Zmniejszenie zawartości białka surowego (CP) w diecie prosiąt odsadzonych może powodować niedobór enzymów, promując patogenne mikroorganizmy, fermentację proteolityczną i podwyższone pH jelit, prowadząc do biegunki po odsadzeniu. Jedną ze strategii jest suplementacja kwasami organicznymi (OA) w celu obniżenia pH, poprawy trawienia białka i wsparcia pożytecznych bakterii. Inną jest dodanie egzogennego maślanu, aby zrekompensować zmniejszoną produkcję jelitową.
Cel: Badanie to miało na celu zidentyfikowanie korzystnego wpływu ziarna konserwowanego OA i suplementacji kwasem masłowym na zdrowie jelit i wzrost w dietach o niskiej zawartości CP.

Metody: Podczas zbiorów ziarno zostało podzielone na dwie partie: jedna suszona w temperaturze 65°C, druga poddana działaniu kwasu propionowego. Dziewięćdziesiąt sześć prosiąt (w wieku 28 dni) przydzielono do czterech metod postępowania: suszone ziarno, ziarno konserwowane OA, suszone ziarno + 3% kwasu masłowego i ziarno konserwowane OA + 3% kwasu masłowego. W 8. dniu oceniano skład mikrobiologiczny, markery stanu zapalnego, lotne kwasy tłuszczowe i morfologię jelit.
Wyniki: Ziarno konserwowane OA poprawiło współczynnik konwersji paszy, zwiększyło populacje korzystnych bakterii jelitowych, podniosło poziom maślanu w jelicie ślepym, zmniejszyło ekspresję CXCL8 w jelicie czczym i poprawiło strawność składników odżywczych. Kwas masłowy zmniejszył spożycie paszy, poprawił strawność składników odżywczych, zmniejszył populację Proteobacteria okrężnicy i zwiększył poziom propionianu i maślanu okrężnicy. Połączenie ziarna konserwowanego OA z kwasem masłowym podniosło poziom Proteobacteria i Pasteurellaceae w jelicie krętym.
Wnioski: Podczas gdy ziarno konserwowane kwasem organicznym poprawia wydajność paszy, strawność składników odżywczych i mikrobiotę jelitową, uzupełnienie kwasu masłowego zwiększa strawność składników odżywczych, ale zmniejsza spożycie paszy, a ich połączenie może zakłócać równowagę mikrobiologiczną.
Connolly KR, Sweeney T, Ryan MT, Vigors S, O’Doherty JV. Effects of Butyric Acid Supplementation on the Gut Microbiome and Growth Performance of Weanling Pigs Fed a Low-Crude Protein, Propionic Acid-Preserved Grain Diet. Microorganisms. 2025; 13(3): 689. https://doi.org/10.3390/microorganisms13030689