W przypadku produkcji trzody chlewnej koszty paszy mają duży wpływ na całkowite koszty produkcji. Maksymalizacja wykorzystania składników odżywczych w diecie jest częścią strategii mającej na celu zmniejszenie wpływu wysokich kosztów surowców paszy.
Obróbka hydrotermiczna (kondycjonowanie parą, a następnie prasowanie - granulowanie - z lub bez ekspansji lub wytłaczania) pasz dla świń powoduje w większości przypadków polepszenie wydajności produkcyjnej zarówno u prosiąt, jak i w kolejnych stadiach tuczu. Rojas i Stein (2016) proponują poprawę współczynnika konwersji, który waha się od 4-12% w wyniku procesu granulowania diet w porównaniu z dietami w postaci śruty. Tabela 1 zawiera wykaz badań ilustrujących te udoskonalenia.
Tabela 1. Wpływ granulowania na poprawę współczynnika konwersji paszy u tuczników i prosiąt

| Współczynnik konwersji paszy | ||||
| Źródło | śruta | granulat | róż. % | |
| Wondra et al., 1995 | tuczniki | 3.37 | 3.14 | 6.6% | 
| Millet et al., 2012 | tuczniki | 2.58 | 2.45 | 5.0% | 
| Xing et al, 2004 | prosięta | 1.303 | 1.212 | 7.0% | 
| Lundblat et al., 2011 | prosięta | 1.32 | 1.23 | 6.8% | 
| Ulens et al., 2015 | prosięta | 1.54 | 1.29 | 16.1% | 
Hydrotermiczne przetwarzanie pasz dla trzody chlewnej powoduje poprawę strawności energii i składników odżywczych. Inne pozytywne efekty to zwiększone jej spożycie, zwłaszcza u prosiąt, oraz zmniejszenie strat paszy.
W przypadku większości świń współczynnik strawności energii waha się między 70 a 90%. Wiele z tych różnic wynika z obecności błonnika w diecie: im więcej błonnika, tym mniejsza strawność energii. Inne czynniki zmienności to obróbka technologiczna i masa żywca lub etap rozwoju zwierzęcia.
Uważa się, że proces granulowania zwiększa strawność energii w diecie średnio o 1%, chociaż poprawa może być większa, w zależności od właściwości chemicznych i fizycznych (wielkości cząstek) w paszy. Noblet i Van Milgen (2004) wykazali, że poprawa strawności podczas granulacji diety była głównie spowodowana wzrostem strawności tłuszczu (w diecie z kukurydzą lub pełnotłustymi nasionami rzepaku ) i w konsekwencji wartość energetyczna tych składników zależy od obróbki technologicznej (Tabela 2).
Tabela 2. Wpływ granulowania i wielkości granulatu na poziom strawności (%) tłuszczu i energii u tuczników (za Noblet & van Milgen 2004).
| Składnik | Śruta | Granulat | Poprawa | 
| Pasza z kukurydzą i soją | |||
| Tłuszcz | 61 | 77 | 16 | 
| Energia | 88.4 | 90.3 | 1.9 | 
| Pszenno- sojowa śruta i pełnotłuste pasze rzepakowe (gruboziarniste) | |||
| Tłuszcz | 27 | 84 | 57 | 
| Energia | 73.1 | 87.4 | 14.3 | 
| Pszenno- sojowa śruta i pełnotłuste pasze rzepakowe (drobnoziarniste) | |||
| Tłuszcz | 81 | 86 | 5 | 
| Energia | 85.5 | 87.6 | 2.1 | 
Bardziej intensywne procesy, takie jak ekspansja lub wytłaczanie z lub bez następującego po nim granulowania, mogą mieć dodatkowy wpływ na wydajność produkcyjną. Lundblad i wsp. (2012) stwierdzili, że obróbka hydrotermiczna poprawiła strawność skrobi w jelicie u świń (29.5 kg żywej wagi) w porównaniu do diet śrutowych, a także zwiększyła strawność niektórych aminokwasów w jelicie krętym, takie jak lizyna, arginina, izoleucyna i treonina. W przypadku lizyny poprawa była lepsza w diecie ekspandowanej i ekstrudowanej niż tylko w przypadku granulowania.
Negatywne skutki wysokiej niestrawnej zawartości błonnika w dietach można zmniejszyć za pomocą granulacji i dodatkowo wykonać przez wytłaczanie, co powoduje większą rozpuszczalność błonnika pokarmowego i jego fermentację.
Niedawne wyniki badań Rojasa i wsp. (2016) porównujących wpływ różnych intensywności przetwarzania hydrotermalnego (śruta, granulowanie, ekstruzja i ekstruzja + granulowanie) na trzy rodzaje diet o niskim, średnim i wysokim poziomie błonnika pokarmowego w hodowli świnie pozwalają stwierdzić, że:
- 
	Przetwarzanie hydrotermalne poprawia strawność skrobi i większości niezbędnych aminokwasów, bez znaczących różnic między granulowaniem a ekstruzją. 
- 
	Granulowanie poprawia strawność energii w diecie opartej na kukurydzy, soi i DDGS o niskim lub średnim poziomie włókien (FND 7-12%), a udoskonalenie diet opartych na kukurydzy, soi, DDGS i łuskach soi o wysokiej zawartości włókien (FND 20 %) jest osiągane tylko wtedy, gdy diety są poddawane bardziej intensywnym zabiegom, takim jak wytłaczanie lub wytłaczanie + granulowanie (Wykres 1). 

Wykres 1: Wpływ zawartości włókien i technologicznego przetwarzania pasz na wartość energii metabolicznej (ME) kcal/kg DM (Rojas et al, 2016)
Wnioski
- 
	Możliwe jest zwiększenie wykorzystania energii we wszystkich rodzajach diet poprzez granulowanie. Jednakże, w przypadku wysokiej zawartości błonnika pokarmowego, najbardziej znaczącą poprawę osiąga się po wytłaczaniu.  
- 
	Efektywność ekonomiczna tych technologii zależy od kosztów paszy i kosztów sprzętu i zużycia energii przez takie urządzenia. 
Uwagi dotyczące obróbki hydrotermicznej
- 
	Należy zauważyć, że nadmierna obróbka cieplna może powodować reakcję Maillarda między grupą aminową aminokwasów a grupą karbonylową redukujących cukrów, co zmniejsza dostępność i strawność aminokwasów (Gonzales-Vega i wsp. 2011). 
- 
	Podobnie, ogrzewanie, a następnie szybkie chłodzenie, może prowadzić do retrogradacji skrobi, co może również zmniejszyć strawność, a tym samym jej wartość energetyczną. (Sauber i Owens, 2001) 



