Ze względu na udoskonalenie genetyczne związane z mniejszym odkładaniem tłuszczu:
Wyniki
Poprawna odpowiedź
Wskaźniki mniejszego odkładania tłuszczu zwiększyły się od czasu rozpoczęcia produkcji intensywnej w latach siedemdziesiątych. W rezultacie zwiększyła się produkcja ciepła przez rosnące świnie. Produkcja ciepła metabolicznego wzrasta o 12-15% co 10 lat.
Pytania
01-cze-2017 Które stwierdzenie dotyczące szczepienia przeciwko PCV2 jest prawdziwe: 36% poprawne
25-maj-2017 Ile lat trwała eradykacja ASF w Hiszpani, począwszy od 1960? 31% poprawne
18-maj-2017 Jak wprowadzono afrykański pomór świń do Europy w latach 60tych? 28% poprawne
11-maj-2017 Które twierdzenie na temat siary jest prawdziwe? 41% poprawne
Losowe pytania
27-sty-2022 Ile genotypów wirusa ASF jest obecnie zidentyfikowanych? 50% poprawne
03-sie-2023 Od ilu tygodni hiszpańska cena świń w Mercolleida utrzymuje się na poziomie 2,03 euro/kg żywca? 33% poprawne
26-paź-2023 Gdzie w organizmie wytwarzane są główne cząsteczki odpowiedzialne za zapach knura? 44% poprawne
10-maj-2018 Zwiększenie plenności spowodowało zmniejszenie przestrzeni dostępnej dla prosiąt odsadzonych o: 51% poprawne
Łatwe pytania
29-paź-2020 Jakiej procedury nie znajdziesz w programie kontroli PRRS McREBELTM ? 80% poprawne
07-sty-2021 Czy jest jakaś korzyść dla nowo odsadzonych prosiąt z większej przestrzeni przy karmnikach? 82% poprawne
14-gru-2023 Kiedy należy badać płyny z końcówek języka martwo urodzonych świń w kierunku PRRS? 73% poprawne
18-kwi-2024 Które dwie organizacje wprowadziły pierwszą na świecie Listę Podstawowych Leków Weterynaryjnych dla zwierząt, od których lub z których pozyskuje się żywność? 85% poprawne
Trudne pytania
05-sty-2017 Co jest najbardziej decydującą zmienną, wyjaśniającą późniejszą wydajność lochy? 25% poprawne
17-mar-2022 Jaką metodę ekstrakcji stosuje się w produkcji pasz, aby uzyskać olej sojowy? 25% poprawne
03-mar-2016 Jedno z badań szacujących koszty wywołane grypą w Europie oceniło je na 24% poprawne
27-paź-2016 Prosięta osiągają dojrzałość przewodu pokarmowego i układu immunologicznego pomiędzy 29% poprawne