X
XLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0
1
Czytaj ten artykuł w:

Kontrola środowiska i mikroklimatu a dobrostan świń

W tym artykule opisano niektóre praktyki mające na celu poprawę kontroli środowiska i koszty związane z ich wdrożeniem.

Niniejsza seria artykułów powstała w ramach projektu WelfarePIGnet - Innowacyjne i skuteczne techniki poprawy dobrostanu zwierząt i bezpieczeństwa biologicznego na fermach trzody chlewnej, finansowanego przez PSR 2014-2020 regionu Emilia-Romagna i koordynowanego przez CRPA - Centro Ricerche Produzioni Animali Soc. Cons. p. A. z Reggio Emilia. Projekt mający na celu przekazywanie i rozpowszechnianie najlepszych praktyk w zakresie dobrostanu świń i poprawy bezpieczeństwa biologicznego gospodarstw.

Aby osiągnąć ten cel, konieczne było:

  • Identyfikacja problemów związanych z dobrostanem zwierząt i bezpieczeństwem biologicznym na fermach trzody chlewnej.
  • Stworzenie internetowego kwestionariusza konsultacyjnego, który zostanie dostarczony zainteresowanym stronom (producentom, lekarzom weterynarii, zootechnikom, naukowcom zajmującym się zwierzętami, technikom organizacji rolniczych itp.), za pomocą którego przydzielą ocenę od 1 do 5 zgodnie z poziomem ważności problemu.
  • Przetworzenie wyników konsultacji i zidentyfikowanie 10 głównych problemów.
  • Określenie praktyk poprawy dla każdego problemu (praktyki poprawy dobrostanu zwierząt).

Podczas pierwszej fazy projektu, głównymi zidentyfikowanymi problemami były:

  • Dostęp zwierząt do podstawowych zasobów, takich jak pasza, wysokiej jakości woda i odpowiednie materiały urozmaicające środowisko.
  • Powierzchnia kojca i rodzaj podłogi.
  • Kontrola środowiska, w szczególności oświetlenia, obecności szkodliwych gazów i wentylacji.
  • Stosowanie środków bezpieczeństwa biologicznego w celu zapobiegania przedostawaniu się i rozprzestrzenianiu patogenów w gospodarstwie, a w szczególności procedur czyszczenia i dezynfekcji budynków oraz wjazdu pojazdów i odwiedzających.

W obliczu tych wyzwań, niektóre praktyki mające na celu poprawę warunków życia naszych zwierząt zostały zbadane, opracowane i poddane ocenie ekonomicznej.

W tej pierwszej części skupimy się na praktykach mających na celu poprawę kontroli środowiska i mikroklimatu.

Odpowiedni monitoring szkodliwych gazów

Amoniak, dwutlenek węgla i siarkowodór to główne gazy obecne na fermach trzody chlewnej, które mogą być szczególnie szkodliwe dla zwierząt i ludzi. Z tego powodu musimy monitorować stężenia tych gazów w różnych porach roku, aby interweniować w celu ich zmniejszenia w przypadku przekroczenia poziomów progowych:

  • Amoniak: 10 ppm
  • Dwutlenek węgla: 3,000 ppm
  • Siarkowodór: 0.5 ppm

W tym celu musimy wdrożyć prawidłową procedurę monitorowania, która powinna obejmować:

  • Prawidłowy wybór kojców do oceny: musimy wziąć pod uwagę różne rodzaje kojców i badać co najmniej trzy kojce, aby były reprezentatywne.

  • Odpowiednia częstotliwość wykrywania stężeń szkodliwych gazów za pomocą stacjonarnych lub przenośnych przyrządów i rejestrowania zmierzonych wartości. W krajach, w których warunki mogą się znacznie zmieniać z sezonu na sezon, takich jak Włochy, należy wykonać co najmniej jeden pomiar w sezonie.

  • Dokładna identyfikacja punktów krytycznych i przyjęcie konkretnych środków poprawy w celu ich rozwiązania.

Przenośny miernik do wykrywania stężenia szkodliwych gazów.
Przenośny miernik do wykrywania stężenia szkodliwych gazów.

Analizując koszty wdrożenia tego właściwego pomiaru gazu, musimy wziąć pod uwagę koszty inwestycji, pracy i zarządzania.

