X
XLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0
Czytaj ten artykuł w:

Zachowanie tuczników skarmianych paszą stałą i płynną

Świnie zachowały się podobnie w obu systemach, ale ze względu dobrostanu zwierząt zalecamy suchą paszę dla tuczników.

2 marzec 2016
X
XLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0

Ponieważ jak dotąd niewiele badań zostało wykonane w celu oceny żywienia na mokro z punktu widzenia świń, celem tego badania było porównanie ogólnego zachowania i zachowania tuczników przy żywieniu paszą suchą i mokrą. Badanie zostało przeprowadzone w ramach zintegrowanego stada ze zwierzętami posegregowanymi wiekowo, z dostępem do żywienia na sucho bądź mokro. Świnie były umieszczane w tuczarni gdy osiągnęły 20 kg masy ciała, a ich zachowanie badano za pomocą kamer w godzinach dziennych (07.00 do 19.00).

Świnie uzyskały dobre wyniki w obu systemach, ale różniły się w zachowaniu. Tuczniki spożywające suchą paszę spędzały dłuższy czas (P <0,001) na jedzenie przy każdej okazji. Nie było również tak wyraźnie zaznaczone przegrupowanie w pierwszym tygodniu (p <0,001), gdy jeszcze hierarchia społeczna nie została ustanowiona. Świnie skarmiane paszą płynną przegrupowywały się w czasie jedzenia, podczas gdy świnie karmione suchą paszę przegrupowywały się, gdy pierwsze świnie już kończylły jeść, co raczej odzwierciedlało się szukaniem resztek paszy. Niepokój przed karmieniem był rzadko rejestrowany, ale dość często później. Podczas tygodnia 5-9 niepokój był częściej odnotowany wśród świń spożywających mokrą paszę. Świnie spożywające paszę płynną częściej wykazywały niepożądany behawior, jak na przykład uderzanie ryjem przuchów i gryzienie usszu lub ogona. W obu tych systemach świnie zajmowały się słomą, jeśli była dostarczona, ale tylko pod warunkiem, że była świeża, to jest przez około 45 minut po każdym dostarczeniu.

Świnie zachowały się podobnie w obu systemach, ale ze względu dobrostanu zwierząt zalecamy suchą paszę dla tuczników i sugerujemy, aby pasza płynna była zarezerwowana dla systemów wykorzystujących alternatywne dostawy paszy jak serwatka lub inne płynne resztki z branży spożywczej.

Mate Zoric, Sven-Erik Johansson and Per Wallgren. Behaviour of fattening pigs fed with liquid feed and dry feed. Porcine Health Management 2015, 1:14 doi:10.1186/s40813-015-0009-7

Komentarze do artykułu

To miejsce jest przeznaczone do dyskusji między użytkownikami pig333.com a nie do zadawania pytań autorom artykułów
Skomentuj

Dostęp tylko dla użytkowników portalu 3trzy3. Zaloguj się aby dodać komentarz.

Nie jesteś subskrybentem tej zawartości 3trzy3 w 3 minuty

Cotygodniowy newsletter podsumowujący najnowsze informacje z 3trzy3.pl

Zaloguj się i zapisz do subskrypcji

Powiązane produkty w sklepie

Sklep specjalizujący się w branży świń
Doradztwo i serwis techniczny
Ponad 120 marek i producentów
Nie jesteś subskrybentem tej zawartości 3trzy3 w 3 minuty

Cotygodniowy newsletter podsumowujący najnowsze informacje z 3trzy3.pl

Zaloguj się i zapisz do subskrypcji