrożył nasz kraj w ciągu tych 10 lat i dlaczego były one niewystarczające?

W tej drugiej części zajmiemy się wydobywaniem języka, tchawicy, płuc i serca w jednym kawałku. Wydobędziemy narządy jamy brzusznej, zarówno układ trawienny, jak i układ moczowy i płciowy. W przypadku głowy uzyskamy dostęp do małżowin nosowych, mózgu i móżdżku.

Konsumpcja spada z wyjątkiem Niemiec i Włoch. Trend ten tłumaczy się brakiem bezpieczeństwa żywnościowego i produktami gotowymi do spożycia.

Rozpoczynamy serię artykułów, w których zagłębimy się w temat nowej praktyki, która została już wdrożona na różnych farmach w Hiszpanii i jest przyjmowana przez innych: 5-tygodniowy rytm porodowy.

Odejście od systemu zarządzania cotygodniowymi partiami poprawiło czas do osiągnięcia stabilności, czas do osiągnięcia podstawowej produkcji i całkowite straty prosiąt na 1000 loch po wybuchu PRRS.

Transport dawek nasienia ze stad knurów do gospodarstw jest krokiem, który wymaga starannego rozważenia ze względu na czynniki takie jak wahania temperatury i drgania, które mogą wpływać na jakość dawek.



Przegląd sposobów podawania szczepionek, metod podawania w zależności od typu zwierzęcia oraz sposobów zarządzania zapasami szczepionek.

Przeprowadziliśmy wywiad z Andersem Christianem Sørensenem, aby porozmawiać o celach selekcji genetycznej DanBred.

Ta nowa sekcja, koordynowana przez zespół anatomii patologicznej z Uniwersytetu w Kordobie w Hiszpanii, pokaże nam, w bardzo wizualny i praktyczny sposób, jak przeprowadzić sekcję zwłok świni.

Aby zapewnić prawidłowe działanie szczepionek, musimy dokładnie kontrolować pewne krytyczne punkty w obchodzeniu się z nimi.

Ogólne ryzyko wystąpienia ogniska PRRS jest 12 razy wyższe w ciągu pierwszych 15 dni po wypompowaniu obornika niż w pozostałej części roku.

Dobry start w pobieraniu paszy po odsadzeniu, w tym paszy dla prosiąt ssących i smacznych diet, ma kluczowe znaczenie dla optymalizacji zdrowia i wydajności prosiąt.

Zwalczanie much nie powinno ograniczać się do miesięcy letnich, ponieważ odgrywają one znaczącą rolę w przenoszeniu chorób i dobrostanie ludzi i zwierząt.

Czy szczepionki autogenne mogą pomóc nam kontrolować infekcje paciorkowcowe? Co powinniśmy wziąć pod uwagę?



Zmiany klimatyczne zmusiły rządy na całym świecie do egzekwowania przepisów mających na celu zmniejszenie śladu węglowego we wszystkich dziedzinach życia społecznego, w tym w produkcji trzody chlewnej.

Kontrolowana redukcja białka surowego i stosowanie niezbędnych aminokwasów może zmniejszyć zużycie wody i ograniczyć wydalanie azotu.

Niezwykle ważne jest, aby zdawać sobie sprawę z trudności, jakie może pociągać za sobą ten proces. W związku z tym należy podjąć odpowiednie kroki, aby zapewnić osiągnięcie sukcesu.

Przeprowadziliśmy wywiad z Jesúsem Etxartem, aby porozmawiać o najnowszych zaleceniach dotyczących zarządzania lochami DanBred.

Przeprowadziliśmy ankietę wśród naszych czytelników, aby dowiedzieć się, dlaczego uważają, że te zmiany mają miejsce i dlaczego firmy integratorskie i grupy mięsne kupują farmy.

Jakich laboratoryjnych metod diagnostycznych mogę użyć do zdiagnozowania pryszczycy? Którą z nich powinienem wybrać w zależności od sytuacji? Jak interpretować wyniki?

Profilowanie hodowców w celu zrozumienia ich sprzeciwu lub chęci eliminacji PRRS przy użyciu modelu zarządzania zmianą ADKAR.

Hodowca zdecydował się wykorzystać obiekt, który wcześniej był przeznaczony do tuczu świń, do końcowej fazy wzrostu loszek. Dostosował podajniki paszy płynnej, aby móc podawać suchą paszę częściowo ad libitum.



W tym artykule opisano główne cechy komercyjnych szczepionek do zwalczania cirkowirozy świń.

Słoma jest najlepszym materiałem wzbogacającym, który zaspokaja potrzeby świń. Jak możemy ją zapewnić?

Perspektywy na rok 2024 będą zależeć od dynamiki głównych producentów: Chin, Unii Europejskiej, Stanów Zjednoczonych i Brazylii.

Konsekwencje zaprzestania kastracji dla częstości występowania szynek z wadliwą strukturą są słabo poznane. Badanie IFIP wykazało, że częstotliwość występowania tej wady wynosi około 19%.


Cotygodniowy newsletter podsumowujący najnowsze informacje z 3trzy3.pl
Zaloguj się i zapisz do subskrypcji