X
XLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0
Czytaj ten artykuł w:

Idealna myjnia pojazdów do transportu zwierząt

W tym artykule opisano, jak powinna wyglądać „idealna” stacja myjąca do czyszczenia pojazdów do transportu zwierząt, przy zachowaniu najwyższych standardów.

Poproszono nas o zaprojektowanie „idealnej” stacji do czyszczenia ciężarówek do transportu zwierząt. Uwzględniono samą procedurę i bezpieczeństwo biologiczne.

Zakład spełnia najwyższe standardy, ale każda firma może określić, który projekt najlepiej pasuje do jego kosztów i potrzeb.

Zakład ma niezależne wejście i wyjście, z jednokierunkowym przepływem, i posiada wyspecjalizowany personel w każdym obszarze, który przeprowadza różne procedury. Miejsce to jest podzielone na 3 obszary: strefę mycia lub strefę brudną (na czerwono), obszar do sprawdzania procesu czyszczenia (na szaro) oraz strefę dezynfekcji lub strefę czystą (na zielono)

Wzięto pod uwagę przepływ ciężarówek, przepływ personelu zakładowego oraz przepływ kierowców, którzy muszą przemieścić ciężarówkę z jednego miejsca do drugiego. Ze względu na czas wymagany do różnych zadań i przepływ w obrębie zakładu, można wydzielić dwa obszary do mycia myjące można powielić lub trzy do dezynfekcji.

Istnieją dwie szatnie, jedna w strefie myjącej, a druga w strefie dezynfekcji z miejscami do oczekiwania i zapleczem, aby pracownicy stacji i kierowcy mogli brać prysznic i zmieniać ubrania.

Wnętrze kabiny ciężarówki jest czyszczone i dezynfekowane w obszarze dezynfekcji, z wyjątkiem mat i elementów wyjmowanych, które zostaną wyjęte w strefie brudnej, do czyszczenia i dezynfekcji i nie wrócą do pojazdu, do czasu gdy cały proces zostanie zakończony.

Punkty krytyczne stacji myjącej

1. Obszar oczekiwania dla "brudnych" pojazdów, na wejściu stacji.

2. Obszar mycia lub strefa brudna:

  • Przed czyszczeniem robot z gorącą wodą zajmie się podwoziem ciężarówki (ważne, jeśli jest błoto lub śnieg) i usunie najcięższy materiał z podwozia.
  • Przepływ kierowców po opuszczeniu pojazdu zaparkowanego w tym obszarze: powinni iść do recepcji, mają miejsce przeznaczone do odpoczynku lub mogą wyjść na zewnątrz.
  • Przepływ personelu myjącego: wszyscy pracownicy mają dostęp do zakładu przez oddzielny obszar,w taki sposób, że nie dochodzi do skrzyżowania z kierowcami ciężarówek. Mają szatnie do kompletnej zmiany ubrań i prysznic do wykorzystania przy wyjściu. Ta szatnia jest połączona z pomieszczeniem do odpoczynku i magazynem, w którym będą dostępne środki ochrony indywidualnej (PPE) niezbędne do ich pracy (buty, kombinezony nieprzemakalne, kombinezony, okulary, rękawice i maski).
  • Duże kawałki zanieczyszczeń są usuwane ręcznie lub za pomocą węża o niskim i wysokim ciśnieniu.
  • Maty i wyjmowalne elementy zostaną wyjęte w celu wyczyszczenia i zdezynfekowania na zewnątrz, a następnie zabrane do wyjścia w celu ich odebrania.
  • Obszar ten powinien być wyposażony w wąż niskociśnieniowy, ale o wysokim przepływie, dozownik detergentu i wąż wysokociśnieniowy z gorącą wodą. Po bokach będzie również platforma, która pozwoli na prawidłowe czyszczenie górnych części ciężarówki.
  • W tym obszarze będzie odkurzacz do czyszczenia kabiny.
  • Ważne jest, aby podłoga w tym obszarze miała odpowiednie nachylenie (2% -3%) w celu odprowadzania wody użytej do czyszczenia. Ważne jest również, aby obszar miał dobry system oświetlenia.
Obszar mycia

