Czytaj ten artykuł w:

Wpływ długości laktacji na wydajność prosiąt aż do uboju

Wyniki pokazują znaczenie długości laktacji dla zmienności masy ciała prosiąt. Odsadzenie przy 25.5 d, co odpowiada 7 kg m.c., optymalizuje wydajność tucznika.

środa 7 sierpień 2019 (17 dni temu)
polubienia

Ponieważ odsadzanie w warunkach handlowych odbywa się zwykle w z góry ustalonym dniu dla wszystkich macior należących do tej samej partii porodowej, mioty różnią się w dniach laktacji, w zależności od daty porodu. Dni laktacji wpływają na masę odsadzeniową prosiąt (BW) i zakłada się, że może to również wpływać na masę ubojową tuczników. Celem tego badania jest obserwacja wpływu długości laktacji loch należących do tej samej partii na późniejsze wyniki prosiąt w okresie odsadzenia i w wieku 165 dni. W sumie do badania użyto 796 samców i samic będącymi efektem krzyżowania ras: Pietrain x (Landrace x Large White), od 92 macior ( liczba przebytych porodów w zakresie od 1 do 7) i indywidualnie je zważono od urodzenia do uboju. Dane dotyczące masy każdej świni zostały skorygowane o wiek świń, a masę ciała sprawdzano przy odsadzeniu i w 165 dniu życia. Masa urodzeniowa (BBW) została dodana jako zmienna towarzysząca, a długość laktacji jako czynnik.

Stwierdzono, że wpływ ilości dni laktacji był znaczący w okresie odsadzenia jak i w dniu sprzedaży. Wyniki (kg masy ciała) dla odsadzenia wynosiły 4.7a, 5.3b, 5.6c, 6.0c i 7.2d kg, a dla 165 dni były to 92.3a, 96.4b, 98.0bc, 102.9d i 101.7cd kg odpowiednio przez 18, 19–20, 21–22, 23–24 i> 25 dni laktacji. W konsekwencji różnica 2,4 kg przy odsadzeniu wzrosła do 9,4 kg w dniu 165. Zwiększenie długości laktacji z 18 dni do ponad 25 dni spowodowało znaczący liniowy wzrost BW przy odsadzeniu i kwadratową odpowiedź po 165 dniach życia.

Stwierdzono, że prosięta pochodzące od macior, które rodziły wcześniej w danej partii, zwiększając dni laktacji, produkują cięższe świnie w wieku 165 dni; co za tym idzie, skrócenie okresu porodów w ramach partii, bez konieczności stosowania sztucznej synchronizacji, może pomóc w zmniejszeniu różnic w BW pod koniec cyklu i może pomóc producentom w zwiększeniu wydajności gospodarstwa.

S.López-Vergé, J.Gasa, J.Coma, J.Bonet, D.Solà-Oriol. Effect of lactation length caused by the management production system on piglet performance until slaughter. Livestock Science. Volume 224, June 2019, Pages 26-30. https://doi.org/10.1016/j.livsci.2019.04.003

pokrewne artykuły

Komentarz do artykułu

To miejsce jest przeznaczone do dyskusji między użytkownikami pig333.com a nie do zadawania pytań autorom artykułów
Skomentuj

Dostęp tylko dla użytkowników portalu 3trzy3. Zaloguj się aby dodać komentarz.

Niezarejestrowany użytkownik 333?Zarejestruj sięszybko i bezpłatnie i uzyskaj dostęp do wszystkich serwisówJesteś zarejestrowany w 333?WEJDŹKliknij tu jeśli zapomniałeś hasła, wyślemy je do Ciebie

tags