Czytaj ten artykuł w:

Przeżywalność patogenów wirusowych w składnikach pasz dla zwierząt

Wyniki dostarczają dalszych dowodów na to, że zanieczyszczone składniki paszy mogą stanowić zagrożenie dla przenoszenia patogenów na poziomie krajowym i globalnym.

środa 18 kwiecień 2018 (6 miesięcy 5 dni temu)
polub

Celem tego badania była ocena przeżywalności ważnych wirusowych patogenów zwierząt gospodarskich w składnikach pasz zwierzęcych importowanych codziennie do Stanów Zjednoczonych w symulowanych warunkach transgranicznych. Wybrano jedenaście wirusów w oparciu o globalne znaczenie i wpływ na przemysł hodowlany, w tym wirus pryszczycy (FMDV), wirus klasycznego pomoru świń (CSFV), wirus afrykańskiego pomoru świń (ASFV), wirus grypy świń (IAV-S ), Wirusa choroby Aujeszkyego (PRV), wirusa Nipah (NiV), wirusa zespołu rozrodczo-oddechowego świń (PRRSV), wirusa choroby pęcherzykowej świń (SVDV), wirusa pęcherzykowego zapalenia jamy ustnej (VSV), cirkowirusa świń typu 2 (PCV2) i pęcherzykowego wirusa świń (VESV). W przypadku 6 wirusów zastosowano wirusy zastępcze o podobnych właściwościach genetycznych i fizycznych. Surogaty należały do ​​tej samej rodziny wirusów, co patogeny docelowe, i zawierały Senekawirusa A (SVA) dla FMDV, wirusa wirusowej biegunki bydła (BVDV) dla CSFV, wirusa zakaźnego zapalenia nosa i tchawicy (BHV-1) dla PRV, wirus nosówki (CDV) dla NiV, Sapelovirusa świń (PSV) dla SVDV i kaliciwirusa kotów (FCV) dla VESV. W przypadku pozostałych wirusów docelowych użyto rzeczywistych patogenów. Przeżywalność wirusa oceniano za pomocą transpacyficznych lub transatlantyckich modeli transgranicznych obejmujących reprezentatywne składniki paszy, czasy transportu i warunki środowiskowe, z próbkami badanymi za pomocą testu PCR, VI i / lub poprzez zakażenie żywych świń.


SVA (reprezentujący FMDV), FCV (reprezentujący VESV), BHV-1 (reprezentujący PRV), PRRSV, PSV (reprezentujący SVDV), ASFV i PCV2 utrzymywały infekcyjność podczas transportu, podczas gdy BVDV (reprezentujący CSFV), VSV, CDV (reprezentujący NiV) i IAV-S nie. Warto zauważyć, że więcej wirusów przeżyło w konwencjonalnej śrucie sojowej, chlorowodorku lizyny, chlorku choliny, witaminie D i osłonkach kiełbasy wieprzowej.

Wyniki te potwierdzają opublikowane dane dotyczące transgranicznego ryzyka zawleczenia PEDV w paszach, pokazują przetrwanie niektórych wirusów w określonych składnikach paszowych ("kombinacje wysokiego ryzyka") w warunkach symulujących transport między kontynentami i dostarczają dalszych dowodów na to, że zanieczyszczone składniki pasz mogą stanowić ryzyko dla transportu patogenów na poziomie krajowym i globalnym.

Dee SA, Bauermann FV, Niederwerder MC, Singrey A, Clement T, de Lima M, et al. (2018); Survival of viral pathogens in animal feed ingredients under transboundary shipping models. PLoS ONE 13(3): e0194509. https://doi.org/10.1371/journal.pone.0194509

Komentarz do artykułu

To miejsce jest przeznaczone do dyskusji między użytkownikami pig333.com a nie do zadawania pytań autorom artykułów
Skomentuj

Dostęp tylko dla użytkowników portalu 3trzy3. Zaloguj się aby dodać komentarz.

Niezarejestrowany użytkownik 333?Zarejestruj sięszybko i bezpłatnie i uzyskaj dostęp do wszystkich serwisówJesteś zarejestrowany w 333?WEJDŹKliknij tu jeśli zapomniałeś hasła, wyślemy je do Ciebie

tags