Cel: W niniejszym badaniu oceniano wpływ fitogennego dodatku paszowego (PFA) zawierającego mieszankę ziół, ekstraktów roślinnych i olejków eterycznych z rodzin Lamiaceae, Schisandraceae, Zingiberaceae i Fabaceae na ocenę kału, histomorfologię jelit i wydalanie kału przez enterotoksynogenne, fimbrialne Escherichia coli (F4-ETEC) u prosiąt po odsadzeniu.
Metody: Trzydzieści 31-dniowych prosiąt odsadzonych zostało losowo przydzielonych do trzech grup terapeutycznych. Grupa kontroli pozytywnej (PC) otrzymywała kolistynę w wodzie pitnej od 8. do 14. dnia po odsadzeniu oraz tę samą dietę podstawową co grupa kontroli negatywnej (NC); grupa terapeutyczna otrzymywała dietę podstawową z dodatkiem PFA (1 g/kg paszy). Eksperyment trwał 21 dni. W 9. dniu po odsadzeniu wszystkim prosiętom podano doustnie 3,0 × 1010 CFU/prosię szczepu F4-ETEC.

Wyniki: Prosięta z grupy PC miały bardziej lite odchody niż prosięta z grup NC i PFA. Suplementacja PFA spowodowała niższy odsetek prosiąt wydalających F4-ETEC w odchodach w dniach 4–7 po ekspozycji niż w grupie NC (p < 0,05), ale wyższy odsetek w porównaniu z grupą PC w dniach 3–7 po ekspozycji (p < 0,05). Liczba komórek kubkowych (GC) w jelicie czczym prosiąt z grupy PFA była wyższa niż w przypadku prosiąt z grup NC i PC (p < 0,01). Gęstość komórek kubkowych w jelicie czczym prosiąt z grupy PFA była większa niż w przypadku prosiąt z grupy PC (p < 0,05) i podobna do prosiąt z grupy NC (p > 0,10). Grubość śluzu w jelicie czczym prosiąt PFA była podobna do grubości śluzu u prosiąt NC i PC (p > 0,10).
Wniosek: Suplementacja PFA u prosiąt poddanych ekspozycji na F4-ETEC zmniejszyła częstość występowania wydalania E. coli z kałem i poprawiła histomorfologię jelita czczego.
Alberto T-P, Keiner A, Le Gall M, Molist F, Guan X, Middelkoop A, Jiménez-Moreno E, Balfagón A, Mantovani G, Nofrarías M, et al. Impact of a Phytogenic Feed Additive on Diarrhea Incidence, Intestinal Histomorphology and Fecal Excretion of F4-Fimbriated Enterotoxigenic Escherichia coli in Post-Weaning Piglets. Stresses. 2025; 5(1):8. https://doi.org/10.3390/stresses5010008