X
XLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0
Czytaj ten artykuł w:

Czynniki ryzyka na poziomie stada dla wystąpienia wrzodów żołądka u tuczników

Wpływ struktury surowca paszy i jej granulacja na powstawanie wrzodów żołądka u świń jest dobrze znany. Niektóre badania wykazały korzystny wpływ dostępu do słomy na zdrowotność żołądka. Jednakże rola innych czynników, np choroby i stresu, nie jest dobrze poznana.

15 marzec 2017
X
XLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0

Celem tego badania było określenie czynników hodowlanych związanych z wysoką częstością występowania wrzodów żołądka u tuczników. Opierając się na wynikach wcześniejszych badań, zdecydowano się skupić na rodzaju paszy, chorobach zakaźnych, wykorzystania słomy i rodzaju podłoża w kojcach.

Menedżerowie z 37 duńskich gospodarstw prowadzących tucz odpowiedziało na kwestionariusz dotyczący warunków utrzymania, paszy, zdrowotności i zarządzania w swoich gospodarstwach. Gospodarstwa były pierwotnie wybrano do badań nad śmiertelnością, która była albo bardzo niska (21 gospodarstw) lub bardzo wysoka (16 gospodarstw).  Makroskopowo podczas uboju badanych było 20 żołądków na fermę pochodzących od tuczników. Patologiczne zmiany w przełykowej części żołądka oceniano w skali od 0 do 10 (ocena 0: brak zmian, wynik 1-5: parakeratoza / nadżerki, wynik 6 -10: wrzód / zwłóknienie). Analizie poddawano związek pomiędzy ryzykiem oceny żołądka 6-10 i potencjalnymi czynnikami ryzyka na poziomie stada. Czynnikami branymi pod uwagę były: rodzaj paszy (granulat/ sypka), status zdrowotny w odniesieniu do zakażenia Actinobacillus pleuropneumoniae serotypów 2 i 6 (App 2 App 6) (tak / nie), szczepienie przeciwko PCV2  (tak / nie), dostęp do słomy słomy (tak / nie) i typ kojca (procent rusztu, analizowana jako zmienna ciągła). Ponadto, poziom śmiertelności (niski / wysoki) został uwzględniony jako czynnik wyjaśniający w ostatecznym modelu statystycznym.

Prewalencja żołądków z wynikiem 6-10 wynosiła 51% w stadach o niskiej śmiertelności i 62% w stadach o wysokiej śmiertelności, ale różnica nie była istotna statystycznie. Użycie granulowanej paszy (I = 3,7), szczepienie przeciwko PCV2  (OR = 1,9) i zakażenie stada APP 6 (OR = 1,6) wiązało się ze zwiększonym ryzykiem wyniku dla żołądka 6-10 (p <0,05 ). Stwierdzono brak korelacji dla infekcji App 2, obecności słomy lub typu podłoża.

Badania potwierdziły negatywny wpływ paszy granulowanej. Świnie szczepione przeciwko PCV2 miały zwiększone ryzyko wystąpienia wrzodów żołądka, prawdopodobnie dlatego, że bardziej powszechne jest szczepienie świń przeciwko PCV2 w stadach z istniejącym problemem z wrzodami żołądka. Związek pomiędzy zakażeniem App 6 i owrzodzeniami żołądka jest zgodna z wynikami wcześniejszego badania duńskiego, w którym stwierdzono jego związek między zapaleniem opłucnej i żołądka. Badanie to obejmuje jedynie ograniczoną liczbę stad, co pozwoliło na wykrycie tylko znacznych różnic.

M. E. Busch, E. Okholm Nielsen. Herd level risk factors for stomach ulcers in finishing pigs. 24th International Pig Veterinary Society Congress.

Komentarze do artykułu

To miejsce jest przeznaczone do dyskusji między użytkownikami pig333.com a nie do zadawania pytań autorom artykułów
Skomentuj

Dostęp tylko dla użytkowników portalu 3trzy3. Zaloguj się aby dodać komentarz.

Nie jesteś subskrybentem tej zawartości Najnowsze wiadomości z branży

Newsletter o trzodzie na Twoim mailu

Zaloguj się i zapisz do subskrypcji

Powiązane produkty w sklepie

Sklep specjalizujący się w branży świń
Doradztwo i serwis techniczny
Ponad 120 marek i producentów
Nie jesteś subskrybentem tej zawartości 3trzy3 w 3 minuty

Cotygodniowy newsletter podsumowujący najnowsze informacje z 3trzy3.pl

Zaloguj się i zapisz do subskrypcji