X
XLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0
Czytaj ten artykuł w:

Jak zredukować zróżnicowanie wagi ubojowej

Krzywe wzrostu jako narzędzie ułatwiające zarządzanie zmiennością wagi wśród tuczników.

Proposal to reduce variability of live weight at slaughter
Proposal to reduce variability of live weight at slaughter

Biorąc pod uwagę fakt, że ułatwia to obrót zwierzętami i optymalizuje czas zasiedlania budynku, jednolitość masy żywca partii świń na tuczu, w szczególności w momencie dostarczania do ubojni budzi żywe zainteresowanie w przemyśle trzodziarskim.

Analizując dni potrzebne do osiągnięciaokreślonej wagi ubojowej, można spróbować dokonać wizualizacji stopnia jednolitości partii zwierząt w danym cyklu produkcyjnym. Tak więc im bardziej jednolite grupy tym większa efektywność tuczu, zarówno pod względem liczby dni potrzebnych do opróżnienie pomieszczenia jak i współczynnika konwersji paszy.

Podczas gdy niektóre strategie zarządzania, takie jak grupowanie wg wagi mogą zmniejszyć zmienność masy ciała, to narzędzie, które pomoże dokonać obiektywnych decyzji w tej kwestii może być bardzo interesujące. Tak więc, zastosowanie modelowania matematycznego w celu ustalenia krzywych wzrostu może być tutaj bardzo pomocne. Nasze wyniki ostatnio pokazały, że przez stosowanie tych krzywych można uzyskać wartościową informację o naszych zwierzętach, a także do badania różnic we wzroście na podstawie pewnych czynników będących przedmiotem naszego zainteresowania, takich jak płeć i genetyka.

Powiedzmy, że mamy około 350 odsadzanych świń w cyklu cotygodniowym [pietrain x (Landrace × wielka biała)], samce i samice, uzyskanych na warunkach komercyjnych, a ich żywa waga (LW) jest kontrolowana od urodzenia do uboju (Wykres 1) , Wyniki pozwalają nam na indywidualne  dostosowanie modelu wzrostu i w konsekwencji przewidzieć liczbę dni potrzebnych do osiągnięcia masy ubojowej (w tym przypadku, 105 kg). Omówimy tu tylko jak poradzić sobie z tą zmienną, bez dogłębnej analizy uwzględniającej płeć zwierząt i genetykę.

Evolution of body weight over time of an entire population consisting of 347 weaned animals

Wykres 1. Zmiany w czasie żywej wagi w populacji 347 zwierząt

Początkowo możemy wybrać grupowanie zwierząt zgodnie z kategoriami wagowymi (wykres 2), segregując 10% najmniejszych zwierząt w celu monitorowania ich wzrostu w porównaniu do średniej w populacji, lub 10% większych zwierząt. W praktyce oznacza to, że w celu ustalenia kategorii wagowych można zastosować analizę częstotliwości wagi. Z tych częstotliwości, skupiając naszą uwagę na najmniejszych zwierzętach, możemy ustawić odcięcie wybierając 10% świń z najniższą LW, która zostanie przypisany kategorii M ("małe"). Pozostałe dwie kategorie (D "duże" i Ś "średnie"),  mogą być analizowane w podobny sposób, ale wówczas wybieramy odpowiednio 10% i 80%.

Weight categories created at 35 days post-weaning

Wykres 2. Kategoria wagowe stworzone dla prosiąt 35 dni po odsadzeniu; D: Duże (10%), "Ś": Średnie (80%), M: Małe (10%). Czerwonym kółkiem zaznaczono 10% mniejszych zwierząt wobec których będzie zastosowane inne postępowanie.

 Kiedy już ustalimy kategorie LW możliwe jest przestudiowanie zmienności (Wykresy 3-5), podobnie jak zrobiliśmy to z całkowitą liczbą zwierząt ( Wykres 1).

 

Evolution of live weight

Wykres 3. Zmiany w wadze w kategorii D
("Duże") w czasie.

Wykres 4. Zmiany w wadze w kategorii Ś
("Średnie") w czasie..

Evolution of live weight
Wykres 5. Zmiany w wadze w kategorii M
("Małe") w czasie.

W zależności od kategorii wagowej, z pomocą krzywych wzrostu, można oszacować liczbę dni, które każde ze zwierząt potrzebuje do osiągnięcia wagi 105 kg (Wykres 6), a także różnicę w ilości dni między zwierzętami "najlepszymi" (czerwony) a "najgorszymi" (zielony), aby osiągnęły tę samą masę ubojową (w naszym przykładzie do 40 dni).

Widząc te wyniki, pojawia się jedno pytanie: jak przebiegałyby te krzywe, gdyby do poszczególnych grup zastosować indywidualne podejście (np. 5%, 15% itp)?

Biorąc pod uwagę, że zmienność LW między zwierzętami LW wzrasta w miarę tego jak rosną (Wykres 1), specjalne traktowanie grupy najmniejszych zwierząt może być warte wdrożenia ze względu na logistykę. Ich wzrost jest wolniejszy (z kilkoma wyjątkami) i są one odpowiedzialne za zwiększenie obłożenia w okresie tuczu.

Ponadto, mając na względzie fakt, że waga urodzeniowa w wielu przypadkach może nie być decydująca w końcowych etapach cyklu produkcyjnego, oraz że zwierzęta na późnym tuczu mogą być zbyt trudne do opanowania, należy wziąć pod uwagę wybranie innej fazy cyklu produkcyjnego w celu ułatwienia ich segregacji. Etap, w którym zwierzęta są przenoszone w inne miejsce (warchlakarnia), może okazać się odpowiedni.

Evolution of average live weight of pigs over time

Wykres 6. Zmiany średniej wagi świń w czasie, z podziałem na kategorie wagowe podkoniec warchlakarni (35 dni po odsadzeniu, średnio 28 dni.) Istotność statystyczną ustalono na p <0.05. T105kg to liczba dni potrzebnych do osiągnięcia masy 105 kg. Poszczególne (a, b, c) litery wskazują na różnice.

Podsumowując, należy zauważyć, że segregację przeprowadzono teoretycznie i a posteriori, a wyniki nie pokazują ostatecznego efektu działania w tym temacie. W tym celu należałoby się dowiedzieć jaki wpływ miała segregacja na wskaźniki produkcyjne  Do tego trzeba by wiedzieć, efekt rzeczywisty segregacji miałoby na wydajność i liczbę dni niezbędnych do osiągnięcia danej LW przez większość naszych świń.

Komentarze do artykułu

To miejsce jest przeznaczone do dyskusji między użytkownikami pig333.com a nie do zadawania pytań autorom artykułów
Skomentuj

Dostęp tylko dla użytkowników portalu 3trzy3. Zaloguj się aby dodać komentarz.

Nie jesteś subskrybentem tej zawartości Wiadomości z branży

Newsletter o trzodzie na Twoim mailu

Zaloguj się i zapisz do subskrypcji

Powiązane produkty w sklepie

Sklep specjalizujący się w branży świń
Doradztwo i serwis techniczny
Ponad 120 marek i producentów
Nie jesteś subskrybentem tej zawartości 3trzy3 w 3 minuty

Cotygodniowy newsletter podsumowujący najnowsze informacje z 3trzy3.pl

Zaloguj się i zapisz do subskrypcji