W dniach 28-31 maja INNOVACC, przy wsparciu 333, zorganizował wyjazd techniczny do Włoch z delegacją złożoną z firm i podmiotów będących członkami klastra, aby z pierwszej ręki poznać modele innowacji, procesy produkcyjne i strategie waloryzacji w sektorze mięsnym i hodowlanym.
Był to intensywny i wzbogacający plan podróży w jednym z najbardziej dynamicznych i potężnych regionów tego sektora na poziomie europejskim.

Dzień pierwszy
Dzień rozpoczął się w Treviso od wizyty w Gruppo Bonazza - Becher, która specjalizuje się w produktach gotowanych i peklowanych, a następnie lunchu w restauracji Becher House.
Po południu grupa odwiedziła farmę trzody chlewnej Azienda Agricola La Grazia, aby poznać ich model produkcji. Następnie odwiedzili Prosciuttificio Soave, firmę specjalizującą się w szynkach i wędlinach. Dzień zakończył się wycieczką po Weronie i spotkaniem z włoskim stowarzyszeniem rolników ANAS.

Dzień drugi
Grupa odwiedziła zakłady F.lli Galloni S.p.A., w których produkowana jest słynna szynka parmeńska i dyskutowała na temat tradycji, jakości i tożsamości terytorialnej. Następnie odwiedzili Grupę Ferrarini, gdzie zapoznali się z ich strategiami różnicowania i wartości dodanej. Odbyła się również wizyta w zrównoważonej farmie Piggly w Mantui, gdzie dzień zakończył się krótką wycieczką po mieście.

Dzień trzeci
W Viadana grupa odwiedziła rzeźnię i zakład rozbioru mięsa Ghizelli/Pini oraz firmę Ernesto Grazzi produkującą wyroby tłuszczowe, dwa przedsiębiorstwa reprezentujące lokalną produkcję. Ostatnim przystankiem było Zibello, gdzie grupa zwiedziła Muzeum Culatello i piwnicę peklującą Antica Corte Pallavicina, z tradycyjnym lunchem. Wycieczka zakończyła się w Bolonii wizytą w lokalnym sklepie w celu zapoznania się z głównymi produktami mięsnymi na tym obszarze i ich prezentacją dla konsumenta końcowego.

333 jest wdzięczna za możliwość bycia częścią organizacji tego pobytu i chcielibyśmy podkreślić, że opinie uczestników były znakomite, co potwierdza wartość takich doświadczeń dla rozwoju zawodowego i branżowego.