Biorafinerie: w kierunku zrównoważonego i efektywnego gospodarowania odchodami zwierzęcymi
Biorafinerie mają potencjał, aby zwiększyć wartość materii organicznej, składników odżywczych i wody pochodzących z odchodów zwierzęcych.
Cotygodniowy newsletter podsumowujący najnowsze informacje z 3trzy3.pl
Zaloguj się i zapisz do subskrypcji
Biorafinerie mają potencjał, aby zwiększyć wartość materii organicznej, składników odżywczych i wody pochodzących z odchodów zwierzęcych.
Tak działa jedna z amerykańskich ferm trzody chlewnej Tosh Pork, łącząc technologię, wydajność produkcji i zaangażowanie społeczne. W tym pierwszym artykule przedstawiamy strukturę, kulturę pracy i ogólny zarys produkcji trzody chlewnej w USA.
Należy wziąć pod uwagę dobrostan zwierząt, ergonomię miejsca pracy, poszanowanie środowiska i oczekiwania społeczne.
Jak temperatura otoczenia poniżej temperatury neutralnej wpływa na wydajność chowu trzody chlewnej i efektywność środowiskową?
Ta część skupia się na wpływie stresu cieplnego na płodność loch.
Polega to na użyciu aluminiowego panelu do zamknięcia przejść podczas kontroli rui.
Niskodawkowe zakwaszanie gnojowicy jest nowatorskim podejściem, które może być uniwersalną i opłacalną technologią dla działań na rzecz klimatu.
Podczas niedawnej wizyty na fermie trzody chlewnej w Szwecji, 333 miało okazję zapoznać się z systemem Moving Floor, innowacyjną technologią poprawiającą dobrostan świń i redukującą emisje.
Witamy na 333
Nawiązuj kontakty, dziel z innymi i wchodź w interakcje z największą społecznością profesjonalistów w branży trzody chlewnej.
Świętujemy 185322 użytkowników na 333!
Zarejestruj sięJesteś już użytkownikiem?Aby określić klucze do sukcesu w zarządzaniu lochami w systemach krycia i umieszczania w grupie, Francuska Izba Rolnicza Regionu Bretanii przeprowadziła ankietę wśród rolników, którzy wdrożyli ten system. Wyniki wskazały trzy strategie, które producenci stosują w tygodniu po odsadzeniu.
Koncepcja ta znajduje się pomiędzy konwencjonalną a ekologiczną produkcją trzody chlewnej i koncentruje się na zrównoważonym rozwoju, dobrostanie zwierząt i efektywności ekonomicznej.
Oto jak zmontować „awaryjną” rampę przy użyciu paneli izolacyjnych pozostałych po budowie odchowalni.
Stosunkowo krótki, ale bardzo intensywny okres laktacji jest niewątpliwie kluczową fazą w produkcji trzody chlewnej zarówno dla loch, jak i prosiąt. Wrażliwość prosiąt i znaczne wymagania, przed którymi stoją lochy na tym etapie, sprawiają, że wczesne wykrycie problemów ma kluczowe znaczenie. Czy rozumiemy, co mówią nam zwierzęta?
Jak dostosować zwykły kojec do specyficznych potrzeb prosiąt odsadzonych.
Analiza cyklu produkcyjnego trzody chlewnej i wdrażanie zrównoważonych środków od żywienia po przetwórstwo prowadzi do zmian w kierunku bardziej przyjaznego dla środowiska przemysłu i lepszego dobrostanu zwierząt.
Ten hodowca stworzył ruchomą metalową barierę, którą opiera się o ścianę, gdy nie jest używana, więc nie przeszkadza.
Ogólne ryzyko wystąpienia ogniska PRRS jest 12 razy wyższe w ciągu pierwszych 15 dni po wypompowaniu obornika niż w pozostałej części roku.
Zwalczanie much nie powinno ograniczać się do miesięcy letnich, ponieważ odgrywają one znaczącą rolę w przenoszeniu chorób i dobrostanie ludzi i zwierząt.
Zmiany klimatyczne zmusiły rządy na całym świecie do egzekwowania przepisów mających na celu zmniejszenie śladu węglowego we wszystkich dziedzinach życia społecznego, w tym w produkcji trzody chlewnej.
Słoma jest najlepszym materiałem wzbogacającym, który zaspokaja potrzeby świń. Jak możemy ją zapewnić?
Planowanie określonych zadań, monitorowanie zapasów części zamiennych, sprawdzanie elementów elektrycznych - na czym polega prawidłowe zarządzanie utrzymaniem technicznym?
Rozwój produkcji trzody chlewnej w kierunku dużych integratorów i rozprzestrzenianie się śmiertelnych chorób, takich jak ASF, doprowadziły do zwiększenia nacisku na bezpieczeństwo biologiczne i metody ochrony zasobów związanych z dużymi gospodarstwami trzody chlewnej.
To rozwiązanie rolnika łagodzi efekt wiatru wiejącego przez okna, niezależnie od tego, czy mamy wentylację mechaniczną czy naturalną.
Co możemy zrobić, aby sprostać wyzwaniom w branży? Wprowadzać innowacje, prowadzić badania i przybliżać naukę do praktyki.
W niniejszym artykule opisano różne techniki, które można zastosować w celu zapobiegania emisji NH3 i CH4.
Sztuczna inteligencja nie jest przelotną modą w branży trzody chlewnej, ale trwającą rewolucją, która na nowo definiuje branżę.
Wiele parametrów projektowych gospodarstw uległo zmianie. Dobrostan zwierząt stał się jeszcze ważniejszy, a zmiany genetyczne doprowadziły do zróżnicowania produkcyjnego między rasami.
Rozwój wieloetapowej produkcji trzody chlewnej w ciągu ostatnich 25 lat nie był zgodny z pierwotnymi założeniami.
Hiszpania jest pierwszym krajem UE, który wprowadził przepisy dotyczące instalacji systemów nadzoru wideo w rzeźniach, idąc za przykładem Anglii, Szkocji i Izraela.
Osiem lat temu Granja Capdevila Torrent Ramaders uruchomiła swoją biogazownię wykorzystującą kofermentację i jest obecnie przykładem opłacalności ekonomicznej i zrównoważonego rozwoju.
Dzisiejszy przemysł trzody chlewnej zależy od dostaw odpowiednio zbilansowanej paszy, której jakość i bezpieczeństwo mają kluczowe znaczenie dla zdrowia, dobrostanu i maksymalnej wydajności produkcyjnej świń.
W tym pierwszym artykule na temat emisji Xavier Flotats wyjaśnia, w jaki sposób główne gazy cieplarniane i amoniak są generowane w gospodarstwach rolnych.
Podawanie leków do wody przy użyciu zbiornika jest łatwą i elastyczną metodą, ale może być nieprecyzyjne, jeśli produkty, których używamy, nie są całkowicie rozpuszczalne.
Witamy na 333
Nawiązuj kontakty, dziel z innymi i wchodź w interakcje z największą społecznością profesjonalistów w branży trzody chlewnej.
Świętujemy 185322 użytkowników na 333!
Zarejestruj sięJesteś już użytkownikiem?Cotygodniowy newsletter podsumowujący najnowsze informacje z 3trzy3.pl
Zaloguj się i zapisz do subskrypcji