There are no microbiological regulatory limits for viruses in animal feed and feed ingredients.
Cel: W tym badaniu zaproponowano cel wydajnościowy (PO) polegający na wytworzeniu partii suszonego rozpyłowo osocza świń (SDPP) niezawierającego żadnych zakaźnych cząstek wirusowych.

Metody: Oszacowano poziomy PO -7,0, -7,2 i -7,3 log TCID50/g w SDPP dla trzech wielkości partii (10, 15 i 20 ton).
Wyniki: Podstawowe badanie na obecność wirusa epidemicznej biegunki świń (PEDV) w surowym osoczu świń wykazało stężenie -1,0 ± 0,6 log TCID50 / ml, obliczone przy użyciu krzywej standardowej TCID50-qPCR. Średnie stężenie wirusa afrykańskiego pomoru świń (ASFV) w surowym osoczu oszacowano na 0,6 log HAD50/mL (0,1-1,4, 95% CI) podczas scenariusza przedklinicznego (zebranego od bezobjawowych świń wiremicznych). Różne scenariusze przetwarzania (podstawowy: suszenie rozpyłowe + przedłużone przechowywanie) i podstawowy + promieniowanie ultrafioletowe (UV) zostały ocenione w celu osiągnięcia poziomów PO zaproponowanych w tym badaniu. Scenariusze przetwarzania bazowego i bazowego + UV były >95 i 100% skuteczne w osiąganiu PO dla PEDV przy użyciu różnych wielkości partii. W przypadku ASFV w SDPP podczas scenariusza przedklinicznego zgodność z PO wynosiła 100% dla wszystkich ocenianych scenariuszy przetwarzania.
Wnioski: Konieczne są dalsze badania w celu określenia podstawowych mechanizmów inaktywacji wirusów podczas przechowywania pasz, aby przyspieszyć wdrażanie działań związanych z zarządzaniem ryzykiem bezpieczeństwa pasz na całym świecie.
Quantitative risk assessment model of the presence of porcine epidemic diarrhea and African swine fever viruses in spray-dried porcine plasma.Frontiers in Veterinary Science 11/2024/https://www.frontiersin.org/journals/veterinary science/articles/10.3389/fvets.2024.1371774 DOI=10.3389/fvets.2024.1371774