X
XLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0

Poprawa wykorzystania składników odżywczych suszonych ziaren gorzelnianych z rozpuszczalnymi składnikami w dietach odsadzonych prosiąt poprzez ekstruzję: wpływ na wydajność wzrostu i zdrowie jelit

Ekstruzja może poprawić strawność składników odżywczych z suszonych ziaren gorzelnianych w dietach prosiąt odsadzonych.

30 lipiec 2025
X
XLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0

Suszone zboża gorzelniane z rozpuszczalnym (DDGS), będące produktem ubocznym produkcji etanolu, mają wysoką zawartość białka i tłuszczu, jednak ich wysoka zawartość błonnika ogranicza zdolność świń do trawienia i wykorzystywania składników odżywczych.

Cel: W badaniu tym sprawdzono, w jaki sposób dodanie ekstrudowanego DDGS kukurydzianego do diety prosiąt wpływa na wzrost, trawienie, zdrowie jelit i mikrobiotę jelitową.

Metody: Łącznie 144 odsadzonych prosiąt (początkowa masa ciała ~6,6 kg) podzielono na trzy grupy. Jedna grupa otrzymywała standardową paszę (kontrolna), natomiast pozostałe dwie grupy karmiono paszami zawierającymi odpowiednio 8% lub 16% ekstrudowanych DDGS z kukurydzy przez 28 dni. DDGS były ekstrudowane w temperaturze 120–130 °C z wykorzystaniem wysokowydajnego ekstrudera dwuślimakowego o długości cylindra 4 000 mm i śrubach transportujących o średnicy 200 mm. W dniach 14 i 28 rejestrowano pobranie paszy i masę ciała, a biegunkę oceniano dwa razy dziennie na podstawie inspekcji wizualnej i fizycznej.

Wyniki: Strawność energii, białka i innych składników odżywczych była podobna w grupie kontrolnej i w grupie otrzymującej 8% DDGS, choć wyższy, 16% udział DDGS nieznacznie obniżył strawność składników pokarmowych. Co ciekawe, w obu grupach żywionych DDGS odnotowano poprawę strawności tłuszczu, prawdopodobnie w wyniku zmian powstałych w trakcie procesu ekstruzji.

Pod względem zdrowia jelit dieta z 8% DDGS przyniosła korzystne efekty: wzrosła aktywność antyoksydacyjna w wątrobie i jelicie cienkim, a poziomy kluczowych markerów odpornościowych w jelitach (takich jak IL-1β, IL-6, IL-10 i TNF-α) były wyższe. Zaobserwowano również zwiększoną ekspresję genów odpowiedzialnych za utrzymanie integralności bariery jelitowej (białka połączeń ścisłych, takie jak klaudyna-1, okludyna i ZO-1).

Dla porównania, dieta z 16% DDGS nie wykazała takich korzyści, a wręcz obniżyła stosunek wysokości kosmków do głębokości krypt w jelicie czczym. Analiza mikrobioty wykazała, że ekstrudowane DDGS kukurydziane zmieniły skład mikroflory jelita grubego. Choć zmniejszyła się liczebność korzystnych bakterii, takich jak Lactobacillus, wzrosła obecność innych grup drobnoustrojów, odgrywających ważną rolę w fermentacji włókna i zdrowiu jelit, takich jak Ruminococcus i Lachnospiraceae.

Wniosek: Dodanie 8% ekstrudowanego DDGS kukurydzianego do diety prosiąt wydaje się bezpieczne i korzystne. Wspiera zdrowie jelit, poprawia strawność tłuszczu i sprzyja większej różnorodności mikrobiomu jelitowego – a wszystko to bez negatywnego wpływu na wzrost. Odkrycia te potwierdzają zastosowanie ekstrudowanego DDGS jako praktycznej alternatywy dla tradycyjnych składników, takich jak kukurydza i śruta sojowa, oferując korzyści ekonomiczne i funkcjonalne w żywieniu świń.

Zhang Z, Zhang G, He X, Sun Z, Zhao J, Liu L, Zhang G. Effects of extruded corn distillers dried grains with solubles on growth performance, nutrient digestibility, gut health, and microbiota diversity in weaned piglets. Journal of Animal Science. 2025; 103: skaf120. https://doi.org/10.1093/jas/skaf120

Komentarze do artykułu

To miejsce jest przeznaczone do dyskusji między użytkownikami pig333.com a nie do zadawania pytań autorom artykułów
Skomentuj

Dostęp tylko dla użytkowników portalu 3trzy3. Zaloguj się aby dodać komentarz.

Nie jesteś subskrybentem tej zawartości Wiadomości z branży

Newsletter o trzodzie na Twoim mailu

Zaloguj się i zapisz do subskrypcji

Nie jesteś subskrybentem tej zawartości 3trzy3 w 3 minuty

Cotygodniowy newsletter podsumowujący najnowsze informacje z 3trzy3.pl

Zaloguj się i zapisz do subskrypcji