X
XLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0
Czytaj ten artykuł w:

Niemcy i Chiny negocjują regionalizację ASF, zniesienie ograniczeń w eksporcie wołowiny

Niemcy i Chiny podpisały dwa wspólne oświadczenia w sprawie zniesienia ograniczeń handlowych związanych z gąbczastą encefalopatią bydła oraz w sprawie eksportu jabłek.

23 kwiecień 2024
X
XLinkedinWhatsAppTelegramTelegram
0

Podczas swojej podróży do Chińskiej Republiki Ludowej niemiecki minister żywności i rolnictwa, Cem Özdemir, oraz minister Yu Jianhua z Głównej Administracji Celnej podpisali dwa dwustronne porozumienia mające na celu dalsze dążenie do liberalizacji rynku żywności dla niemieckiego eksportu produktów rolnych.

Po wielu latach negocjacji osiągnięto wspólną deklarację w sprawie zniesienia zakazu eksportu niemieckiej wołowiny do Chin z powodu gąbczastej encefalopatii bydła (BSE). Niemcy przyjęły kompleksowe środki przeciwko BSE i od lat są wolne od tej choroby. Eksport wołowiny do Chin nie był możliwy od czasu kryzysu BSE na początku XXI wieku. Osiągnięto również porozumienie w sprawie wymogów fitosanitarnych, tj. związanych ze zdrowiem roślin i produktów roślinnych, w odniesieniu do eksportu świeżych jabłek z Niemiec do Chin.

Oczekuje się również nowych rozmów na temat eksportu niemieckiej wieprzowiny z obszarów niedotkniętych afrykańskim pomorem świń (ASF). Eksport niemieckiej wieprzowiny do Chin nie był możliwy od czasu pojawienia się ASF w Niemczech w 2020 roku. W tym samym roku Niemcy wyeksportowały do Chin 319 448 ton świeżej, schłodzonej lub mrożonej wieprzowiny (plus podroby i tłuszcz). W 2023 r. było to tylko 739 ton. Niemcy podjęły kompleksowe działania w celu zwalczania choroby i obecnie nie ma przypadków ASF u świń domowych. Ograniczyły również ASF w populacji dzików do niewielkiego obszaru poprzez ścisłe środki kontroli i zapobiegania.

17 kwietnia, 2024/ BMEL/ Niemcy.
https://www.bmel.de/

Komentarze do artykułu

To miejsce jest przeznaczone do dyskusji między użytkownikami pig333.com a nie do zadawania pytań autorom artykułów
Skomentuj

Dostęp tylko dla użytkowników portalu 3trzy3. Zaloguj się aby dodać komentarz.

Nie jesteś subskrybentem tej zawartości Najnowsze wiadomości z branży

Newsletter o trzodzie na Twoim mailu

Zaloguj się i zapisz do subskrypcji

Powiązane artykuły