X
XLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0
Czytaj ten artykuł w:

Zużycie energii i poprawa jakości mrożonej wieprzowiny przy użyciu czynnika chłodniczego NaCl z trzema aminokwasami w procesie zamrażania kontaktowego przez zanurzenie

W niniejszym badaniu przedstawiono nowy czynnik chłodniczy do zamrażania kontaktowego przez zanurzenie w przemyśle mięsnym.

17 wrzesień 2025
X
XLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0

Utrzymanie niskiego zużycia energii i poprawa jakości mrożonej wieprzowiny przyczyniają się do zrównoważonego rozwoju przemysłu mięsnego.

Cel i metody: W badaniu tym jako czynnik chłodniczy kontrolny (NIF) zastosowano 23,5% roztwór chlorku sodu (NaCl). Zbadano wpływ zastąpienia 10% NaCl w czynniku chłodniczym trzema aminokwasami (l-lizyną, l-proliną lub l-argininą) na zużycie energii i poprawę jakości wieprzowiny w procesie zamrażania kontaktowego przez zanurzenie.

Wyniki: Wyniki wskazały, że spośród trzech aminokwasów l-prolina mogła złagodzić wzrost ciepła właściwego, spadek przewodności cieplnej i zawartość niezamrożonej wody w wieprzowinie spowodowane zmniejszeniem ilości NaCl poprzez złagodzenie wzrostu ciepła właściwego, spadku przewodności cieplnej i współczynnika dyfuzji cieplnej czynnika chłodniczego, utrzymując w ten sposób oszczędność energii i wydajność zamrażania (skrócony czas zamrażania) w grupie NIF. Dodanie l-proliny skutecznie zmniejszyło również przenikanie NaCl do mięsa wieprzowego i poprawiło jego jakość kolorystyczną.

Wnioski: Niniejsze badanie dostarcza nowego czynnika chłodniczego do zamrażania kontaktowego w przemyśle mięsnym, oferującego niskie zużycie energii i lepszą jakość mrożonego mięsa.

Yu Zhou, Qiong Pan, Wen Li, Lifang Zou, Qing-fei Du, Wu Wang, Cong-gui Chen. Energy consumption and quality improvement of frozen pork using NaCl refrigerant with three amino acids in contact immersion freezing. Meat Science, Volume 225, 2025, 109827, ISSN 0309-1740. https://doi.org/10.1016/j.meatsci.2025.109827

Komentarze do artykułu

To miejsce jest przeznaczone do dyskusji między użytkownikami pig333.com a nie do zadawania pytań autorom artykułów
Skomentuj

Dostęp tylko dla użytkowników portalu 3trzy3. Zaloguj się aby dodać komentarz.

Nie jesteś subskrybentem tej zawartości Wiadomości z branży

Newsletter o trzodzie na Twoim mailu

Zaloguj się i zapisz do subskrypcji

Powiązane artykuły

Nie jesteś subskrybentem tej zawartości 3trzy3 w 3 minuty

Cotygodniowy newsletter podsumowujący najnowsze informacje z 3trzy3.pl

Zaloguj się i zapisz do subskrypcji