Obszar mycia

3. Strefa pośrednia lub strefa szara:

  • Po zakończeniu mycia kierowca ponownie przejdzie przez recepcję i wsiądzie do kabiny, aby przejechać pojazdem do strefy pośredniej. W tym obszarze kierowca już nie opuści kabiny.
  • Kontrola wizualna lub za pomocą kamer stanu pojazdu zostanie przeprowadzona, zanim ciężarówka będzie mogła uzyskać dostęp do obszaru dezynfekcji lub strefy czystej. Personel odpowiedzialny za kontrolę będzie personelem strefy czystej, tak by nie były to te same osoby, które czyściły ciężarówkę.
  • Jeżeli inspekcja przejdzie bez zarzutu, ciężarówka przejedzie przez bramę dezynfekcyjną i dezynfekcję podwozia i uzyska dostęp do czystego obszaru. Jeżeli pojazd nie zostanie zatwierdzony, ciężarówka musi wrócić do obszaru czyszczenia, aby wprowadzić niezbędne poprawki.
  • W tym obszarze znajduje się wejście i szatnie dla personelu pracującego w strefie pośredniej i strefie czystej. Wejście będzie odbywać się za pomocą „suchego prysznica”. Przy wejściu i wyjściu wymagana będzie całkowita zmiana odzieży i obuwia.
  • Podłoga w tym obszarze będzie miała nachylenie 2-3%, aby umożliwić odpływ płynów z powierzchni ciężarówki.
Obszar kontroli ciężarówki po umyciu.

Obszar kontroli ciężarówki po umyciu.

4. Obszar dezynfekcji lub strefa czysta:

  • Po przybyciu do strefy dezynfekcji kierowca wysiada z kabiny i idzie „brudną” drogą do swojej szatni, gdzie odbędzie się procedura prysznica oraz zmiana odzieży i obuwia (pamiętaj, że kierowca wejdzie do „ czystego ”pojazdu na końcu). Brudną odzież można zapakować w worki i zapieczętować (zabezpieczyć termicznie- zgrzać na gorąco) lub, w przypadku firmowej prywatnej myjni ciężarówek, wyprać i zdezynfekować. Ponadto kierowca będzie miał dostęp do strefy oczekiwania wyłącznie dla kierowców.
  • Proces dezynfekcji można przeprowadzić za pomocą ciepła, dezynfekcji chemicznej lub obu. W przypadku tego zakładu zainstalowano system dezynfekcji termicznej, w celu przeprowadzenia dezynfekcji chemicznej wystarczy nieznacznie zmodyfikować sprzęt.
  • W tym obszarze wnętrze kabiny również zostanie zdezynfekowane.
    Po zakończeniu procesu dezynfekcji kierowca wejdzie do kabiny „czystą” drogą, podchodząc do kabiny przez drzwi pasażera.
Obszar dezynfekcji ciężarówek, w tym przypadku dezynfekcji termicznej.

Obszar dezynfekcji ciężarówek, w tym przypadku dezynfekcji termicznej.

5. Obszar wyjścia/ wyjazdu:

  • W tym obszarze jest miejsce do zaparkowania czystych ciężarówek, a w tym czasie zostaną zebrane elementy wyjmowane (maty itp.), które zostały wyjęte w strefie mycia i które zostały umyte i zdezynfekowane poza ciężarówką.
  • Ponadto kierowca otrzyma e-mailem certyfikat czyszczenia i dezynfekcji.
  • Opcjonalne jest miejsce do przechowywania trocin.

Komentarze do artykułu

To miejsce jest przeznaczone do dyskusji między użytkownikami pig333.com a nie do zadawania pytań autorom artykułów
Skomentuj

Dostęp tylko dla użytkowników portalu 3trzy3. Zaloguj się aby dodać komentarz.

Nie jesteś subskrybentem tej zawartości Najnowsze wiadomości z branży

Newsletter o trzodzie na Twoim mailu

Zaloguj się i zapisz do subskrypcji

Powiązane produkty w sklepie

Sklep specjalizujący się w branży świń
Doradztwo i serwis techniczny
Ponad 120 marek i producentów

Powiązane artykuły

Nie jesteś subskrybentem tej zawartości 3trzy3 w 3 minuty

Cotygodniowy newsletter podsumowujący najnowsze informacje z 3trzy3.pl

Zaloguj się i zapisz do subskrypcji