Rozwój globalnego rynku wieprzowiny w 2023 r.
Przegląd rynku FAO wskazuje, że globalna produkcja wieprzowiny nadal rosła w 2023 r., podczas gdy handel gwałtownie spadł.
Przegląd rynku FAO wskazuje, że globalna produkcja wieprzowiny nadal rosła w 2023 r., podczas gdy handel gwałtownie spadł.
W Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi opracowany został projekt rozporządzenia w sprawie stawek w ekoschemacie Dobrostan zwierząt za kampanię 2023 roku.
Według Krajowego Biura Statystycznego, chińska produkcja wieprzowiny odnotowała niewielki spadek w pierwszym kwartale.
Na dzień 1 marca na amerykańskich farmach znajdowało się 74,6 miliona świń.
Produkcja świń i wieprzowiny w 2024 r. nieznacznie spadnie, ponieważ utrzymujące się niskie ceny żywca wieprzowego i wieprzowiny obciążają producentów. Import wieprzowiny może nieznacznie wzrosnąć, aby zrównoważyć prognozowany spadek krajowej produkcji wieprzowiny.
Minister rolnictwa i rozwoju wsi Czesław Siekierski odbył dzisiaj kolejne spotkanie online z ministrem polityki rolnej i żywności Ukrainy Mykołą Solskim.
Oczekuje się spadku produkcji trzody chlewnej, bydła i owiec.
Zmiana ta skorygowała krajową docelową liczbę loch reprodukcyjnych z 41 milionów do 39 milionów.
Pogłowie nie wykazuje tendencji wzrostowych.
Europejscy, brazylijscy i amerykańscy eksporterzy wieprzowiny konkurują nie tylko o Chiny, ale także o Japonię i Koreę.
Według raportu Rabobanku "Global pork quarterly Q1 2024", produkcja spowolni w 2024 roku.
Produkcja roślinna osiągnęła wartość 37,3 mld euro (+1,4%), podczas gdy produkcja zwierzęca została oszacowana na 35,3 mld euro (-0,8%).