X
XLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0
Czytaj ten artykuł w:

Wpływ karmienia loch mlekiem biofortyfikowanym n-6 i n-3 na status immunologiczny loch i ich prosiąt

Wpływ karmienia loch mlekiem biofortyfikowanym n-6 i n-3 na status immunologiczny loch i ich prosiąt

21 maj 2025
X
XLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0

Tłuszcze dostarczają skoncentrowanej energii i pomagają we wchłanianiu witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. Wspomagają również regulację stanów zapalnych, sygnalizację komórkową i tworzenie błon.

Cel: W niniejszym badaniu zbadano wpływ uzupełniania diety loch mlekiem krowim biofortyfikowanym n-6 lub n-3 PUFA, przy różnych stosunkach n-6/n-3 (8,26, 7,92 i 2,72) podczas fazy wzrostu oraz przez cały okres ciąży i laktacji na ich wydajność reprodukcyjną i stan immunologiczno-zapalny.

Metody: Przeanalizowano profile krążącego cholesterolu i kwasów tłuszczowych w surowicy, siarze i mleku, masę ciała loch i spożycie siary przez noworodki, wyniki w skali Apgar, skład mięśni i żywotność embrionów. Analiza krążących immunoglobulin, interleukin i eikozanoidów oraz aktywność hemolityczna układu dopełniacza zostały wykorzystane do oceny odpowiedzi zapalnych i immunologicznych loch i prosiąt. Ekspresja genów lipolizy i lipogenezy w wątrobie została zbadana u loch i prosiąt, z dodatkowym badaniem genów podwzgórza regulujących apetyt u loch.

Wyniki: Karmienie loch mlekiem biofortyfikowanym n-6 i n-3 PUFA zmieniło profil kwasów tłuszczowych w surowicy, zmniejszyło poziom trójglicerydów, zwiększyło całkowitą liczbę zarodków, zwiększyło ilość słoniny we wczesnej ciąży i zmniejszyło IgG w siarze. Prosięta biofortyfikowanych loch miały wyższy poziom krążących IgA, IgM i TNF-α oraz niższy poziom IL-10. Lochy karmione biofortyfikowanym mlekiem n-3 miały wyższe lipoproteiny o bardzo niskiej gęstości i TNF-α w krwi. Potomstwo loch karmionych mlekiem wzbogaconym w n-6 w porównaniu z mlekiem wzbogaconym w n-3 miało niższy poziom IL-10 i ekspresji SREBP-1. N-3 w porównaniu do n-6 obniżyło również poziom kwasu arachidonowego w mleku lochy i żywotność prosiąt.

Wnioski: Wyniki badań oferują wgląd w potencjalne korzyści zdrowotne wynikające z suplementacji diety biofortyfikowanym mlekiem u świń.

Reis LG, de Azevedo Ruiz VL, Massami Kitamura SM, Furugen Cesar Andrade A, de Oliveira Bussiman F, Daiana Poleti M, da Silveira J, Fukumasu H, Faccioli L, Marzocchi-Machado C, Strefezzi R, Neves E, Casey T, Netto AS. Feeding sows milk biofortified with n-6 and n-3 modulates immune status of sows and drives positive transgenerational effects. Plos one. 2024; 19(8): e0306707. https://doi.org/10.1371/journal.pone.0306707

Komentarze do artykułu

To miejsce jest przeznaczone do dyskusji między użytkownikami pig333.com a nie do zadawania pytań autorom artykułów
Skomentuj

Dostęp tylko dla użytkowników portalu 3trzy3. Zaloguj się aby dodać komentarz.

Nie jesteś subskrybentem tej zawartości Wiadomości z branży

Newsletter o trzodzie na Twoim mailu

Zaloguj się i zapisz do subskrypcji

Powiązane artykuły

Nie jesteś subskrybentem tej zawartości 3trzy3 w 3 minuty

Cotygodniowy newsletter podsumowujący najnowsze informacje z 3trzy3.pl

Zaloguj się i zapisz do subskrypcji