X
XLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0

Kluczowe pytania dotyczące stresu cieplnego: układ trawienny

W tej części dowiemy się, jak stres cieplny wpływa na przewód pokarmowy świń.

16 czerwiec 2025
X
XLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0
  • Czy wiesz, że jelito jest jednym z pierwszych narządów, na które wpływa wysoka temperatura?

  • Jak to wpływa na produkcję mucyny?

  • Czym są białka szoku cieplnego?

  • Jaki wpływ ma ciepło na transport glukozy?

  • I na zdolność trawienną jelit?

  • I na przepuszczalność jelit?

  • Jaki jest związek między stresem cieplnym a stanem zapalnym?

Znajdź odpowiedź na te i inne pytania na poniższych slajdach. Wystarczy kliknąć na ekranie, aby przejść do następnego slajdu.

Redakcja 333

Komentarze do artykułu

To miejsce jest przeznaczone do dyskusji między użytkownikami pig333.com a nie do zadawania pytań autorom artykułów
Skomentuj

Dostęp tylko dla użytkowników portalu 3trzy3. Zaloguj się aby dodać komentarz.

Nie jesteś subskrybentem tej zawartości Wiadomości z branży

Newsletter o trzodzie na Twoim mailu

Zaloguj się i zapisz do subskrypcji

FAQs

Jak stres cieplny wpływa na układ trawienny?

  • Ciepło przekierowuje przepływ krwi w kierunku skóry w celu rozproszenia ciepła, co zmniejsza perfuzję jelitową.
  • Komórki kubkowe zwiększają wydzielanie mucyny 2, glikoproteiny chroniącej nabłonek jelitowy.
  • Jelito wytwarza specyficzne białka chroniące przed ciepłem, białka szoku cieplnego (HSP70, HSP90).
  • Wchłanianie glukozy w nabłonku jelitowym wzrasta, pomimo niższego spożycia pokarmu.
  • Zmniejsza się aktywność enzymów trawiennych, takich jak sacharaza i maltaza.
  • Stres cieplny ułatwia przenikanie endotoksyn bakteryjnych do krwiobiegu.
Nie jesteś subskrybentem tej zawartości 3trzy3 w 3 minuty

Cotygodniowy newsletter podsumowujący najnowsze informacje z 3trzy3.pl

Zaloguj się i zapisz do subskrypcji