X
XLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0
Czytaj ten artykuł w:

Leki w wodzie: stabilność różnych cząsteczek leków w wodzie pitnej

Produkt handlowy jest tworzony przez połączenie składników aktywnych i substancji pomocniczych. Składnik aktywny to związek o właściwościach terapeutycznych, a substancja pomocnicza jest dodawana w celu przekształcenia składników aktywnych w kombinację odpowiednią do podania.

Komercyjne produkty stosowane do uzdatniania wody pitnej muszą spełniać warunki jakości, bezpieczeństwa i wydajności przez cały okres ich użytkowania, zarówno podczas przechowywania, jak i użytkowania, gdzie stabilność ma kluczowe znaczenie. Testy stabilności odgrywają kluczową rolę w ostatecznym opracowaniu produktu. Testy te są przeprowadzane zgodnie ze standardami jakości EMEA (Europejskiej Agencji Leków) i CVMP (Komitetu ds. Weterynaryjnych Produktów Leczniczych) w oparciu o symulację rzeczywistych warunków w gospodarstwie.

Produkt komercyjny jest tworzony przez połączenie składników aktywnych i substancji pomocniczych.

  • Składnik aktywny to związek o właściwościach terapeutycznych.
  • Substancja pomocnicza jest dodawana w celu przekształcenia składników aktywnych w kombinację odpowiednią do podania.

Stabilność leku zależy przede wszystkim od kompatybilności między substancją pomocniczą a składnikiem aktywnym: substancje pomocnicze i niektóre zanieczyszczenia mogą destabilizować lek. Degradacja powoduje niestabilność i prowadzi do utraty siły działania leku, niepożądanych zmian w działaniu (rozpuszczanie, biodostępność itp.), a produkty, które uległy rozpadowi, mogą powodować toksyczność.

W stanie "stałym" reakcje chemiczne wynikają z niskiego stosunku substancji do rozczynnika, zmian w cząstkach (kształt, rozmiar, zanieczyszczenia i defekty) oraz wpływu temperatury (temperatura, pH, światło i tlen). Gdy mamy do czynienia z "roztworem", temperatura, pH, stosunek rozpuszczalnika do rozcieńczalnika, światło, tlen i współrozpuszczalniki (sole buforowe, przeciwutleniacze, środki chelatujące itp.) są odpowiedzialne za ich rozkład.

Tabela 1. Przykłady degradacji. Źródło: Crowley i Martini 2001.

Examples of degradation
Hydroliza Oksydacja Izomeryzacja Fotoliza Polimeryzacja
Penicyliny Kw. askorbinowy Tetracyklina Kw. foliowy Ampicylina

Stabilność różnych produktów jest sprawdzana poprzez zastosowanie różnych testów stabilności.

1. Udowodniona stabilność produktu komercyjnego

Celem "testów stabilności" jest ocena jakości substancji dodanych do produktu handlowego oraz zalecanych warunków przechowywania i stosowania.

Produkt uznaje się za stabilny, jeśli substancja czynna zachowuje określoną moc od daty produkcji do ostatecznego podania zwierzęciu.

"Test warunków skrajnych" pomaga określić wewnętrzną stabilność cząsteczki poprzez identyfikację degradacji produktów za pomocą procedur analitycznych. Mówimy o "dowodach długoterminowej stabilności" w celu monitorowania właściwości fizycznych, chemicznych i mikrobiologicznych podczas życia produktu w tym samym opakowaniu, które jest proponowane do obrotu na rynku oraz o "przyspieszonych testach stabilności" mających na celu osiągnięcie zwiększonego tempa degradacji chemicznej lub fizycznej produktu w ekstremalnych lub przesadnych okolicznościach i w oryginalnym opakowaniu.

Typ testu Warunki przechowywania Minimalny czas
Długoterminowa stabilność 25ºC ±2ºC / 60% RH ±5% 6-12 mies.
Przyspieszona stabilność 40ºC ±2ºC / 75% RH ±5% 6 mies.

Opracowano systemy do laboratoryjnych badań degradacji symulujące różne warunki farmaceutyczne.

Ryc. 1. System do laboratoryjnych badań degradacji symulujący różne warunki farmaceutyczne.
Ryc. 1. System do laboratoryjnych badań degradacji symulujący różne warunki farmaceutyczne.

2. Testy stabilności podczas przechowywania i transportu

Celem jest określenie warunków środowiskowych, które zapewniają stabilność produktu od momentu wytworzenia do podania zwierzęciu, biorąc pod uwagę datę ważności w oparciu o: analizę, zalecaną temperaturę przechowywania, narażenie na czynniki środowiskowe (ekstremalne temperatury, światło, wilgotność itp.) oraz inne specjalne ograniczenia, które powinny być uwzględnione na etykiecie.

Ryc. 2. Warunki środowiskowe. Źródło: Cha, Vadim Solomakin i Alex Bickov z Noun Project. https://creativecommons.org/licenses/by/3.0/
Ryc. 2. Warunki środowiskowe. Źródło: Cha, Vadim Solomakin i Alex Bickov z Noun Project. https://creativecommons.org/licenses/by/3.0/

3. Testy stabilności w zamkniętym pojemniku z produktem

Celem jest utrzymanie produktu handlowego o niskim poziomie zanieczyszczeń i stałych właściwościach fizykochemicznych i mikrobiologicznych. Opakowanie musi chronić produkt, aby zapobiec niepożądanym reakcjom spowodowanym czynnikami zewnętrznymi.

4. Testy stabilności podczas użytkowania produktu

Celem jest sprawdzenie, jak długo produkt pozostaje stabilny po otwarciu opakowania.

Figure 3. Open package (left) and precipitation (right).
Figure 3. Open package (left) and precipitation (right).

