Artykuły

Schemat aktywacji wspólnego układu odpornościowego błon śluzowych przez szczepionkę doustną

Aktywacja wspólnego układu odpornościowego błon śluzowych przez szczepionkę doustną

Dzięki zbadaniu mechanizmów działania wspólnego układu odpornościowego błon śluzowych (CMIS) szczepionki podawane doustnie są w stanie aktywować skoordynowaną odpowiedź immunologiczną w różnych miejscach błon śluzowych w organizmie. W niniejszym artykule wyjaśniamy, w jaki sposób lokalna aktywacja w GALT wyzwala działanie ochronne w odległych tkankach błon śluzowych, takich jak drogi oddechowe, rozszerzając w ten sposób zasięg ochrony immunologicznej.

Hans Nauwynck: Co napędza ewolucję PCV2?

Profesor Nauwynck prowadzi badania nad wirusem PCV2 od momentu pojawienia się chorób związanych z tym wirusem. PCV2 spowodował poważny kryzys w globalnym zdrowiu świń, który ostatecznie został rozwiązany poprzez opracowanie i masowe wprowadzenie skutecznych szczepionek przeciwko PCV2. Jest on doskonałym znawcą tego małego wirusa, który wciąż nas zaskakuje.

Analiza wyników hodowli trzody chlewnej w Ameryce Łacińskiej w 2024 r. i prognozy na 2025 r.

W 2024 r. latynoamerykański sektor hodowli trzody chlewnej nadal osiągał znakomite wyniki, potwierdzając swój potencjał, odporność i zdolność do dostosowania się do wyzwań stojących przed branżą w złożonym otoczeniu rynkowym. Jednak biorąc pod uwagę obecną sytuację geopolityczną, w 2025 r. spodziewana jest rekonfiguracja międzynarodowych przepływów handlowych wieprzowiną w Ameryce Łacińskiej w wyniku działań odwetowych wobec ceł nałożonych przez Stany Zjednoczone.

    Hans Nauwynck: zrozumienie wirusów — od komórki do gospodarstwa

    Hans Nauwynck definiuje siebie jako wirusologa weterynaryjnego – osobę pracującą w laboratorium, wykonującą precyzyjną pracę niczym chirurg, której celem jest lepsze zrozumienie interakcji wirusów zwierzęcych z ich komórkami docelowymi. Ale to coś znacznie więcej. Jego dogłębna wiedza na temat biologicznego zachowania wirusów pozwala mu w sposób jasny i spójny wyjaśniać wiele „dlaczego”, które są kluczowe dla głębszego zrozumienia patogenezy chorób wirusowych oraz opracowania skutecznych strategii ich zwalczania.

    Znaczenie jednorodności i jakości mieszania w produkcji paszy dla świń

    Jednorodność i jakość odgrywają kluczową rolę w sukcesie zarówno wytwórni pasz, jak i gospodarstwa. Jakość paszy dla trzody chlewnej zaczyna się od właściwego sformułowania diety, która musi zaspokajać potrzeby żywieniowe zwierząt na każdym etapie ich życia, a właściwy proces mieszania zapewnia równomierne rozprowadzanie składników odżywczych i bezpośrednio wpływa na wydajność produkcji, zdrowie i dobrostan zwierząt oraz efektywność ekonomiczną.

    Fot. 1. Nieregularny rozmiar cząstek w paszy i kale, fot. Diego Lescano.

    Wielkość cząstek paszy jako kluczowy czynnik zrównoważonego rozwoju

    W dzisiejszym kontekście wysokich kosztów produkcji i rosnącej presji ze strony przepisów środowiskowych, produkcja trzody chlewnej stoi przed wyzwaniem zrównoważenia wydajności produkcji z równowagą środowiskową i ekonomiczną branży. Kluczowym czynnikiem w tym równaniu jest wielkość cząstek paszy, gdzie proste działania dostępne dla producenta mogą przynieść znaczną poprawę.

    Nie jesteś subskrybentem tej zawartości 3trzy3 w 3 minuty

    Cotygodniowy newsletter podsumowujący najnowsze informacje z 3trzy3.pl

    Zaloguj się i zapisz do subskrypcji