Ta zawartość jest dostępna dla zarejestrowanych użytkowników.
Możesz zarejestrować się i zalogować, aby uzyskać bezpłatny dostęp do wszystkich treści na 3trzy3.pl

X
XLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0
1
Czytaj ten artykuł w:

INNOVACC organizuje wyjazd do Włoch przy wsparciu 333 w ramach analizy modeli innowacji w branży trzody chlewnej

W projekcie wzięły udział firmy partnerskie i podmioty z klastra.

4 lipiec 2025
X
XLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0
1

W dniach 28-31 maja INNOVACC, przy wsparciu 333, zorganizował wyjazd techniczny do Włoch z delegacją złożoną z firm i podmiotów będących członkami klastra, aby z pierwszej ręki poznać modele innowacji, procesy produkcyjne i strategie waloryzacji w sektorze mięsnym i hodowlanym.

Był to intensywny i wzbogacający plan podróży w jednym z najbardziej dynamicznych i potężnych regionów tego sektora na poziomie europejskim.

Dzień pierwszy

Dzień rozpoczął się w Treviso od wizyty w Gruppo Bonazza - Becher, która specjalizuje się w produktach gotowanych i peklowanych, a następnie lunchu w restauracji Becher House.

Po południu grupa odwiedziła farmę trzody chlewnej Azienda Agricola La Grazia, aby poznać ich model produkcji. Następnie odwiedzili Prosciuttificio Soave, firmę specjalizującą się w szynkach i wędlinach. Dzień zakończył się wycieczką po Weronie i spotkaniem z włoskim stowarzyszeniem rolników ANAS.

Dzień drugi

Grupa odwiedziła zakłady F.lli Galloni S.p.A., w których produkowana jest słynna szynka parmeńska i dyskutowała na temat tradycji, jakości i tożsamości terytorialnej. Następnie odwiedzili Grupę Ferrarini, gdzie zapoznali się z ich strategiami różnicowania i wartości dodanej. Odbyła się również wizyta w zrównoważonej farmie Piggly w Mantui, gdzie dzień zakończył się krótką wycieczką po mieście.

Dzień trzeci

W Viadana grupa odwiedziła rzeźnię i zakład rozbioru mięsa Ghizelli/Pini oraz firmę Ernesto Grazzi produkującą wyroby tłuszczowe, dwa przedsiębiorstwa reprezentujące lokalną produkcję. Ostatnim przystankiem było Zibello, gdzie grupa zwiedziła Muzeum Culatello i piwnicę peklującą Antica Corte Pallavicina, z tradycyjnym lunchem. Wycieczka zakończyła się w Bolonii wizytą w lokalnym sklepie w celu zapoznania się z głównymi produktami mięsnymi na tym obszarze i ich prezentacją dla konsumenta końcowego.

333 jest wdzięczna za możliwość bycia częścią organizacji tego pobytu i chcielibyśmy podkreślić, że opinie uczestników były znakomite, co potwierdza wartość takich doświadczeń dla rozwoju zawodowego i branżowego.

Komentarze do artykułu

To miejsce jest przeznaczone do dyskusji między użytkownikami pig333.com a nie do zadawania pytań autorom artykułów
Skomentuj

Dostęp tylko dla użytkowników portalu 3trzy3. Zaloguj się aby dodać komentarz.

Nie jesteś subskrybentem tej zawartości Wiadomości z branży

Newsletter o trzodzie na Twoim mailu

Zaloguj się i zapisz do subskrypcji

Nie jesteś subskrybentem tej zawartości Wiadomości z branży

Newsletter o trzodzie na Twoim mailu

Zaloguj się i zapisz do subskrypcji