X
XLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0
Czytaj ten artykuł w:

Wykorzystanie automatycznych stacji żywienia świń do oceny bezpośrednich i społecznych skutków czasu trwania karmienia

Na czas trwania wizyty zwierzęcia przy karmniku jednoprzestrzennym wpływały zarówno efekty bezpośrednie, jak i społeczne, gdy czas wymiany między wizytami był krótszy niż 1 minuta.

15 wrzesień 2021
X
XLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0

Automatyczne systemy karmienia w produkcji trzody chlewnej pozwalają na rejestrację indywidualnych cech zachowań żywieniowych, na które mogą wpływać interakcje społeczne pomiędzy osobnikami. Badanie to dopasowało modele mieszane w celu oszacowania bezpośredniego i społecznego wpływu na czas trwania wizyty przy karmniku świń utrzymywanych grupowo. Zbiór danych zawierał 74,413 zapisów każdego zdarzenia czasu trwania wizyty (min) przy automatycznym podajniku od 135 świń trzymanych w 14 kojcach. Sekwencja wizyt przy podajniku została wykorzystana jako wskaźnik interakcji społecznych między osobnikami. W celu oszacowania efektów zwierzęcych, efekt bezpośredni został przypisany do zwierzęcia jedzącego, a efekt społeczny został przypisany do zwierzęcia, które weszło do karmnika natychmiast po tym, jak świnia jedząca opuściła stację karmienia (naśladowca, follower). Dane zostały podzielone na dwa podzbiory: czas "nie natychmiastowej wymiany" (NIRT, N = 6,256), gdzie świnia naśladująca zajmowała paśnik co najmniej 600 s po opuszczeniu paśnika przez świnię jedzącą, oraz czas "natychmiastowej wymiany" (IRT, N = 58,255), gdzie czas upływający między wymianami był mniejszy lub równy 60 s. Marginalny rozkład potomny parametrów uzyskano metodą Bayesa.

Używając podzbioru IRT, średnia potomna proporcji wariancji wyjaśnionej przez efekt bezpośredni (Prpô2d) wynosiła 18% dla wszystkich modeli. Udział wariancji wyjaśnionej przez efekt społeczny followera (Prpô2f) wyniósł 2%, a wariancja resztowa (ô2e) zmniejszyła się, co sugeruje lepsze dopasowanie modelu dzięki uwzględnieniu efektu followera. Dopasowując modele z podzbiorem NIRT, oszacowanie Prpô2d wyniosło 20%, ale Prpô2f było prawie zerowe, a ô2e było identyczne dla wszystkich modeli. Dla podzbioru IRT obliczono przewidywany najlepszy liniowy nieobiektywny predyktor (BLUP) bezpośrednich (Direct BLUP) i społecznych (Follower BLUP) efektów losowych na czas trwania wizyty zwierzęcia przy karmniku. Czas trwania wizyty nie był skorelowany z takimi cechami, jak przyrost masy ciała czy średnie pobranie paszy, natomiast dla dziennego czasu zajęcia karnika oszacowana korelacja była dodatnia z BLUP bezpośrednim (r^ = 0,51) i ujemna z BLUP follower (r^= -0,26).

Wyniki te sugerują, że na czas przebywania zwierząt przy karmniku jednoprzestrzennym wpływały zarówno efekty bezpośrednie, jak i społeczne, gdy czas wymiany między wizytami był krótszy niż 1 min. Wreszcie, zwierzęta, które spędzały dłuższy czas w ciągu dnia przy karmniku, zdawały się to czynić poprzez skracanie długości posiłku osobnika poprzedzającego je przy karmniku.

Angarita BK, Han J, Cantet RJC, Chewning SK, Wurtz KE, Siegford JM, Ernst CW, Steibel JP, Estimation of direct and social effects of feeding duration in growing pigs using records from automatic feeding stations. Journal of Animal Science. 2021; 99(5): skab042. https://doi.org/10.1093/jas/skab042

Komentarze do artykułu

To miejsce jest przeznaczone do dyskusji między użytkownikami pig333.com a nie do zadawania pytań autorom artykułów
Skomentuj

Dostęp tylko dla użytkowników portalu 3trzy3. Zaloguj się aby dodać komentarz.

Nie jesteś subskrybentem tej zawartości Najnowsze wiadomości z branży

Newsletter o trzodzie na Twoim mailu

Zaloguj się i zapisz do subskrypcji

Powiązane artykuły

Nie jesteś subskrybentem tej zawartości 3trzy3 w 3 minuty

Cotygodniowy newsletter podsumowujący najnowsze informacje z 3trzy3.pl

Zaloguj się i zapisz do subskrypcji