Czytaj ten artykuł w:

Związek między podażą siary prosiętom a występowaniem Salmonella w hodowli prosiąt

Wstępne wyniki sugerują, że podaż siary ma wpływ na występowanie problemu z Salmonellą w stadach świń.

środa 22 maj 2019 (3 miesięcy 28 dni temu)
polubienia

Pomimo wielu lat wysiłków, odsetek serologicznie dodatnich ferm trzody chlewnej dla salmonellozy (farmy, które doświadczały zwiększonej seroprewalencji Salmonelli u prosiąt gotowych do sprzedaży przez dłuższy okres czasu) nie został znacznie zmniejszony. Zakupowane prosięta są uważane za istotne źródło Salmonelli dla farm tuczowych. Celem niniejszego badania było ustalenie możliwego związku między niedostateczną podażą siary jako skutkiem ubocznym stale rosnącej liczby prosiąt urodzonych żywych i odsadzonych od lochy oraz zwiększenie seroprewalencji Salmonella w hodowli prosiąt w gospodarstwach, gdzie stale występuje znaczny problem z serodotanimi wynikami dla Salmonelli.

Do badania wybrano łącznie 24 gospodarstwa. Połowa gospodarstw (n = 12) została zidentyfikowana jako dodatnia dla Salmonelli we wcześniejszych testach serologicznych na prosiętach (25 kg), a pozostałe gospodarstwa (n = 12) wykazywały nieznaczną obecność Salmonelli. Każde gospodarstwo było odwiedzane raz na 24-28 godzin po głównym dniu oproszeń. W przypadku pobierania próbek w każdej farmie wybrano losowo cztery lochy. Zapisano liczbę przebytych porodów, wagę miotu i wielkość miotu. Maciory i sześć jej prosiąt wybrano do pobierania krwi (odpowiednio dwa lekkie, dwa średnie i dwa ciężkie prosięta). Ponadto oszacowano podaż siary nowonarodzonych prosiąt przy użyciu immunokrytu.

Najlżejsze prosięta w gospodarstwach z nieistotną obecnością Salmonelli i problemem z Salmonellą wykazywały znaczącą różnicę w ilości dostarczanej siary (oszacowaną na podstawie immunokrytu). Podczas gdy lekkie prosięta w gospodarstwach nieistotnych pod względem obecności Salmonelli miały średni immunokryt wynoszący 0,100 (± 0,04), to w drugim typie gospodarstw było to 0,087 (± 0,04). Nie było znaczącej różnicy w masie ciała, wadze miotu, ilości przebytych porodów i wielkości miotu.

Badanie dostarcza wstępnego dowodu, że zaopatrzenie w siarę może być czynnikiem krytycznym, który należy wziąć pod uwagę jeśli chodzi o problem Salmonelli w stadzie. Fakt, że nie ma różnicy w masie ciała między dwiema grupami gospodarstw, sugeruje, że mogą istnieć różnice w zarządzaniu porodami, a zwłaszcza w zarządzaniu siarą. Konieczne są dalsze badania mające na celu określenie, co powoduje różną podaż siary w odpowiednich gospodarstwach i jakie długoterminowe skutki może to mieć.

Schulte Zu Sundern A, Holling C, Rohn K, Schulte-Wülwer J, Deermann A, Visscher C; Relationships between Colostrum Supply of Suckling Piglets and Salmonella Prevalence in Piglet Rearing; Porcine Health Manag. 2018 May 2;4:9. doi: 10.1186/s40813-018-0085-6. eCollection 2018.

Komentarz do artykułu

To miejsce jest przeznaczone do dyskusji między użytkownikami pig333.com a nie do zadawania pytań autorom artykułów
Skomentuj

Dostęp tylko dla użytkowników portalu 3trzy3. Zaloguj się aby dodać komentarz.

Niezarejestrowany użytkownik 333?Zarejestruj sięszybko i bezpłatnie i uzyskaj dostęp do wszystkich serwisówJesteś zarejestrowany w 333?WEJDŹKliknij tu jeśli zapomniałeś hasła, wyślemy je do Ciebie

tags