  • Koszt inwestycji jest związany z zakupem wymaganego przenośnego narzędzia i ewentualnych powiązanych materiałów eksploatacyjnych, szacowanych na:
    • Miernik: 2,000 €
    • Koszt konserwacji i materiały zużywalne: 300 €/rok;
  • Koszt robocizny firmy związany jest z czasem poświęconym na wykonanie takich pomiarów gazu i został oszacowany na poziomie:
    • 2.5 €/badanie
  • Roczny koszt zarządzania monitoringiem, w przypadku jednego rodzaju pomieszczeń, może wahać się pomiędzy:
    • Ferma na 1000 miejsc: 0.66 €/miejsce
    • Ferma na 3000 miejsc: 0.26 €/miejsce
  • Do kosztu analizy należy dodać koszt wyspecjalizowanego technika w celu ewentualnego wdrożenia planu poprawy. Koszt ten będzie obliczany indywidualnie dla każdego przypadku.
Monitorowanie stężenia gazów powinno być przeprowadzane co najmniej raz w sezonie i w co najmniej trzech kojcach.
Monitorowanie stężenia gazów powinno być przeprowadzane co najmniej raz w sezonie i w co najmniej trzech kojcach.

Dobra wentylacja - naturalna lub sztuczna

Wentylacja kojców ma na celu stworzenie i utrzymanie odpowiedniego środowiska dla życia i dobrego samopoczucia zwierząt i pracowników gospodarstwa, a także dla trwałości materiałów budowlanych, wyposażenia i systemów technologicznych obecnych w chlewni.

Na fermach możemy mieć do czynienia z dwoma rodzajami wentylacji:

  • Wentylacja naturalna: oparta na przemieszczaniu się powietrza w górę i wietrze.

  • Sztuczna wentylacja: osiągana poprzez zastosowanie wentylatorów napędzanych silnikiem.

Otwory boczne i ciągła kalenica zapewniają naturalną wentylację.
Otwory boczne i ciągła kalenica zapewniają naturalną wentylację.

W przypadku naturalnej wentylacji kluczowymi punktami, które należy przeanalizować, aby osiągnąć pożądane wyniki, są:

  • Położenie budynku w stosunku do kierunku przepływu powietrza.

  • Obecność innych budynków.

  • Nachylenie dachów.

  • Szerokość budynku.

  • Prawidłowe rozmieszczenie otworów wentylacyjnych.

  • I wreszcie, co nie mniej ważne, posiadanie ciągłej kalenicy lub kominów do odprowadzania powietrza.

W przypadku sztucznej wentylacji musimy wziąć pod uwagę:

  • Liczba wentylatorów.

  • Liczba wlotów i wylotów powietrza.

  • Obecność automatycznych systemów sterowania i systemów regulacji prędkości wentylatora i otwarcia wlotów powietrza.

Otwory boczne i ciągła kalenica zapewniają naturalną wentylację.
Otwory boczne i ciągła kalenica zapewniają naturalną wentylację.

Koszty wdrożenia będą zależeć od rodzaju wentylacji i działania. Oto kilka przykładów:

  • Tworzenie otworów wentylacyjnych: w tym przypadku koszt związany jest z wyburzeniem ścian i profilowaniem przestrzeni. Kosztuje to 150 €/m2.

  • Wzmocnienie systemu wentylacji: będzie to zależeć od wymaganego dodatkowego przepływu wentylacji i może wahać się od 0,04 do 0,10 €/m3.

pdf

Projekt „WelfarePIGnet - Innowacyjne i skuteczne techniki poprawy dobrostanu zwierząt na fermach trzody chlewnej”

Rozpowszechnianie przez Centro Ricerche Produzioni Animali - CRPA Soc. Cons. p. A. Instytucja zarządzająca: Dyrekcja ds. Rolnictwa, Łowiectwa i Rybołówstwa Regionu Emilia-Romagna. Inicjatywa realizowana w ramach Regionalnego Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020 - Rodzaj operacji 1.2.01 - Wsparcie działań demonstracyjnych i informacyjnych - Obszar tematyczny 3A - Poprawa konkurencyjności producentów podstawowych poprzez lepszą integrację ich z łańcuchem rolno-spożywczym poprzez systemy jakości, tworzenie wartości dodanej dla produktów rolnych, promocję produktów na rynkach lokalnych, krótkie łańcuchy dostaw, stowarzyszenia i organizacje producentów oraz organizacje międzybranżowe.

Komentarze do artykułu

To miejsce jest przeznaczone do dyskusji między użytkownikami pig333.com a nie do zadawania pytań autorom artykułów
Skomentuj

Dostęp tylko dla użytkowników portalu 3trzy3. Zaloguj się aby dodać komentarz.

Nie jesteś subskrybentem tej zawartości Wiadomości z branży

Newsletter o trzodzie na Twoim mailu

Zaloguj się i zapisz do subskrypcji

Nie jesteś subskrybentem tej zawartości 3trzy3 w 3 minuty

Cotygodniowy newsletter podsumowujący najnowsze informacje z 3trzy3.pl

Zaloguj się i zapisz do subskrypcji