X
XLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0
Czytaj ten artykuł w:

Wpływ niskiej lub normalnej masy urodzeniowej oraz nabiałowych lub innych niż nabiał źródeł tłuszczu w diecie na włókna mięśniowe, tkankę łączną i cechy jakościowe wieprzowiny

Suplementacja wysokotłuszczowej diety mlecznej przy odsadzeniu może złagodzić różnice w jakości tuszy przy uboju między prosiętami o niskiej masie urodzeniowej a prosiętami o normalnej masie urodzeniowej.

24 kwiecień 2024
X
XLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0

Prosięta o niskiej masie urodzeniowej zazwyczaj rosną wolniej i mniej wydajnie w porównaniu z ich rodzeństwem o normalnej masie urodzeniowej. W rezultacie prosięta o niskiej masie urodzeniowej wymagają dłuższego okresu wzrostu, aby osiągnąć taką samą masę ubojową jak prosięta o normalnej masie urodzeniowej. Ponadto prosięta o niskiej masie urodzeniowej wykazują zazwyczaj niższy procent chudej tuszy niż prosięta o normalnej masie urodzeniowej po uboju. W praktyce prosięta o niskiej masie urodzeniowej są zazwyczaj odchowywane przez lochę - mamkę lub indywidualne karmione. Taka praktyka może skutkować tuszami o wyższej zawartości tłuszczu i zwiększonej zawartości tłuszczu śródmięśniowego w porównaniu z tuszami świń o normalnej masie urodzeniowej. Obserwacje wskazują, że prosięta o niskiej masie urodzeniowej karmione dietą wysokotłuszczową są podatne na rozwój insulinooporności. Włączenie produktów mlecznych do diety prosiąt o niskiej masie urodzeniowej może stanowić potencjalne rozwiązanie łagodzące konsekwencje metaboliczne związane z insulinoopornością u prosiąt. W niniejszym badaniu zbadano, w jaki sposób różnice w masie urodzeniowej prosiąt wpływają na tuszę i właściwości włókien mięśniowych, a także na jakość mięsa podczas uboju.

Metody: W obrębie miotu prosięta zostały pogrupowane zgodnie z ich masą urodzeniową jako normalne (1,62-1,73 kg) lub lekkie (1,18-1,29 kg). W wieku 5 tygodni prosięta o normalnej masie urodzeniowej zostały losowo przestawione na dietę kontrolną lub izokaloryczną dietę wysokotłuszczową pochodzącą z produktów innych niż nabiał, podczas gdy prosięta o niskiej masie urodzeniowej zostały losowo przestawione na dietę wysokotłuszczową pochodzącą z produktów innych niż nabiał lub nabiał. Prosięta były hodowane w indywidualnych kojcach w standardowych warunkach trzymania i żywienia. Żywą wagę rejestrowano co tydzień, a świnie poddawano ubojowi w wieku 12 tygodni.

Wyniki: Wyniki wykazały, że świnie o niskiej masie urodzeniowej kompensowały swoją żywą wagę w porównaniu do świń o normalnej masie urodzeniowej w wieku 6 tygodni. Średnia średnica włókien mięśniowych w grupie nabiałowej o niskiej masie urodzeniowej była znacznie wyższa niż w grupie kontrolnej o normalnej masie urodzeniowej i grupie nienabiałowej o normalnej masie urodzeniowej, a średnica włókien mięśniowych typu I była znacznie wyższa niż w grupie kontrolnej o normalnej masie urodzeniowej. Włączenie tłuszczu mlecznego do diety świń o niskiej masie urodzeniowej zmniejszyło grubość tłuszczu na grzbiecie tuszy. Zwiększyło to obliczoną wydajność chudego mięsa, aby była porównywalna z wydajnością świń o normalnej masie urodzeniowej karmionych dietą komercyjną.

Wnioski: Włączenie wysokotłuszczowego nabiału do diety świń o niskiej masie urodzeniowej wydaje się być skuteczną strategią produkcji tusz równoważnych świniom o normalnej masie urodzeniowej.

Roy BC, Coleman P, Markowsky M, Wang K, She Y, Richard C, Proctor SD, Bruce, HL. Muscle fiber, connective tissue and meat quality characteristics of pork from low birth weight pigs as affected by diet-induced increased fat absorption and preferential muscle marbling. Food Science of Animal Resources. 2024; 44(1): 51. https://doi.org/10.5851/kosfa.2023.e56

Komentarze do artykułu

To miejsce jest przeznaczone do dyskusji między użytkownikami pig333.com a nie do zadawania pytań autorom artykułów
Skomentuj

Dostęp tylko dla użytkowników portalu 3trzy3. Zaloguj się aby dodać komentarz.

Nie jesteś subskrybentem tej zawartości 3trzy3 w 3 minuty

Cotygodniowy newsletter podsumowujący najnowsze informacje z 3trzy3.pl

Zaloguj się i zapisz do subskrypcji

Powiązane artykuły

Nie jesteś subskrybentem tej zawartości 3trzy3 w 3 minuty

Cotygodniowy newsletter podsumowujący najnowsze informacje z 3trzy3.pl

Zaloguj się i zapisz do subskrypcji