X
XLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0
Czytaj ten artykuł w:

Suplementacja probiotykami na bazie bakterii Bacillus u loch i prosiąt

Suplementacja diety loch probiotykami z grupy Bacillus poprawia odporność, stan funkcjonalny jelit i tworzenie biofilmu przez bakterie probiotyczne u prosiąt przy odsadzeniu.

30 sierpień 2023
X
XLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0

Suplementacja diety probiotykami zmniejsza częstość występowania chorób, a tym samym poprawia stan zdrowia zwierząt, jakość siary i wydajność prosiąt. Celem tego badania było zbadanie wpływu suplementacji diety probiotykami z żywymi przetrwalnikami Bacillus subtilis i Bacillus amyloliquefaciens na wydajność loch, odporność, stan funkcjonalny jelit i tworzenie biofilmu przez bakterie probiotyczne u prosiąt przy odsadzeniu. Dziewięćdziesiąt sześć loch hodowanych w ciągłym systemie porodowym przez jeden pełny cykl karmiono dietą ciążową przez pierwsze 90 dni ciąży i dietą laktacyjną do końca laktacji. Lochy karmiono dietą podstawową bez probiotyków (kontrola; n = 48) lub dietą uzupełnioną żywymi bakteriami (1,1 × 109 CFU/kg paszy) (probiotyk; n = 48). W wieku 7 dni prosięta ssące (n = 12/grupę) otrzymywały przedstarterową paszę aż do odsadzenia w wieku 28 dni. Prosięta w grupie otrzymującej probiotyk były suplementowane tym samym probiotykiem i dawką, co ich matki. Do analiz wykorzystano krew i siarę pobraną od loch oraz tkanki jelita krętego pobrane od prosiąt w dniu odsadzenia.

Probiotyki zwiększyły masę ciała prosiąt, poprawiły masę odsadzeniową i zwiększyły zarówno całkowite spożycie paszy prestarterowej, jak i przyrost miotu. Probiotyki poprawiły również wynik punktacji kału w drugim tygodniu życia. Stężenia immunoglobuliny G (IgG) we krwi loch przy oproszeniu i stężenia IgM we krwi prosiąt przy odsadzeniu były wyższe w grupie probiotyków niż w grupie kontrolnej. Prosięta od loch otrzymujących probiotyki wykazywały wyższe stężenie IgM w błonie śluzowej jelita krętego i niższe stężenie IgG w błonie śluzowej jelita krętego w porównaniu z prosiętami od loch kontrolnych. Prosięta dostające probiotyk miały grubszą błonę śluzową jelita krętego ze względu na obecność dłuższych kosmków i większych kępek Peyera. B. subtilis i B. amyloliquefaciens wykryto u prosiąt otrzymujących probiotyk, ale nie u prosiąt kontrolnych; bakterie te były obecne m.in. w strukturach kosmków i tworzyły struktury przypominające biofilmy.

Podsumowując, suplementacja probiotykami na bazie Bacillus poprawia wskaźniki zdrowotne loch i ich prosiąt.

Konieczka P, Ferenc K, Jørgensen JN, Hansen LH, Zabielski R, Olszewski J, Gajewski Z, Mazur-Kuśnirek M, Szkopek D, Szyryńska N, Lipiński K. Feeding Bacillus-based probiotics to gestating and lactating sows is an efficient method for improving immunity, gut functional status and biofilm formation by probiotic bacteria in piglets at weaning. Animal Nutrition. 2023; 13: 361-372. https://doi.org/10.1016/j.aninu.2023.03.003

Komentarze do artykułu

To miejsce jest przeznaczone do dyskusji między użytkownikami pig333.com a nie do zadawania pytań autorom artykułów
Skomentuj

Dostęp tylko dla użytkowników portalu 3trzy3. Zaloguj się aby dodać komentarz.

Nie jesteś subskrybentem tej zawartości Najnowsze wiadomości z branży

Newsletter o trzodzie na Twoim mailu

Zaloguj się i zapisz do subskrypcji

Powiązane produkty w sklepie

Sklep specjalizujący się w branży świń
Doradztwo i serwis techniczny
Ponad 120 marek i producentów

Powiązane artykuły

Nie jesteś subskrybentem tej zawartości 3trzy3 w 3 minuty

Cotygodniowy newsletter podsumowujący najnowsze informacje z 3trzy3.pl

Zaloguj się i zapisz do subskrypcji