Błonnik pokarmowy może wpływać na wiele systemów fizjologicznych u loch, takich jak zdrowie jelit, skład mikroflory, odpowiedź immunologiczna i kondycja ciała.
Cel: W niniejszym badaniu sprawdzono wpływ poziomu całkowitej zawartości błonnika pokarmowego (TDF) oraz dodania błonnika szybko fermentowalnego na wydajność laktacyjną, strawność składników odżywczych, odpowiedź immunologiczną i mikroflorę.

Metody: Łącznie 136 loch karmiących przydzielono do czterech grup żywionych różnymi dietami: dwóch o niskiej zawartości TDF (15%) i dwóch o wysokiej zawartości TDF (25%). Każdy poziom TDF obejmował niską lub wysoką zawartość błonnika szybko fermentowalnego. Źródła błonnika obejmowały wysłodki buraczane, łuski owsiane, mączkę pszenną i jęczmień, wybrane na podstawie ich profilu fermentowalności. Lochy pierwiastki otrzymywały 3 kg paszy dziennie, a lochy wieloródki 3,5 kg. Od 2. dnia po porodzie dawkę paszy zwiększano o pół kilograma dziennie, aż do osiągnięcia 7 kg dziennie dla loch pierwiastek i 9 kg dla loch wieloródek, a te maksymalne poziomy utrzymywano do momentu odsadzenia. Lochy karmiono 3 razy dziennie. Masa ciała lochy i grubość słoniny były mierzone w dniu -1 (przed porodem) oraz w dniach 2, 10 i 19 po porodzie; próbki kału pobrano w dniach 1 i 19, krew w dniu 19 (4 godziny po posiłku), a próbki siary i mleka pobrano odpowiednio w ciągu 30 minut od urodzenia pierwszego prosięcia oraz w dniu 19 (po podaniu oksytocyny); wielkość miotu i masę ciała rejestrowano w dniach 2, 10 i 19, śmiertelność śledzono do momentu odsadzenia, a przyrost masy ciała miotu obliczano na podstawie skorygowanej liczby dni życia prosiąt; analizę mikroflory kału przeprowadzono na 60 próbkach (15 na każdy rodzaj diety), pobranych w dniu 19.
Wyniki: Pomimo obniżenia pozornej strawności całkowitej (ATTD) składników odżywczych w dietach wysokobłonnikowych, nie zaobserwowano negatywnego wpływu na pobranie paszy ani wydajność miotu. Lochy na dietach wysokobłonnikowych traciły więcej tłuszczu, ale lepiej zachowywały białko w organizmie. Szybko fermentujący błonnik zmniejszył masę ciała i utratę białka, poprawił ATTD energii i białka oraz obniżył poziom IL-8 w surowicy, co sugeruje słabszą odpowiedź zapalną. Różnorodność mikrobiomu zmniejszyła się w przypadku diet wysokobłonnikowych, co często interpretowano jako zjawisko negatywne, jednak zaobserwowano wyraźne wzbogacenie w pożyteczne rodziny bakterii, takie jak Prevotellaceae, Ruminococcaceae i Lachnospiraceae.
Wnioski: Strategiczne włączenie błonnika, szczególnie szybko fermentującego, może przynieść korzyści lochom karmiącym, ale nieprzemyślane zwiększanie jego ilości nie jest dobrm rozwiązaniem. Istotne są źródło, fermentowalność i poziom włączenia do paszy.
Wang T, Langendijk P, Azevedo P, Fabà L, Zuo B, Zhao J, Yang C. Effects of fiber concentrations and fermentation rates on reproductive performance, nutrient digestibility, immune response, and microbiota of lactating sows. Journal of Animal Science. 2025; 103:skaf110. https://doi.org/10.1093/jas/skaf110