5. Testy stabilności w wodzie pitnej

Różne jakości wody, które można znaleźć na farmach, sprawiają, że takie testy są naprawdę ważne. W wodzie mogą występować zmiany fizykochemiczne, mikrobiologiczne i pH. Należy sprawdzić stabilność i rozpuszczalność produktu we wszystkich warunkach i temperaturach wody, symulując rzeczywiste sytuacje (patrz ten artykuł). Należy testować próbki wody z lekiem w różnych odstępach czasu, sprawdzając stężenie składnika aktywnego w wodzie twardej (pH 8-9) i miękkiej (pH 5-7) oraz w różnych temperaturach. Należy odnotować maksymalną rozpuszczalność produktu, gdy stężenie jest kilkakrotnie wyższe niż stosowane w terenie. Mętność jako zmniejszona przejrzystość spowodowana obecnością zawieszonych cząstek jest mierzona i wyrażana w jednostkach NTU (nefelometryczne jednostki mętności). Frakcja nierozpuszczalna może być mierzona poprzez filtrowanie roztworu, suszenie i końcową wagę pozostałości. Należy również upewnić się, że obecność chloru w wodzie nie wiąże się ze zjawiskami, które będą miały negatywny wpływ na stabilność cząsteczki.

Ryc. 4. Próbka testowa stabilności produktu komercyjnego w twardej i miękkiej wodzie w ciągu 24 godzin. Źródło: Av. Tecnol. Porc. VI(3): 110-113.
Ryc. 4. Próbka testowa stabilności produktu komercyjnego w twardej i miękkiej wodzie w ciągu 24 godzin. Źródło: Av. Tecnol. Porc. VI(3): 110-113.

Ryc. 5. Próbka testowa stabilności produktu komercyjnego w twardej i miękkiej wodzie w zależności od czasu. Źródło: Av. Tecnol. Porc. VI(3):110-113.
Ryc. 5. Próbka testowa stabilności produktu komercyjnego w twardej i miękkiej wodzie w zależności od czasu. Źródło: Av. Tecnol. Porc. VI(3):110-113.
6. Testy stabilności biofilmu

Biofilmy to złożone zbiorowiska mikroorganizmów odpornych na antybiotyki, pokryte zewnątrzkomórkowym polimerem, który pomaga zatrzymywać pożywienie i chronić się przed czynnikami toksycznymi. Obecność biofilmu w rurach wodociągowych, często z powodu niewłaściwego stosowania metod odkażania, może wpływać na stabilność leków. Testowanie stabilności można przeprowadzić za pomocą antybiogramu tych organizmów wraz z próbką produktu do użycia i obserwując wynik: jeśli występuje masowy wzrost drobnoustrojów, nie ma zahamowania, a jeśli ma wpływ, jego stabilność jest zagrożona.

Ryc. 6. Trzy fazy tworzenia biofilmu: przyłączenie, kolonizacja i wzrost złożonych struktur biofilmu. Źródło: Rysunek opracowany za zgodą Center for Biofilm Engineering, Montana State University.
Ryc. 6. Trzy fazy tworzenia biofilmu: przyłączenie, kolonizacja i wzrost złożonych struktur biofilmu. Źródło: Rysunek opracowany za zgodą Center for Biofilm Engineering, Montana State University.
Ryc. 7. Bakterie biofilmu mogą poruszać się na wiele sposobów: zbiorowo w falach, tocząc się po powierzchni, złuszczając się w grupach lub indywidualnie rozproszone w strumieniu wody. Źródło: Center for Biofilm Engineering, Montana State University.
Ryc. 7. Bakterie biofilmu mogą poruszać się na wiele sposobów: zbiorowo w falach, tocząc się po powierzchni, złuszczając się w grupach lub indywidualnie rozproszone w strumieniu wody. Źródło: Center for Biofilm Engineering, Montana State University.

7. Testy stabilności przy maksymalnym przechowywaniu wody z lekiem

Dłuższe przechowywanie może mieć wpływ na jakość leku ( przyswajalność i zanieczyszczenie). Okres ten powinien odpowiadać maksymalnemu czasowi, w którym koncentrat jest nadal skuteczny i bezpieczny (data ważności). Czynniki związane z produktami niestabilnymi w wodzie to między innymi słaba biodostępność, niezdolność do optymalizacji składników aktywnych na podstawie skuteczności i bezpieczeństwa, brak proporcjonalnej odpowiedzi na dawkę, nieoptymalne dawki i niekontrolowane wytrącanie się po podaniu. Należy również wziąć pod uwagę interakcje między produktami rozpuszczonymi w wodzie. Wykres przedstawia sposób modyfikacji pH wody w celu zmieszania florfenikolu z innymi substancjami.

Ryc. 8. Średnie pH w roztworach i przewodach wodnych różnych składników w obecności florfenikolu.
Ryc. 8. Średnie pH w roztworach i przewodach wodnych różnych składników w obecności florfenikolu.

Komentarze do artykułu

To miejsce jest przeznaczone do dyskusji między użytkownikami pig333.com a nie do zadawania pytań autorom artykułów
Skomentuj

Dostęp tylko dla użytkowników portalu 3trzy3. Zaloguj się aby dodać komentarz.

Nie jesteś subskrybentem tej zawartości Najnowsze wiadomości z branży

Newsletter o trzodzie na Twoim mailu

Zaloguj się i zapisz do subskrypcji

Powiązane produkty w sklepie

Sklep specjalizujący się w branży świń
Doradztwo i serwis techniczny
Ponad 120 marek i producentów

Powiązane artykuły

Nie jesteś subskrybentem tej zawartości 3trzy3 w 3 minuty

Cotygodniowy newsletter podsumowujący najnowsze informacje z 3trzy3.pl

Zaloguj się i zapisz do subskrypcji