
Rynek wieprzowiny w UE: wzrost produkcji, słabszy eksport w pierwszej połowie roku
Według AHDB, wyższe liczby ubojów i wagi tusz przyczyniły się do zwiększenia produkcji w kluczowych krajach produkcyjnych.

Cotygodniowy newsletter podsumowujący najnowsze informacje z 3trzy3.pl
Zaloguj się i zapisz do subskrypcji

Według AHDB, wyższe liczby ubojów i wagi tusz przyczyniły się do zwiększenia produkcji w kluczowych krajach produkcyjnych.

W środę Gabinet Federalny przyjął poprawkę do Kodeksu Budowlanego wraz z prawem mającym na celu wzmocnienie zintegrowanego rozwoju miejskiego.

Unijni rolnicy otrzymają wyższe zaliczki w ramach WPR, aby poprawić kwestie płynności, do 70% w przypadku płatności bezpośrednich i 85% w przypadku interwencji na obszarach wiejskich.

Oczekuje się, że australijska produkcja wieprzowiny będzie nadal rosła w 2025 roku. Pomimo stabilnych prognoz dotyczących importu i eksportu wieprzowiny w 2025 r., Stany Zjednoczone ponownie stały się głównym źródłem importu wieprzowiny do Australii.

Globalne ceny eksportowe pszenicy i jęczmienia spadły miesiąc do miesiąca, podczas gdy ceny kukurydzy, sorgo i ryżu wzrosły.

Witamy na 333
Nawiązuj kontakty, dziel z innymi i wchodź w interakcje z największą społecznością profesjonalistów w branży trzody chlewnej.
Świętujemy 196103 użytkowników na 333!
Zarejestruj sięJesteś już użytkownikiem?

Światowe ceny wieprzowiny spadły drugi miesiąc z rzędu z powodu słabego popytu importowego.

W pierwszej połowie tego roku ubój trzody chlewnej zmniejszył się o 0,83%.

Wietnam i reszta Azji Południowo-Wschodniej oferuje szerokie możliwości dla amerykańskich eksporterów.

Angielskie pogłowie świń hodowlanych spadło do najniższego poziomu w historii.

Chiny nadal były głównym kierunkiem eksportu, pomimo 16% spadku wysyłek.



Po raz pierwszy od dziesięcioleci w Belgii ubito mniej niż dziesięć milionów świń.

Pozytywne czynniki wspierają budowanie zaufania do łańcuchów dostaw wieprzowiny, ale ryzyko jest nadal obecne.

Takie są główne wnioski z najnowszego miesięcznego raportu na temat handlu produktami rolno-spożywczymi opublikowanego przez Komisję Europejską.

Komisja Europejska zarejestrowała dwie europejskie inicjatywy obywatelskie: „Stop okrucieństwu, stop ubojowi” i „Stop fałszywej żywności: Pochodzenie na etykiecie”.

W 2023 r. produkcja rolna we Francji spadła o 1,5% pod względem wartości po dwóch latach silnego wzrostu.

Europejski Komitet Ekonomiczno-Społeczny (EKES) apeluje o skrupulatne przygotowania po obu stronach oraz o przestrzeganie wartości UE w miarę przystępowania do niej nowych członków.



Nakłady na paszę, takie jak kukurydza i śruta sojowa, stanowią około 52% całkowitych kosztów produkcji w USA.

Międzynarodowa Rada Zbożowa prognozuje, że globalna produkcja zbóż osiągnie nowy rekordowy poziom 2 321 mln.

Chiny badają Danish Crown, Vion i Litera Meat pod kątem praktyk antydumpingowych w imporcie wieprzowiny.

Najważniejsze informacje z raportu na temat priorytetów węgierskiej prezydencji w UE w odniesieniu do sektora trzody chlewnej i rolnictwa.

Omówiono metody oceny skuteczności polityk i środków WPR 2023-2027 we wspieraniu odnowy pokoleniowej.

Oczekuje się, że tegoroczny import powróci do poziomów porównywalnych z tymi sprzed wybuchu afrykańskiego pomoru świń w Chinach.


Cotygodniowy newsletter podsumowujący najnowsze informacje z 3trzy3.pl
Zaloguj się i zapisz do subskrypcji