Bangladesz zgłasza pierwszy przypadek ASF
Do wybuchu choroby doszło na fermie trzody chlewnej w Rangamati.
Do wybuchu choroby doszło na fermie trzody chlewnej w Rangamati.
Proponowane wydłużenie okresu obowiązywania obniżonych stawek celnych pomoże zapewnić odpowiednią podaż towarów rolnych oraz utrzymać stabilne i przystępne ceny.
W listopadzie chińska gospodarka kontynuowała ożywienie.
Dyrektor generalny Krajowego Związku Producentów Wieprzowiny, Yuri Kovalev, przewiduje, że Rosja wyeksportuje w tym roku 250 tysięcy ton wieprzowiny.
Centrum Medycyny Weterynaryjnej Amerykańskiej Agencji ds. Żywności i Leków opublikowało raport podsumowujący 2022 r. dotyczący środków przeciwdrobnoustrojowych sprzedawanych lub dystrybuowanych do stosowania u zwierząt gospodarskich.
Ubój trzody chlewnej wzrósł o 0,5% rok do roku i o 2,9% w kwartale.
Kampylobakterioza i salmonelloza były najczęściej zgłaszanymi chorobami odzwierzęcymi u ludzi w 2022 r., chociaż liczba przypadków była niższa niż w latach poprzedzających pandemię.
Po zaprzysiężeniu rządu premiera Donalda Tuska doszło do zmiany kierownictwa w resorcie rolnictwa. Czesław Siekierski zastąpił minister Annę Gembicką.
Kraje europejskie znacznie ograniczyły sprzedaż antybiotyków weterynaryjnych, co przekłada się na mniejsze ryzyko oporności bakterii u ludzi i zwierząt.
Sektor pasz dla trzody chlewnej najbardziej ucierpiał w 2023 r., doświadczając dalszego spadku o prawie 2,5 mln ton.
Średnioterminowe perspektywy dla rynku wieprzowiny w UE do 2035 r.
Międzynarodowe ceny zbóż gruboziarnistych spadły najbardziej, zdominowane przez gwałtowny spadek światowych cen kukurydzy.
Komisja zaproponowała największą od 20 lat reformę unijnych przepisów dotyczących dobrostanu zwierząt podczas transportu.
Wspólne badanie przeprowadzone przez naukowców z Argentyny, Australii, Kanady, Chin i Stanów Zjednoczonych wykazało, że geny odporności -Rps- na zgniliznę łodyg i korzeni soi straciły skuteczność.
Ognisko wystąpiło w gospodarstwie przydomowym. Stan Piauí nie jest częścią strefy wolnej od CSF.
Produkcja białka zwierzęcego będzie nadal rosła w 2024 r., ale w wolniejszym tempie, ponieważ marże pozostaną niskie.